Planul UE-FMI pentru Cipru este „dureros”, dar evită „haosul”

Guvernul grec a estimat luni că acordul încheiat la Bruxelles între Nicosia, UE şi FMI asupra salvării Ciprului este "dureros", dar evită ieşirea din zona euro şi "haosul" pe care aceasta l-ar provoca, informează AFP.
Economica.net - lun, 25 mart. 2013, 20:40
Planul UE-FMI pentru Cipru este

„Acordul încheiat luni dimineaţă asupra Ciprului este dureros, dar opreşte mersul spre haosul ce ar rezulta din falimentul dezordonat şi ieşirea din zona euro”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului grec Simos Kédikoglou.

„Ceea ce este important acum este să se ajute Ciprul să se redreseze”, astfel încât insula „să se întoarcă” la prosperitate şi creştere, a adăugat Kédikoglou, citat într-un comunicat.

Ţară foarte apropiată istoric şi geografic de Cipru, situat în sud-estul Mării Mediteraneene, Grecia urmăreşte atent evoluţiile din Cipru.

Guvernul grec a anunţat vineri că Piraeus Bank, care face parte din principalele bănci elene ce au beneficiat de ajutorul european pentru recapitalizarea lor, ar prelua sucursalele din Grecia a două bănci cipriote, Bank of Cyprus /Trapeza Kyprou/ şi Popular Bank /Laiki Trapeza/ pentru „a menţine stabilitatea sistemului bancar grecesc”.

Purtătorul de cuvânt a făcut apel la evitarea „sloganurilor iresponsabile şi a discordiei”. El a făcut aluzie la unele partide din opoziţia greacă şi o parte a presei care au salutat cu căldură „nu” votat de parlamentul cipriot marţea trecută la primul plan UE-FMI de salvare a Ciprului.

La rândul său, preşedintele Republicii Elene, Carolos Papoulias, cu funcţie onorifică, a criticat decizia UE asupra Ciprului numind-o „selectivă”.

„Gândul nostru este la Cipru care suferă”, a declarat Papoulias, la sfârşitul paradei militare din centrul Atenei cu ocazia sărbătorii naţionale de comemorare a începutului războiului de independenţă al grecilor împotriva Imperiului Otoman la 25 martie 1821.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...