Platforma Truth Social, deținută de Donald Trump, a reclamat la Nasdaq că prețurile acțiunilor ale sunt manipulate de tranzacțiile short „goale” făcute împotriva sa

Acțiunile companiei de media și tehnologie aparținând lui Donald Trump Trump Media & Technology Group, care deține platforma Truth Social, au crescut cu peste 3% vineri, după ce aceasta a cerut Bursei Nasdaq să o ajute la prevenirea unei presupuse manipulări a prețurilor acțiunilor sale de către așa zișii vânzătorii "goi" care fac pariuri pe termen scurt împotriva sa, transmite Reuters.
Cristian Negrei - sâm, 20 apr. 2024, 15:47
Platforma Truth Social, deținută de Donald Trump, a reclamat la Nasdaq că prețurile acțiunilor ale sunt manipulate de tranzacțiile short

Trump Media & Technology Group i-a scris directorului general al Nasdaq, Adena Friedman, alertând bursa cu privire la „manipularea potențială a pieței” cu privire la acțiunilor sale, a anunțat vineri Comisia de Valori Mobiliare (SEC).

Acțiunile Trump Media au fost foarte volatile și, în ultimele zile, s-au situat la aproape jumătate din prețul de închidere al debutului din 26 martie de 57,99 de dolari.

În scrisoare, CEO-ul Trump Media și fostul congresman Devin Nunes a sugerat că de vină sunt vânzările short „goale”.

Vânzarea în lipsă implică împrumutul unei acțiuni pentru a-l vinde în așteptarea că prețul va scădea, apoi răscumpărarea acțiunilor și marcarea ca profit a diferenței.

Vânzarea în lipsă „goală”, care este în general ilegală în Statele Unite, implică vânzarea de acțiuni fără a le împrumuta în prealabil sau a stabili că acestea pot fi împrumutate, creând riscul ca vânzătorul să nu poată livra acțiunile.

„Rapoartele indică faptul că, începând cu 3 aprilie 2024, DJT era „de departe” cea mai scumpă acțiune din SUA pentru pariurile shortscurt”, ceea ce înseamnă că brokerii au un stimulent financiar semnificativ pentru a împrumuta acțiuni inexistente”, a spus Nunes în scrisoare, citând un raport CNBC din 3 aprilie, relatează Reuters.

El nu a furnizat dovezi de vânzare în lipsă, dar a remarcat că, din 17 aprilie, DJT se afla pe lista de prag Reg SHO a Nasdaq, despre care el a spus că este „indicativ al activității de tranzacționare ilegală”.

Această listă cuprinde valori mobiliare care nu au reușit să se compenseze timp de cinci zile consecutive de decontare, ceea ce poate indica probleme simple de vânzare în lipsă sau administrative sau tehnice.

Nunes nu a acuzat anumite firme sau persoane de vânzare în lipsă, dar a remarcat că „datele puse la dispoziție ne indică faptul că doar patru participanți la piață au fost responsabili pentru peste 60% din volumul extraordinar de acțiuni DJT tranzacționate: Citadel Securities, Virtu Americas, G1 Execution Services și Jane Street Capital.”

Un purtător de cuvânt al Citadel a spus că Nunes încearcă „să dea vina pe „vânzarea în lipsă” pentru scăderea prețului acțiunilor sale”, adăugând că integritatea este esențială în tot ceea ce face Citadel.

Virtu Americas, G1 Execution Services și Jane Street Capital nu au răspuns solicitărilor Reuters pentru comentarii. La fel a procedat și Nasdaq.

Un purtător de cuvânt al Nasdaq a declarat pentru CNBC că Bursa este „susține principiile lichidității, transparenței și integrității pe toate piețele noastre”.

„Suntem de mult timp un susținător al transparenței în ceea ce privește tranzacțiile short și am fost un susținător activ al regulilor SEC și al eforturilor de aplicare a legii menite să monitorizeze și să interzică tranzacțiile short goale”, a spus purtătorul de cuvânt.

 

Te-ar mai putea interesa și
Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene
Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanţele ruseşti pentru disputele cu companiile europene
Un tribunal al Camerei Internaţionale de Comerţ (ICC) a interzis grupului Gazprom să continue în Rusia procedurile judiciare împotriva CEZ, a anunţat compania energetică din Cehia, transmite......
Bogdan Neacșu (CEC Bank) mai câștigă un mandat de președinte al Asociației Române a Băncilor. Maria Rousseva (BRD) este unul dintre vecepreședinții nou numiți
Bogdan Neacșu (CEC Bank) mai câștigă un mandat de președinte al Asociației Române a Băncilor. Maria Rousseva (BRD) ...
Adunarea Generală a Asociației Române a Băncilor (ARB) reunită în ședință de 24 mai 2024, a votat noua componență ...
Operatorul britanic National Grid caută cumpărător pentru cel mai mare terminal de LNG din Europa
Operatorul britanic National Grid caută cumpărător pentru cel mai mare terminal de LNG din Europa
Operatorul britanic al infrastructurii energetice National Grid a anunţat joi că intenţionează să vândă terminalul ...
Consiliul UE a adoptat noile reguli pentru reforma pieței de energie electrică. Sunt promovate PPA-urile și schemele CfD
Consiliul UE a adoptat noile reguli pentru reforma pieței de energie electrică. Sunt promovate PPA-urile și schemele CfD
Consiliul UE a adoptat reglementările actualizate pentru reforma pieței energiei electrice, pentru ca prețurile energiei ...