Ploieştenii vor plăti taxe şi impozite cu 16 la sută mai mari decât anul trecut

Consiliul Local Ploieşti a adoptat, miercuri, o hotărâre care prevede majorarea cu 16 procente a taxelor şi impozitelor locale, majorarea fiind aprobată prin votul consilierilor USL, în vreme ce aleşii locali ai PDL şi PPDD s-au opus ori s-au abţinut de la vot.
Economica.net - mie, 16 ian. 2013, 21:17
Ploieştenii vor plăti taxe şi impozite cu 16 la sută mai mari decât anul trecut

Miercuri după-amiază, Consiliul Local Ploieşti a adoptat, în şedinţă extraordinară, o hotărâre care prevede majorarea cu 16 la sută a taxelor şi impozitelor locale, reprezentând rata inflaţiei din perioada 2010 – 2012, decizie aprobată în baza Hotărârii Guvernului nr. 1309 din 27 decembrie 2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013, transmite corespoondentul MEDIAFAX.

Hotărârea privind majorarea taxelor şi impozitelor a fost votată de 14 dintre cei 27 de consilieri locali, cei care au votat pentru majorarea taxelor şi impozitelor pe case şi terenuri fiind consilierii USL, în timp ce consilierii din partea PDL şi PP-DD fie s-au abţinut de la vot, fie au votat împotrivă.

Taxele şi impozitele majorate cu 16 procente se încasează la Ploieşti încă din data de 3 ianuarie, prima zi de program cu publicul a Serviciului de Finanţe Locale.

Primarul municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu, le-a cerut consilierilor, în cadrul şedinţei Consiliului Local, înaintea votului, „să ia în calcul aprobarea acestei hotărâri”, invocând dificultăţi de ordin financiar ale primăriei cauzate de fosta administraţie locală, dificultăţi create din obligaţia primăriei de a achita zeci de milioane de lei noi contractate de fosta administraţie sau câştigate în instanţă de firme care au contracte cu municipalitatea.

„Impactul majorării taxelor şi impozitelor locale, aşa cum a fost calculat de colegii mei, în cel mai bun caz aduce o majorare a veniturilor bugetului municipiului Ploieşti cu o valoare de cinci milioane de lei noi. Aceasta este întreaga sumă pe care presupunem noi că o vom încasa” a spus Bădescu.

Primarul Ploieştiului a precizat că „în mod normal orice administraţie publică locală ar fi obligată ca, în această perioadă de 1 – 10 ianuarie să majoreze conform Hotărârii de Guvern din decembrie, taxele şi impozitele locale. Evident că cine nu o face poate suporta rigorile unui control al Curţii de Conturi şi principiul care domină legea în România, acela al neretroactivităţii, funcţionează şi în acest caz”, a adăugat primarul Ploieştiului.

Contribuabilii care achită integral impozitele până la sfârşitul lunii martie beneficiază de o bonificaţie de zece la sută din valoarea acestora, măsură care este în vigoare la Ploieşti de mai mulţi ani.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...