1EUR = 4.8068 RON | Bucureşti 12 º

Companii

Plaza Centers a obţinut finanţare pentru mallul de la Timişoara. Lucrările încep anul acesta

Dezvoltatorul israelian Plaza Centers a anunţat că a obţinut finanţare pentru mallul din Timişoara şi că lucrările ar urma să fie demarate până la sfârşitul acestui an. 

11 iul, 2015 | | ECONOMICA.net

„Anticipăm că vom primi autorizaţia de construcţie pentru Timişoara Plaza în săptămânile următoare. Finanţarea bancară, în valoare de 65% din costul proiectului a fost agreată şi este de aşteptat ca lucrările de construcţie să înceapă până la sfârşitul lui 2015, în aşteptarea aprobărilor", se arată într-un anunţ al Plaza Centers remis Bursei de la Londra. Cu ani în urmă, investiţia anunţată a fost de 50 de milioane de euro. Suprafaţa închiriabilă a Timişoara Plaza va fi de 40.000 mp. 

ECONOMICA.NET a relatat în urmă cu două săptămâni de planurile dezvoltatorului de a începe construcţia mallului de la Timişoara.

"Fie la sfârşitul acestui an, fie la începutul anului viitor, vom demara lucrările şi la proiectul din Timişoara. Din toate oraşele, Timişoara înregistrează o creştere a activităţii şi vom concura cu cei de la Iulius Mall şi NEPI. Vrem ca anul viitor să ne axăm pe acest proiect şi Casa Radio şi să vindem din terenurile pe care le mai avem la Slatina, Constanţa şi Miercurea-Ciuc", a declarat recent pentru ECONOMICA.NET Hanan Schraiter, marketing & development manager în cadrul Plaza Centers.

Compania vrea să înceapă şi lucrările la proiectul Casa Radio, un proiect amânat de zece ani.  Plaza Centers a finalizat recent vânzarea terenului de mall din Iaşi, după ce anul trecut a vândut alte două terenuri, unul la Tîrgu-Mureş, şi unul la Hunedoara.

Timişoara, singurul oraş cu un mall 

Iulius Mall, primul centru comercial modern din Timişoara, şi singurul până acum, va avea de luptat cu noii competitori care intră în cursa pentru banii timişorenilor. Dacă investiţiile anunţate de mai mult investitori cu ni în urmă s-au lăsat aşteptate, ondul de investiţii sud-afican NEPI a început în primăvara acestui an lucrările la cel mai mare mall din oraş: 70.000 mp închiriabili. 

NEPI a cumpărat anul trecut terenul fostei fabrici Dermatita de la fraţii Cristescu.

De ce Timișoara?

Cele mai multe malluri au fost construite în orașele unde puterea de cumpărare este ridicată, precum București și Ilfov. Aici, Produsul Intern Brut (PIB) ajunge la aproape 15.000 de euro. A existat însă și o excepție. Aradul a atras mai mulți investitori chiar pe aceeași stradă, iar pe unii i-a costat scump: Immofinanz a închis mallul, iar alți dezvoltatori, precum AFI Europe, au înghețat planurile.

Orbiți de profituri uriașe, dezvoltatorii au ignorat orașe cu un PIB semnificativ mai mare decât la Arad, precum Braşovul sau Timişoara. Dacă excludem Bucureștiul și Ilfovul, singurul oraș din provincie cu cel mai mare PIB, 8.000 de euro/ cap de locuitor și cu cele mai puține malluri este Timișoara, potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers. Datele se regăsesc în graficul de mai jos.

Cine mai avea planuri să construiască malluri la Timișoara

Fortress Gate trebuia să fie un mall cu o suprafaţă închiriabilă de 21.000 mp. În 2009, lituanienii de la Europa Group au vândut proiectul către Cerealcom Timiş, controlată de Mioara Simcelescu, care intenţionează să construiască un hotel de cinci stele.

Şi omul de afaceri Ion Ţiriac anunța investiții într-un mall - Civis Center Timişoara, de 65.000 de mp, în parteneriat cu spaniolii de la Riofisa. Valoarea proiectului urma să fie de 150 de milioane de euro, iar anul acesta Ţiriac a cumpărat partea spaniolilor în acest proiect. 

Cei de la Gruppo Policentro vroiau să dezvolte un complex amplu - Policentro, însă proiectul este îngheţat din 2008.

Timişoara Outlet Village urma să fie dezvoltat de italienii de la Promos Brescia, care vroiau să construiască un outlet cu o suprafaţă închiriabilă de 25.000 mp şi cu 130 de magazine.

Timişoara Shopping City este un mall care trebuia construit la patru kilometri de oraş, în partea de nord şi care ar fi trebuit să aibă o suprafaţă închiriabilă de 30.000 mp.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO