Pliante pe teritoriul nord-coreean: Phenianul ameninţă Sudul cu un atac militar, fără avertisment

Coreea de Nord (Republica Populară Democrată Coreeană /RPDC/) a ameninţări vineri cu un atac militar, fără avertisment, vecinul său din Sud, dacă acesta va continua să lanseze pe teritoriul său pliante conţinând mesaje critice la adresa politicii Phenianului prin intermediul unor baloane, se afirmă într-un comunicat oficial al regimului nord-coreean, difuzat de agenţia oficială KCNA, preluată de ITAR-TASS şi Reuters.
Economica.net - vin, 19 oct. 2012, 08:50
Pliante pe teritoriul nord-coreean: Phenianul ameninţă Sudul cu un atac militar, fără avertisment

‘Un atac nemilos militar va fi lansat fără niciun avertisment pe frontul de vest’, menţionează comunicatul oficial, în care autorităţile nord-coreene sugerează că nici Seulul nu va scăpa nepedepsit în acest caz, capitala Coreii de Sud aflându-se în raza de acţiune a artileriei nord-coreene.

Coreea de Sud a trimis în RPDC milioane de astfel de pliante de propagandă, dintre care 400.000 în noiembrie 2010, după ce nord-coreenii au deschis focul asupra insulei Yeonpyeong, aparţinând sud-coreenilor.

Pliantele sunt lansate de pe teritoriul Coreii de Sud deasupra RPDC cu ajutorul unor baloane, cu aer cald, de către organizaţii neguvernamentale, de cele mai multe ori având strânse legături cu transfugi din Coreea de Nord.

La sfârşitul lunii aprilie anul trecut, activişti ai unor ONG din Coreea de Sud au lansat spre teritoriul nord-coreean zece baloane încărcate cu aproximativ 200.000 de pliante extrem de critice la adresa regimului de la Phenian. Conform unor media de la Seul, circa 50 de persoane au participat la această acţiune, în principal transfugi nord-coreeni. În afară de pliante, au fost trimise atunci şi 1.000 de bancnote în valoare de 1 dolar.

În 2011, în plus la pliantele cu apeluri la răsturnarea actualului regim de la Phenian, au existat şi ‘colete’ cu ciorapi, în ideea ca nord-coreenii să-i schimbe pe mâncare pe piaţa neagră.

În ianuarie 2012, cu ocazia Anului Nou, de pe teritoriul Coreii de Sud au fost lansate înspre Nord 20 de baloane cu 100 de kilograme de prăjituri şi biscuiţi.

Războiul psihologic între cele două Corei s-a amplificat odată cu venirea la putere a preşedintelui sud-coreean Lee Myung-bak în 2008. Pliantele trimise în 2011 conţineau informaţii referitoare la manifestaţiile antiguvernamentale dintr-o serie de ţări din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu şi chemau la răsturnarea regimului represiv de la Phenian. Regimul Coreii de Nord a avertizat nu o dată, în mod oficial, Seulul că armata sa va aplica lovituri asupra ‘locurilor cu activităţi provocatoare’ ale vecinilor din Sud, potrivit agenţiilor de presă citate.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...