1EUR = 4.7354 RON | Bucureşti 20 º

Companii

PMB: Procesul de furnizare a apei calde se desfăşoară normal, fără a fi pus în pericol de situaţia juridică a RADET

Procesul de furnizare a apei calde în Capitală se desfăşoară normal, fără a fi pus în pericol de situaţia juridică a RADET, informează miercuri Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).

20 mar, 2019 | Agerpres

Precizările PMB au fost făcute în urma materialelor de presă în care sunt citate declaraţii ale administratorului special al ELCEN cu privire la situaţia RADET.

"Primăria Capitalei asigură bucureştenii că procesul de furnizare a apei calde se desfăşoară normal, fără a fi pus în pericol de actuala situaţie juridică a RADET", se arată într-un comunicat. 

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat că RADET are absolut toate facturile de la ELCEN în termen, nu există
factură a cărei scadenţă să fie depăşită.

"Subliniez, pentru a clarifica situaţia existentă şi pentru ca populaţia să nu aibă motiv de îngrijorare, că toate sumele datorate în prezent sunt facturi curente. Ca de fiecare dată, asigurarea acestui tip de serviciu public către populaţie este în atenţia noastră permanent, tocmai pentru că este unul esenţial pentru calitatea vieţii în Capitală. De altfel, la cea mai recentă şedinţă CGMB, a fost aprobat proiectul pe care l-am propus consilierilor generali, de înfiinţare a două noi companii, în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică. Este un pas important, a existat consens, semn că toţi decidenţii au înţeles importanţa acelui vot", a spus Firea.

Conform PMB, scadenţa facturilor dintre ELCEN şi furnizorii de gaze este tot de 90 de zile, ca şi cele dintre RADET şi ELCEN, aşadar şi acele facturi sunt în termen şi nu se pune problema vreunei depăşiri a termenelor de plată.

"Ca urmare, apreciem că declaraţiile administratorului special al ELCEN cu privire la existenţa vreunui risc nu se susţin. Deşi există întârzieri la plata gazelor în avans de către Primăria Capitalei, acestea nu afectează procesul de furnizare, întrucât, până la data ajungerii la termenul de scadenţă a primei facturi între RADET şi ELCEN, această situaţie va fi remediată, astfel încât, în continuare, să nu existe facturi depăşite. Plăţile vor fi efectuate, aşadar, până la scadenţă. Reamintim că situaţia acestor plăţi este generată de neaprobarea bugetului la nivel naţional, fapt care a făcut imposibilă aprobarea bugetului local al Municipiului Bucureşti", mai precizează PMB.

Potrivit sursei citate, faptul că încasările din cotele din impozitul pe venit, în primele trei luni ale anului 2019, au fost din ce în ce mai mici faţă de prevederile iniţiale a dus la imposibilitatea plăţii în avans a agentului termic.

"Primăria Capitalei asigură din nou bucureştenii că, indiferent de situaţia RADET şi de divergenţele juridice generate de acest subiect, procesul de furnizare nu va fi întrerupt, aşa cum nu a fost, de altfel, nici până acum'', dă asigurări PMB.

Roxana Wring, consilier general al USR, a avertizat miercuri că bucureştenii riscă să rămână fără apă caldă.

"Cum riscă bucureştenii să rămână fără apă caldă din cauza Gabrielei Firea. Când RADET şi ELCEN au intrat în insolvenţă, acum mai bine de doi ani, a fost semnată o convenţie prin care PMB se angaja să plătească în avans combustibilul direct către ROMGAZ. Ceea ce s-a şi întâmplat pe parcursul anului 2018. Din ianuarie 2019 însă, Primăria Capitalei nu şi-a mai onorat angajamentul şi nu a mai plătit niciun leu către ROMGAZ. Aşa se face că datoria PMB către ROMGAZ a ajuns la peste 300 de milioane de lei. În plus faţă de această sumă, PMB nu a achitat nici subvenţia către RADET, iar lanţul slăbiciunilor a continuat. RADET nu a plătit către ELCEN, ELCEN nu a plătit către ROMGAZ, iar ROMGAZ nu vrea să mai dea gaz până nu-şi primeşte banii", a scris aceasta pe Facebook.

În opinia ei, Firea ar fi trebuit să facă exact ceea ce îi cere ELCEN - fie să plătească, fie să se adreseze Ministerului Dezvoltării şi Ministerului de Finanţe pentru a primi din cotele defalcate din impozitul pe venit strict sumele necesare pentru plata datoriilor recente pentru agentul termic.

"Gabriela Firea profită de faptul că nu avem încă un buget local adoptat şi îşi continuă strategia pe care a avut-o şi până acum în cazul RADET. Şi anume, să forţeze mâna Executivului şi să scape fără să plătească datoriile către furnizori", a adăugat Wring.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO