Extinderea Auchan în România încetineşte: „Este o piaţă dificilă. Trebuie să fim prudenţi”

Retailerul francez Auchan a inaugurat astăzi al 32-lea magazin al reţelei, în cartierul Drumul Taberei din Bucureşti.  Pentru anul viitor singura certitudine este un hipermarket în Braşov, ce va fi inaugurat în centrul comercial Coresi dezvoltat de Immochan, divizia de dezvoltare imobiliară a Aucham.
Alina Stanciu - mie, 10 dec. 2014, 14:07
Extinderea Auchan în România încetineşte:

Retailerul francez Auchan, numărul doi pe piaţa comerţului alimentar din România a inaugurat astăzi” templul” Auchan România, după cum s-a expirmat managerul general al companiei, francezul Frederic Bellon-  hipermarketul cu numărul 32 al lanţului şi numărul 8 din Bucureşti în cartierul Drumul Taberei din Bucureşti, situat într-o clădire care va găzdui din primăvara anului viitor şi birourile celor trei divizii ale Auchan în România-Auchan, Immochan şi Oney. 

Din acest moment însă, planurile pe termen scurt ale companiei se rezumă la proiectul Coresi din Braşov, o investiţie de 60 de milioane de euro dezvoltată de Immochan, divizia de dezvoltare imobiliară a Auchan, care va fi inaugurată cel mai probabil în luna martie, anul viitor. „Astăzi am finalizat programul de investiţii din 2014 al Auchan România”, a declarat Frederic Bellon. Potrivit acestuia, planul companiei este de a rămâne în România ” pe viaţă”, dar că vor să se dezvolte „în condiţiile în care acest lucru este rezonabil”.

România- o ţară dificilă în comerţ

Bellon susţine că jumătate din spaţiile unde operează hipermarketurile Auchan din România se află în proprietatea companiei, dar nu a dorit să comenteze referitor la informaţia potrivit căreia Immochan a cumpărat un portofoliu de 12 spaţii comerciale ocupate de hipermarketurile Auchan pentru 261 mil. euro.  „Noi vrem să ne dezvoltăm în calitate de proprietar dacă este rezonabil să facem acest lucru şi  doar când sunt îndeplinite toate condiţiile pentru toate părţile implicate. România este o ţară dificilă, care s-a dezvoltat foarte tare din punct de vedere al comerţului şi trebuie să fim prudenţi. Avem o responsabilitate socială pentru că avem 11.000 de colaboratori. Suntem al patrulea cel mai mare angajator din România, astfel că toate deciziile pe care le luăm trebuie să fie bine gândite”, a explicat şeful Auchan România.  

Ce fac în Bucureşti

Întrebat despre oportunităţile Auchan în Bucureşti, Bellon a spus că momentan „nu ştie”. Este relativ uşor să semnăm un contract, dar proiectul să dureze 50 de ani. Este dificil. Acum nu văd în afară de 1-2 proiecte posibile ca cel din Drumul Taberei”, a nunţat acesta. 

După preluarea magazinelor Real de la grupul german Metro, Auchan operează în Bucureşti un număr de 8 magazine, dintre care cel mai mare, dar şi cel mai bun din punct de vedere al vânzărilor, este cel din Titan. În aceasta unitate, prima deschisă de retailer în România, intră în medie 45.000 de vizitatori pe zi. În week-end media este de aproximativ 60-65.000 de vizitatori pe zi, iar în timpul săptămânii aceasta este de 30.000.  

Pentru magazinul din Drumul Taberei deschis astăzi, managementul companiei se aşteaptă la o medie de 25-28.000 de vizitatori pe zi, în primul an şi la vânzări anuale de aproximativ 100 de milioane de euro., mai puţin decât vinde unitatea din Titan.  

Momentan, nu vor magazin online

În ceea ce priveşte posibilitatea deschiderii unui magazin virtual sau a unui drive, managerul Auchan susţine că „nu cunoaşte niciun business câştigător” pe acest segment. „Nu suntem pregătiţi să pornim repede un astfel de proiect”, a explicat acesta susţinând că managementul Auchan analizează de mult timp această posibilitate. „Este un model greu de echilibrat. Nu putem pleca pe acest drum fără să ştim unde ajungem”, a mai spus acesta.

Cum arată Auchan Drumul Taberei

Auchan Tricodava are o suprafaţă de vânzare de 10.500 m² şi o galerie comercială cu o suprafaţă închiriabilă de 9.500 m² și cu 119 magazine de modă, frumusețe, electrocasnice, telefonie, dar și servicii bancare, curățătorie, cafenele, restaurante, loc de joaca pentru copii. Are şi o zonă de birouri, în care se vor muta din aprilie-mai anul viitor angajaţii Auchan, Immochan şi Oney. Investiţia în acest proiect a fost de 60 milioane euro.

Situat pe un teren de peste 2,66 hectare, în vestul Bucureştiului, centrul comercial are o parcare cu 1.600 de locuri şi o
zonă pentru mijloacele de transport în comun alături de transportul gratuit Auchan. „Proiectul din Drumul Taberei este un alt tip de format dezvoltat de Auchan și Immochan, un centrul comercial în mijlocul unui cartier care se va diferenția de competiție printr-un spirit orientat către practicitate, către simplitate, către grija față de fiecare client care își dorește o
experiență de shopping”, a declarat Tatian Diaconu, Director General Immochan România.

În zonă, Auchan ” se luptă” pentru clienţi cu un hipermarket Kaufland şi un supermarket Billa, dar şi Cora Lujerului, Lidl şi Auchan din AFI Cotroceni. „Nu ne-am propus să ne batem cu AFI, ci să fim complementari. Este un cartier de 250.000 de locuitori şi noi suntem în mijlocul cartierului. Credem că 60-70% din viitorii clienţi vor veni pe jos”, a declarat Tatian Diaconu, directorul general al Immochan.

El spune că proiectul a început în 2011, iar inaugurarea era planificată pentru aprilie 2015.

 

Te-ar mai putea interesa și
Premierul Portugaliei: Susţinem aderarea României la Schengen. Forţele noastre apără graniţele tuturor ţărilor NATO
Premierul Portugaliei: Susţinem aderarea României la Schengen. Forţele noastre apără graniţele tuturor ţărilor NATO
Prim-ministrul Republicii Portugheze, Antonio Costa, aflat în vizită în România, a transmis, joi, susţinere pentru aderarea României la spaţiul Schengen....
Încep înscrierile la VTEX Accelerator, un program global pentru startup-uri
Încep înscrierile la VTEX Accelerator, un program global pentru startup-uri
VTEX, platforma enterprise de comerț digital pentru branduri și retaileri, deschide sesiunea de înscrieri pentru VTEX ...
ING Bank România a acordat un credit de peste 20 de milioane de euro grupului Tuborg România
ING Bank România a acordat un credit de peste 20 de milioane de euro grupului Tuborg România
ING Bank România a acordat un credit de peste 20 de milioane de euro grupului United Romanian Breweries Bereprod (URBB), ...
Chiriţă, ANRE: Anul acesta va fi funcţională platforma de schimbare a furnizorului de energie în 24 de ore
Chiriţă, ANRE: Anul acesta va fi funcţională platforma de schimbare a furnizorului de energie în 24 de ore
Platforma unică la nivel naţional destinată schimbării de către clienţii finali a furnizorului de energie electrică ...