Plăţile pe POR au fost reluate, însă doar pe axa prioritară 2 care nu era presuspendată

Comisia Europeană (CE) a reluat plăţile pe Programul Operaţional Regional (POR), însă doar pe axa prioritară 2 pentru care rambursările erau întrerupte, deşi aceasta nu se număra printre axele prioritare din POR a căror presuspendare a fost anunţată pe 25 octombrie, a declarat joi Shirin Wheeler, purtătoarea de cuvânt a comisarului pentru politică regională Johannes Hahn.
Economica.net - joi, 10 ian. 2013, 15:35
Plăţile pe POR au fost reluate, însă doar pe axa prioritară 2 care nu era presuspendată

Prima cerere de rambursare pe POR, axa prioritară 2, în valoare de 134 de milioane de euro a fost primită de Comisie la 5 decembrie, iar suma a fost plătită în cursul aceleiaşi luni.

‘Axa prioritară 2 din POR este deschisă pentru plată, pentru că autorităţile române au acceptat, la 3 decembrie, corecţii financiare de 15% pentru proiectele dinainte de octombrie 2011. Preocuparea era în privinţa proiectelor atribuite prin licitaţie, pentru că plăţile nu puteau fi deplin garantate, de aceea au fost impuse corecţiile financiare. Acum, pentru că au fost acceptate, plăţile au putut fi reluate’, a declarat Shirin Wheeler.

Ea a precizat că în prezent există o serie de proiecte mici ca valoare care nu sunt rambursate pe această axă prioritară.

‘Pentru axa prioritară 2, domeniul de intervenţie 2.1, serviciile Comisiei sunt satisfăcute de nivelul corecţiilor operate de autorităţile naţionale în achiziţiile publice lansate prin Sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP) înainte de 1 octombrie 2011. Pe lângă acestea, există proiecte de valori mici în acea secţiune a programului care nu au fost publicate în SEAP şi care nu sunt rambursabile pentru moment, întrucât înţelegerea a fost să se facă plăţi pentru proiectele care au fost publicate în SEAP înainte de octombrie 2011’, a adăugat purtătoarea de cuvânt a comisarului european Johannes Hahn.

Conform sursei citate, aceste proiecte cu valori mari publicate în SEAP înainte de 1 octombrie ‘au făcut obiectul unor controale extensive şi s-a observat că se derulează corect, în timp ce în restul POR sistemul nu prezintă astfel de garanţii până în prezent’.

Axa Prioritară 2 din cadrul POR, ‘Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale’, are un singur domeniu de intervenţie, 2.1, respectiv ‘Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane – inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură’.

Fostul ministru al afacerilor europene Leonard Orban a declarat în octombrie, la Bruxelles, după ce executivul UE anunţase intrarea în presuspendare a patru din cele cinci axe prioritare ale POR, că axa prioritară 2.1 nu a fost vizată de măsură ‘pentru că toate proiectele au fost verificate în proporţie de 100% până în octombrie 2011 şi tocmai de aceea plăţile pot fi reluate’.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila: Respingem testarea antidrog în masă a elevilor. Testarea, doar în centre specializate
Rafila: Respingem testarea antidrog în masă a elevilor. Testarea, doar în centre specializate
Specialiştii din grupul de lucru constituit pentru a analiza fenomenul consumului de droguri resping testarea antidrog a elevilor în şcoli, soluţia avansată fiind realizarea acesteia într-un......
Odobescu: Situaţia de securitate din Ucraina şi de la graniţele Ucrainei este gravă
Odobescu: Situaţia de securitate din Ucraina şi de la graniţele Ucrainei este gravă
Situaţia de securitate din Ucraina şi de la graniţele Ucrainei este "gravă", a afirmat, luni, ministrul de Externe, Luminiţa ...
Un nou minim istoric pentru rata şomajului în zona euro
Un nou minim istoric pentru rata şomajului în zona euro
Rata şomajului în zona euro a coborât cu 0,1 puncte procentuale în luna august comparativ cu luna iulie, până la un ...
Grupul Integral cu afaceri în zona medicală și educație vrea să preia Vending Zone, liderul pieței de automate snacks și drinks
Grupul Integral cu afaceri în zona medicală și educație vrea să preia Vending Zone, liderul pieței de automate snacks ...
Grupul Integral, prezent pe piața românească prin rețeaua națională de clinici de imagistică medicală și radiologie ...