Planul UE-FMI pentru Cipru este „dureros”, dar evită „haosul”

Guvernul grec a estimat luni că acordul încheiat la Bruxelles între Nicosia, UE şi FMI asupra salvării Ciprului este "dureros", dar evită ieşirea din zona euro şi "haosul" pe care aceasta l-ar provoca, informează AFP.
Economica.net - lun, 25 mart. 2013, 20:40
Planul UE-FMI pentru Cipru este

„Acordul încheiat luni dimineaţă asupra Ciprului este dureros, dar opreşte mersul spre haosul ce ar rezulta din falimentul dezordonat şi ieşirea din zona euro”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului grec Simos Kédikoglou.

„Ceea ce este important acum este să se ajute Ciprul să se redreseze”, astfel încât insula „să se întoarcă” la prosperitate şi creştere, a adăugat Kédikoglou, citat într-un comunicat.

Ţară foarte apropiată istoric şi geografic de Cipru, situat în sud-estul Mării Mediteraneene, Grecia urmăreşte atent evoluţiile din Cipru.

Guvernul grec a anunţat vineri că Piraeus Bank, care face parte din principalele bănci elene ce au beneficiat de ajutorul european pentru recapitalizarea lor, ar prelua sucursalele din Grecia a două bănci cipriote, Bank of Cyprus /Trapeza Kyprou/ şi Popular Bank /Laiki Trapeza/ pentru „a menţine stabilitatea sistemului bancar grecesc”.

Purtătorul de cuvânt a făcut apel la evitarea „sloganurilor iresponsabile şi a discordiei”. El a făcut aluzie la unele partide din opoziţia greacă şi o parte a presei care au salutat cu căldură „nu” votat de parlamentul cipriot marţea trecută la primul plan UE-FMI de salvare a Ciprului.

La rândul său, preşedintele Republicii Elene, Carolos Papoulias, cu funcţie onorifică, a criticat decizia UE asupra Ciprului numind-o „selectivă”.

„Gândul nostru este la Cipru care suferă”, a declarat Papoulias, la sfârşitul paradei militare din centrul Atenei cu ocazia sărbătorii naţionale de comemorare a începutului războiului de independenţă al grecilor împotriva Imperiului Otoman la 25 martie 1821.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Aproape 2.000 de medici italieni au fost suspendați pentru că au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19
Aproape 2.000 de medici italieni au fost suspendați pentru că au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19
Aproape 2.000 de medici şi dentişti din Italia au fost suspendaţi din activitate vineri pentru că au refuzat să se vaccineze ...
O cunoscută asociație de consumatori cere dezbatere națională pe tema pensiilor private: Eliminarea plății integrale a sumei din cont nu poate fi o opțiune!
O cunoscută asociație de consumatori cere dezbatere națională pe tema pensiilor private: Eliminarea plății integrale ...
Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), una dintre organizațiile reprezentative ale consumatorilor, ...
Rata de incidență în București a crescut până la 8,77 la mie. Corbeanca, pe primul loc în Ilfov cu 17,4 la mie
Rata de incidență în București a crescut până la 8,77 la mie. Corbeanca, pe primul loc în Ilfov cu 17,4 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 8,77 cazuri la mia de locuitori, ...