Planul riscant al Europei de a evita o criză energetică la iarnă – stocarea de gaze în Ucraina

La aproape 90 de kilometri de graniţa Ucrainei cu Uniunea Europeană o reţea de conducte şi pompe oferă un indiciu cu privire la ceea ce ar urma să fie o componentă importantă a eforturilor blocului comunitar de a-şi asigura aprovizionarea cu energie şi a dejuca planurile lui Vladimir Putin, transmite Bloomberg.
AGERPRES - lun, 12 iun. 2023, 10:15
Planul riscant al Europei de a evita o criză energetică la iarnă - stocarea de gaze în Ucraina

Depozitul de gaze de la Bilche-Volytsko-Uherske (vestul Ucrainei) poate stoca o cantitate de patru ori mai mare de gaze naturale decât cel mai mare depozit din Germania şi se conectează uşor cu reţeaua de gazoducte a blocului comunitar, graţie rolului de decenii jucat de Ucraina drept rută de tranzit pentru energia rusească.

Stocarea unui combustibil esenţial într-o ţară vizată de atacuri cu rachete poate suna ca o idee nebunească. Însă această idee câştigă susţinători care cred că facilităţile sunt suficient de departe de linia frontului pentru a fi considerate sigure iar unii traderi susţin că riscurile sunt acceptabile.

Acum oficialii europeni se gândesc dacă să sprijine legăturile cu Bilche-Volytsko-Uherske şi alte facilităţi de depozitare amplasate pe teritoriul Ucrainei, care deţine cea mai mare reţea de peşteri subterane unde pot fi depozitate gaze ce pot fi utilizate în timpul iernii. În condiţiile în care gradul de umplere a depozitelor de gaze din UE este deja de peste 70%, stocarea de gaze în Ucraina ar putea ajuta la evitarea unei crize în lunile următoare.

„Depozitele din Ucraina pot ajuta la echilibrarea ofertei şi cererii în a doua jumătate a verii acestui an, având în vedere conexiunile excelente cu pieţele de gaze din UE”, a informat grupul german de utilităţi RWE AG, care a utilizat deja facilităţile din Ucraina în trecut.

Pentru ca stocarea de gaze în Ucraina să devină viabilă, preţurile trebuie să scadă suficient de mult pentru a justifica costurile. În plus, cel mai probabil UE va trebui să intervină şi să ofere o garanţie împotriva potenţialelor pierderi care au legătură cu conflictul din Ucraina.

Iniţiativa în derulare face parte din eforturile destinate evitării panicii de anul trecut care a provocat preţuri record la gaze şi a obligat statele să intervină. Pentru a proteja companiile şi consumatorii, guvernele UE au alocat ajutoare de 646 miliarde de euro, potrivit thin tank-ului Bruegel, şi nu îşi permit o repetare a scenariului de anul trecut.

Depozitarea de gaze pentru Europa ar permite Ucrainei nu numai să genereze lichidităţi de care are mare nevoie dar ar duce şi la întărirea legăturilor cu blocul comunitar şi ar contracara Rusia, după ce Kremlinul a încercat să folosească energia ca o armă pentru a slăbi sprijinul pentru autorităţile de la Kiev.

Capacităţile de depozitare de gaze ale Ucrainei, amplasate la adâncimi de până la doi kilometri, se ridică la peste 30 de miliarde de metri cubi. Operatorul ucrainean Ukrtransgaz va pune la dispoziţie o treime din aceste capacităţi, echivalentul a aproximativ 10% din cererea de gaze a UE în trimestrul patru al anului trecut.

„Piaţa ucraineană oferă stocare la un preţ fix, ceea ce face din depozitarea de gaze în Ucraina o opţiune foarte atractivă şi competitivă”, spune Marco Saalfrank, director la firma elveţiană de trading Axpo, care adaugă însă că riscurile trebuie reduse.

În timp ce industria asigurărilor evită Ucraina, disponibilitatea traderilor de a depozita gaze în Ucraina depinde de preţ şi dacă UE este să nu pregătită să ofere o garanţie. Discuţiile cu privire la acest subiect continuă.

Comisia Europeană „analizează dacă şi cum garanţiile oferite de instituţii publice ar putea sprijini deblocarea accesului la depozitele de gaze naturale din Ucraina”, a declarat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Comisiei, Tim McPhie.

La rândul său, Ukrtransgaz lucrează la implementarea garanţiilor pentru a reduce riscurile care au legătură cu războiul, în contextul în care face eforturi pentru a deveni o „baterie pentru Europa”, a precizat compania ucraineană, adăugând că solicitările pe care le-a primit au depăşit estimările sale iniţiale.

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de duminică, în timp ce la Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un......
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...