Platforma România 100 cere Guvernului publicarea mandatului de discuţii cu grupul Vişegrad

Platforma România 100 cere Ministerului Afacerilor Externe şi Guvernului României să precizeze care sunt intenţiile de cooperare cu Grupul de la Vişegrad şi să facă publice elementele mandatului de discuţie cu acest for, potrivit unui comunicat postat pe site-ul organizaţiei.
Economica.net - Dum, 08 oct. 2017, 13:02
Platforma România 100 cere Guvernului publicarea mandatului de discuţii cu grupul Vişegrad

„În contextul declaraţiilor recente ale ministrului român al Afacerilor Externe, ale preşedintelui Senatului României şi ale altor lideri politici privind apropierea României de Grupul de la Vişegrad, inclusiv prin participarea României la o reuniune a acestui grup de cooperare regională, Platforma România 100 cere explicaţii Ministerului Afacerilor Externe şi Guvernului României în legătură cu intenţiile acestora de asociere a României la acest format de colaborare regională”, a precizat sursa citată.

Conform aceluiaşi comunicat, Platforma România 100 consideră că o colaborare cu statele membre ale acestui grup pe teme precise de interes „este binevenită, în baza principiilor bunei vecinătăţi”, a intereselor comune şi a angajamentelor europene, dar că participarea României de manieră formală la lucrările grupului Visegrád „ridică semne de întrebare cu privire la direcţia de politică europeană” pe care România o urmează.

„Amintim că, în contextul demarării în 2016 prin Summitul de la Bratislava a reflecţiei privind viitorul Uniunii Europene, România s-a poziţionat în mod ne-echivoc atât prin vocea Guvernului Cioloş, cât şi a preşedintelui României în direcţia aprofundării integrării europene incluzând şi aspecte de interes pentru România şi a apropierii României de acele state din UE care promovează în mod activ această viziune. Considerăm că aderarea României la grupul de la Vişegrad, date fiind poziţionările unor membri ai acestui grup pe multe subiecte de pe agenda europeană uneori contrare cu valori şi principii fundamentale ale UE, ar limita în mod semnificativ posibilitatea României să fie parte a grupului acelor state membre care acţionează pentru redefinirea şi întărirea viziunii europene în acord şi cu aşteptările românilor şi nu pentru limitarea acestora”, a precizat aceeaşi sursă.

Totodată, „în continuarea poziţiilor de politică europeană adoptate de guvernul Cioloş”, Platforma România 100 consideră că „singura opţiune viabilă a ţării noastre este de a rămâne în mod clar şi asumat” pe calea integrării europene.

Te-ar mai putea interesa și
Se menține tendința de creștere a vânzărilor de apartamente pe final de an
Se menține tendința de creștere a vânzărilor de apartamente pe final de an
După luni în care tranzacțiile cu locuințe s-au redus, față de anii trecuți, în ultimele luni s-a văzut o creștere a numărului de apartamente vândute. Un motiv pentru care tranzacțiile......
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat 3.816 controale antifraudă în luna noiembrie a acestui ...
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – Bloomberg
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – ...
Europa urmează să beneficieze de un aflux de motorină din SUA în această lună, în contextul în care importurile din ...
Consiliul UE a aprobat PNRR-ul Ungariei și plata unei prime tranșe de 920 de milioane de euro
Consiliul UE a aprobat PNRR-ul Ungariei și plata unei prime tranșe de 920 de milioane de euro
Miniştrii de finanţe ai statelor UE au aprobat vineri Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) revizuit al ...