Ingka Group, care operează aproximativ 90% dintre magazinele IKEA de pe 31 de piețe, a anunțat recent că va investi un total de 1,5 miliarde de euro pentru a elimina treptat utilizarea directă a combustibililor fosili în producția de energie pe care o folosește. Această investiție în îmbunătățirea eficienței energetice și în tehnologiile regenerabile de încălzire și răcire contribuie la atingerea obiectivului de reducere a amprentei sale asupra climei generate de propriile operațiuni cu 85% până în 2030 (pornind de la un nivel de referință din 2016). Aceasta se adaugă la investițiile deja angajate de 7,5 miliarde de euro în producția și tehnologiile de energie regenerabilă în afara amplasamentului.
În România, toate cele trei magazine IKEA funcționează deja cu sisteme de încălzire și răcire alimentate cu energie 100% regenerabilă. Însă, în următorii doi ani, retailerul va implementa un sistem ce va permite reducerea cu până la 2% a consumului de energie electrică consumată de magazinele Băneasa și în Pallady. Retailerul nu a menționat însă valoarea investiției.
Procesul de îmbunătățire a eficienței energetice și de eliminare a combustibililor fosili se bazează pe noi sisteme de încălzire și răcire din surse regenerabile și pe energia regenerabilă produsă la fața locului, în principal prin panouri solare și tehnologie geotermală. De asemenea, se vor lua măsuri pentru un management mai eficient al energiei. Mai exact, retailerul analizează metode care țin de schimbarea și adaptarea comportamentelor precum și de planificarea și eficientizarea operațională.
„Asigurarea unui management eficient al energiei ne va ajuta să reducem consumul total de energie și să ne pregătim cât mai bine pentru integrarea energiei regenerabile în operațiunile noastre”.
„Grupul Ingka va investi sume diferite pe fiecare dintre piețele sale pentru a elimina treptat utilizarea combustibililor fosili și pentru a accelera tranziția către energia regenerabilă în cadrul operațiunilor sale. Investițiile depind de o multitudine de factori. În prezent, piețele IKEA Retail sunt în proces de elaborare a unor planuri și strategii pentru fiecare țară în parte cu scopul de a defini acțiunile necesare pentru îndeplinirea obiectivelor de decarbonizare ale companiei. Pe baza informațiilor primite, Grupul Ingka va aloca un buget corespunzător pentru fiecare piață”, au explicat pentru Economica oficialii IKEA România.
Potrivit acestora, Ingka va lua în considerare dimensiunea pieței, dacă cazanele pe combustibili fosili sunt aproape de sfârșitul ciclului lor de viață sau nu, stadiul discuțiilor privind reducerea emisiilor cu efect de seră și, în cele din urmă, nivelul de energie regenerabilă disponibil într-o rețea locală care determină cât ar trebui compensat prin certificate de atribute energetice.
Trecerea la pompe de căldură necesită investiții financiare semnificative, iar compania urmărește să obțină cel mai bun randament – atât în privința reducerii gazelor cu efect de seră, cât și a costurilor marginale înregistrate.
Principalele provocări variază de la o țară la alta și țin de disponibilitatea limitată a echipamentelor pe unele piețe, de constrângeri severe ale capacității rețelelor de energie electrică provenită din surse regenerabile, sau chiar de existența unei legislații contradictorii în anumite țări. Ca întotdeauna, privim provocările ca pe oportunități de dezvoltare și folosim o abordare holistică pentru a identifica cele mai bune soluții.
„Toate piețele în care operăm, inclusiv România, joacă un rol specific în îndeplinirea angajamentelor generale de sustenabilitate ale Grupului Ingka, stabilindu-și propriile obiective și planuri de acțiune locale”, mai transmite compania.