Plenul reunit al Parlamentului a început votul privind membrii CNA

Plenul reunit al Parlamentului a început, la ora transmiterii acestei ştiri, votul asupra celor şase membri CNA, în condiţiile în care parlamentarii PDL absentează, argumentul fiind acela că au aflat prea târziu de şedinţă.
Economica.net - mar, 30 oct. 2012, 12:56
Plenul reunit al Parlamentului a început votul privind membrii CNA

La şedinţă şi-au înregistrat prezenţa 216 parlametari din totalul de 427.

Votul este secret, cu buletine de vot. Votul se desfăşoară prin apel nominal.

Pe buletinul de vot sunt înscrise numele a şase persoane, parlamentarii trebuind să taie două dintre acestea, având în vedere că două nominalizări aparţin Senatului şi două – Camerei Deputaţilor.

Două nominalizări au fost făcute de Preşedinţie, respectiv de Guvern.

Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a precizat că lispa parlamentarilor democrat-liberali este cauzată de faptul că aceştia nu au aflat decât la ora 13.00 de convocarea acestei şedinţe.

„Discuţia s-a amânat o dată ca liderii de grup să găsească posibilitatea ca un membru propus de PDL să fie în CNA. Nu am avut această discuţie. După cum ştiţi, Ioan Onisei este candidatul propus de noi. Dumneavostră veţi hotărî, dar, aşa cum apare în sală, nu ştiu dacă sunt 215”, a spus Mircea Toader.

Birourile Permanente ale celor două Camere au aprobat, marţi, reunirea plenului comun, începând cu ora 13.00, pe ordinea de zi figurând un singur punct, respectiv votarea celor şase membri CNA, a anunţat preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea.

Numirea membrilor CNA a fost amânată de Parlament la şedinţa de săptămâna trecută.

Comisiile parlamentare de cultură i-au validat ca membri titulari în CNA pe Răsvan Popescu, Maria Gubernat, Viorel Buda, Lorand Turos, Florin Gabrea, Laura Georgescu, în absenţa PDL, care menţiona că analizează dacă are temei legal să conteste un eventual vot al plenului la Curtea Constituţională.

Comisiile reunite de Cultură din Camera Deputaţilor şi Senat au analizat şi audiat, cu o săptămână în urmă, persoanele propuse pentru a face parte din Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în condiţiile în care mandatele a şase membri titulari ai Consiliului expiră în luna decembrie.

Însă pentru cele 6 locuri de membru titular care se vor elibera în CNA au fost propuse 8 persoane, respectiv: Maria Monica Gubernat şi Răsvan Popescu – membrii titulari (Gheorghe Bălăşoiu – membru supleant) din partea grupului parlamentar PSD, Ioan Onisei – membru titular (Marius Iuraşcu – supleant) din partea PDL, Viorel Vasile Buda – titular (Nicoleta Nicolae – supleant) din partea PNL, Lorand Turos – titular (Orsolya Eva Borsos – supleant) din partea UDMR, Crăciun Avram – membru titular (Grupul Parlamentar Progresist), Florin Gabrea – titular (Mircea Valeriu Deacă – supleant) din partea Preşedinţiei şi Laura Corina Georgescu – titular (Alexandru Ion Giboi – supleant) din partea Guvernului.

Încă din timpul şedinţei Comisiilor pentru Cultură, senatorul PDL Radu F Alexandru a cerut o pauză de consultări, întrucât, potrivit acestuia, lista de propuneri conţinea nume care nu fuseseră negociate în Birourile permanente parlamentare. Propunerea lui Radu F Alexandru a fost însă respinsă, în urma votului membrilor Comisiilor de Cultură din Cameră şi Senat.

Ulterior, Comisiile de Cultură au votat cu uşile închise, în absenţa parlamentarilor PDL, membrii care ar urma să facă parte din CNA. La finalul şedinţei, niciunul dintre membrii Comisiilor nu au dezvăluit rezultatul votului, precizând însă că plenul Parlamentului este cel care va decide care sunt cei 6 membri titulari ce vor face parte din CNA.

Totuşi, surse au declarat pentru MEDIAFAX că, în urma votului parlamentarilor din Comisiile de Cultură, au fost respinşi Ioan Onisei, propus de PDL ca membru titular în CNA, şi Crăciun Avram – propus de Grupul Parlamentar Progresist.

În timp ce se vota cu uşile închise, senatorul PDL Radu F Alexandru a declarat, pentru presă, că în şedinţa reunită a grupurilor permanente ale Camerei şi ale Senatului s-a hotărât, legat de configuraţia CNA, ca fiecare grup parlamentar să aibă o candidatură, alături de reprezentantul preşedintelui României şi de cel al Guvernului României.

„Asta însemna 6 candidaţi pe 6 locuri. Când am intrat în sala de şedinţe, la fel de surprins ca şi preşedintele Comisiei de Cultură a Senatului, domnul senator Sergiu Nicolaescu, ne-am trezit cu o listă înaintată în ultima clipă, în care decizia comună a Birourilor reunite ale celor două Camere a fost încălcată şi PSD a înaintat două propuneri, respectiv pe doamna Maria Monica Gubernat şi pe domnul Răsvan Popescu”, a spus Radu F Alexandru.

El a susţinut că la fel de surprins ar fi fost şi Răsvan Popescu, actualul preşedinte al CNA, care ştia că va fi propus de PNL şi nicidecum de PSD, pentru un nou mandat de membru titular în CNA. „Asta neînsemnând că domnul Răsvan Popescu refuză să fie nominalizat de PSD. Faţă de această situaţie am cerut, cum mi s-a părut firesc, o pauză de consultări, pentru a se lua legătura cu liderii partidelor care au participat la Birourile permanente şi a se respecta această decizie. Colegii din USL, din UDMR şi din Grupul Parlamentar Progresist au refuzat această pauză de consultări, motiv pentru care reprezentanţii PDL nu participă la vot şi vom vedea dacă avem temei, dacă avem susţinere legală, pentru a contesta decizia care urmează cu siguranţă să fie luată în plen la Curtea Constituţională”, a mai spus Radu F Alexandru.

Senatorul PDL a spus că, într-un fel, se repetă „absolut la indigo” situaţia care a fost în cazul Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române. „Atunci, reprezentanţii PDL au fost eliminaţi în totalitate, acum se încearcă o totală dezechilibrare a componenţei CNA, o instituţie de la care se aşteaptă atât de mult şi care este, în fapt, practic paralizată de partizanatul politic al unor oameni care sunt acolo ca să reprezinte intereselor celor care i-au trimis şi nu să apere corecta funcţionare a media în spaţiul public”, a spus Radu F Alexandru.

El s-a referit la faptul că fostul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a fost desfiinţat, după ce Curtea Constituţională a admis, pe 26 septembrie, sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului din 26 iunie de numire a noii conduceri a TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL.

De cealaltă parte, senatorul PSD Georgică Severin a spus, după votul din Comisiile de Cultură, că parlamentarii PDL încearcă să creeze „confuzie”, făcând referire la cazul Consiliului de Administraţie al TVR.

„Numărul de propuneri (pentru membrii titulari în CNA, n.r.) poate fi mai mare, nu este o problemă. Plenul este cel care decide. Comisiile de Cultură au dat un vot consultativ, ţinând cont de anumite lucruri. Se încearcă să se inducă o confuzie, respectiv să se ia situaţia de CA al TVR şi să se aducă aici (în cazul CNA, n.r.). Dacă Legea de funcţionare a TVR era foarte clară şi spune că nominalizările se fac de către Cameră în funcţie de algoritmul politic, în legea CNA se spune foarte clar că (membrii CNA, n.r.) se nominalizează de către Senat şi de către Camera Deputaţilor. Nu există un algoritm politic”, a explicat Georgică Severin.

Legat de eventualele voturi din Comisiile de Cultură şi din plenul Parlamentului, Georgică Severin a reamintit că „nu e foarte multă vreme de când, deşi la nivelul Birourilor permanente se picase de acord că se va prelungi mandatul domnului Grigore Zanc (de membru al CNA, n.r.), în plen, domnia sa a fost înlocuit cu domnul Jucan (Valentin-Alexandru Jucan, propus de PDL, n.r.)”. „Nu o să pun întrebarea acum cine este domnul Jucan faţă de domnul Zanc, dar PDL aşa a procedat”, a spus Severin.

Senatorul PSD a spus că, în prezent, parlamentarii încearcă să readucă „echilibrul care a fost la nivelul CNA”. „Dacă ne gândim şi acum câţi din CNA sunt nominalizaţi de PDL… Se vine la un echilibru normal”, a explicat Georgică Severin.

În timpul audierilor din Comisiile de Cultură, Răsvan Popescu a spus că, în ultimii cinci ani, a lucrat ca preşedinte al CNA, iar înainte de a intra în Consiliu a fost jurnalist şi purtător de cuvânt al Guvernului şi apoi al Preşedinţiei României.

„Tot acest traseu, sper că m-a ajutat să acumulez o experienţă care poate să îmi fie de folos şi în viitor. Tocmai de aceea mulţumesc pentru apreciere, pentru nominalizare, pentru posibilitatea de a merge mai departe şi de a folosi toată această experienţă. Ca preşedinte al CNA, am încercat să fiu un factor de echilibru între colegii mei, un factor de echilibru în tot ceea ce înseamnă raportul cu publicul, cu posturile de televiziune şi radio, cu tot ce înseamnă industrie şi sper că, în condiţiile date, de cele mai multe ori am şi reuşit”, a spus Răsvan Popescu.

La rândul său, Maria Monica Gubernat – propusă de PSD ca membru titular în CNA – a spus că este consilier la grupul parlamentar PSD, postură din care a lucrat cu reprezentanţii mass-media. De asemenea, ea a făcut parte din comisiile care au stabilit timpii de antenă în campania electorală.

Ioan Onisei – propus de PDL ca membru titular în CNA – a spus că, în prezent, este vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului şi, înainte de a intra în CNA, a fost deputat în Comisia pentru Cultură din Camera Deputaţilor şi secretar de stat în Ministerul Culturii.

La rândul său membru în CNA, Lorand Turos este propus pentru un nou mandat de titular în Consiliu de UDMR. „Înainte, am lucrat în presa scrisă şi audiovizuală maghiară şi la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii”, a spus el.

Viorel Vasile Buda – propus ca membru titular în CNA de PNL – a spus că, în prezent, este pe cale să îşi încheie mandatul de deputat în Comisia de Educaţie, iar înainte a fost inspector şcolar general în judeţul Satu Mare. „O vreme îndelungată director la Grupul Şcolar de Transporturi şi Telecomunicaţii, am activat două mandate în Comisia de Cultură, Tineret şi Sport a Consiliului Judeţean Satu Mare. Am lucrat în ţară şi străinătate, am mai multe activităţi. Merg cu inima deschisă în echipa CNA, sunt un om de echipă şi voi desfăşura o activitate de echipă”, a mai spus Viorel Vasile Buda.

Crăciun Avram – propus ca membru titular al CNA de Grupul Parlamentar Progresist – a spus că a fost prefect al judeţului Arad, timp de şase ani, apoi a fost parlamentar în două legislaturi (2000 – 2004 şi 2008 – 2012). Ca membru al Parlamentului, Crăciun Avram a spus că a făcut parte din mai multe comisii, între care cele de Buget-Finanţe, de Cultură, de Agricultură şi, în prezent, în Comisia comună UNESCO şi OSCE.

La rândul său, Florin Gabrea – propus ca membru titular al CNA de Preşedintele României – a spus că a studiat arhitectura, este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi a lucrat în televiziune timp de cinci ani. „În perioada 2004 – 2008, am scris cronică săptămânal la programele Tv. Cred că sunt un bun spectator, dar aş vrea să fiu şi un util spectator, în măsura în care s-ar putea din punctul de vedere al CNA aduce anumite corijări în limitele reglementării legale”, a spus Florin Gabrea. El este fratele regizorului Radu Gabrea, la ale cărui filme a colaborat în calitate de scenarist.

Laura Corina Georgescu – propusă ca membru titular în CNA din partea Guvernului – a spus că, din 1992 până în 2003, a pus, alături de Felicia Meleşcanu, bazele TVR Internaţional, precizând, totodată, că a colaborat cu Florin Călinescu la emisiunea „Chestiunea zilei”. „Din 2003, am trecut de cealaltă parte a baricadei, am intrat pe comunicare şi relaţii mass-media în administraţia publică centrală şi, timp de zece ani, la Guvernul României am făcut comunicare cu Oficiul European de Luptă Antifraudă de la Bruxelles, am realizat foarte multe transmisiuni în direct pe Comunicare, pe Fonduri Europene”, a spus ea, precizând că speră să poate aduce un punct de echilibru în CNA.

Cei şase membri ai CNA ale căror mandate expiră în decembrie sunt Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Valeriu Mircea Deacă, Constantin Duţu şi Lorand Turos.

În afară de cei şase membri ai CNA ale căror mandate vor expira la sfârşitul anului 2012, din Consiliu mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare şi Valentin-Alexandru Jucan, ale căror mandate vor expira fie în 2014, fie în 2018.

Mai precis, Iorga, Trepcea, Mititelu şi Mălaimare au fost validaţi ca membri titulari ai CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira în 2014. Narcisa Iorga a fost propusă ca membru al CNA din partea Preşedinţiei, Mihai Mălaimare şi Christian Mititelu au fost propuşi de Guvern, iar Cristina Trepcea – de Camera Deputaţilor.

Pe de altă parte, Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA în februarie 2012. Jucan a fost propus pentru această funcţie de grupurile parlamentare ale PDL, iar mandatul său va expira în 2018.

Potrivit articolului 11 din Legea audiovizualului, CNA este compus din 11 membri şi este numit de Parlament, la propunerea: Senatului – 3 membri; Camerei Deputaţilor – 3 membri; Preşedintelui României – 2 membri; Guvernului – 3 membri. Propunerile nominalizează candidatul pentru postul de titular, precum şi candidatul pentru postul de supleant şi se înaintează birourilor permanente ale celor două Camere, în termen de 15 zile de la data declanşării procedurii de numire. Birourile permanente ale celor două Camere înaintează propunerile comisiilor permanente de specialitate, în vederea audierii candidaţilor în şedinţă comună. În urma audierii, comisiile permanente de specialitate întocmesc un aviz comun pe care îl prezintă în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Candidaturile se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului celor două Camere.

Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului iniţial de 6 ani.

Membrii Consiliului au funcţie de demnitate publică asimilată funcţiei de secretar de stat, potrivit articolului 12 din Legea audiovizualului.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...