PMB a aprobat 25 de PUZ-uri în intervalul 2015-2017

Una dintre etapele cele mai importante ale unui imobil, fie că vorbim despre un bloc de locuințe, o clădire de birouri sau chiar o casă, prealabil obținerii autorizației de construire, dezvoltatorul/proprietarul se găsește în unele situații în față obligației de a pregăti și obține un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) sau un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD). În medie, Primăria Muncicipiului București, singura instituție cu comptetența de a aproba PUZ-uri, au fot aprobat 25 de PUZ-uri în intervalul 2015-1917. 
Economica.net - Dum, 30 iun. 2019, 18:47
PMB a aprobat 25 de PUZ-uri în intervalul 2015-2017

Practic, prin aceste documentații de urbanism se modifică/amendează/detaliază reglementările existențe în cadrul Planului Urbanistic General (PUG) care să permită construirea proiectului imobiliar conform intenției dezvoltatorului/proprietarului. O problemă generală prealabilă pregătirii, depunerii și obținerii aprobării unei autorizații de construire privește rata de succes și durată medie de aprobare a unui PUZ sau PUD.

În privința PUD-urilor, conform unui studiu realizat de Asociația Proprietarilor de Clădiridin România (RABO) și Moreanu Law, aprobarea acestora se realizează de către Primăria Generală sau de Primăriile de Sector, după caz. Spre exemplu, la nivelul Primăriei Sectorului 3, în intervalul de timp menționat, a fost aprobat un număr mediu de 20 PUD-uri/an și a fost respins un număr mediu de 27 PUD-uri/an, rezultând astfel o rată de aprobare medie a PUD-urilor de mai puțin de 50%.

La nivelul Primăriei Sector 6 concluziile sunt substanțial diferite, în același interval fiind aprobate un număr mediu de 100 PUD-uri/an, iar respinse un număr de numai 7 PUD-uri/an, rată de aprobare fiind în acest caz de peste 90%.

Observăm, așadar, că la nivelul municipiului București rată de aprobare a PUD-urilor diferă substanțial de la un sector la altul. În restul țării situația este următoarea cu titlu de exemplu: în municipiul Iași numărul mediu al PUZ-urilor admise este de 90 PUZ-uri/an și respinse 15 PUZ-uri/an, rezultând astfel o rată de aprobare de 85%, în timp ce în ceea ce privește PUD-urile la un număr mediu 12 PUD-uri/an rata de aprobare depășește în medie 98%.

În municipiul Timișoara numărul mediu al PUZ-urilor aprobate este de 18 PUZ-uri/an, iar rata de aprobare este de 100%, aceeași rată păstrându-se și în privință PUD-urilor, numărul mediu al acestora fiind de 5 PUD-uri/an. Numărul PUZ-urilor aprobate este similar în Brașov, Cluj-Napoca sau Sibiu.

Așadar, înaintea începerii procedurii de aprobare a unei autorizații de construire, în măsură în care elaborarea unui PUZ sau unui PUD este solicitată prin certificatul de urbanism, cunoașterea raței potențiale de aprobare este esențială.

Durata de aprobare a documentației

În privința duratei de aprobare această variază în funcție de complexitatea, durată obținerii avizelor și gradul de încărcare al autorității locale, în unele situații timpii intermediari fiind reglementați prin hotărâri de consiliu local.

Există dezvoltatori care reclamă întârzierile de obținere a aprobărilor necesare pentru construcții, dar și dezvoltatori care spun că nu au probleme, precum Geo Mărgescu, CEO al Forte Partners. De altfel, uneori, destul de des, propunerile dezvoltatorilor sunt respinse de autorități din cauza erorilor în întocmirea documentației nu doar din cauza amânărilor repetate.

Lansată la Bruxelles în aprilie 2011, RABO este prima organizație care reunește unii dintre cei mai importanți investitori în clădiri comerciale din România.

 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...