PNL va strânge semnături pentru ca 25% din fondurile europene să fie direcţionate la administraţiile locale

Economica.net
21 01. 2018
euro_bani_39459000

„În următoarea perioadă, Comisia pentru fonduri europene (n.r. a PNL) va demara o strângere de semnături în rândul membrilor UNCJR (Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România) pentru a convinge noul guvern că este absolut necesar ca măcar 25% din fondurile europene să fie direcţionate înspre administraţiile locale. Dacă termenul nu este doar o lozincă pentru PSD, atunci acesta este un pas obligatoriu şi absolut necesar”, afirmă Luhan într-o postare publicată, duminică, pe pagina de Facebook a PNL, citat de Agerpres.

El dă drept exemplu faptul că Polonia a alocat 41% din buget către administraţiile locale.

„Decizia stupidă a guvernului PSD-Tudose de a reduce impozitul pe venit, afectând direct bugetele administraţiilor locale şi fără a veni cu măsuri compensatorii viabile, va conduce la diminuarea capacităţii administrative a comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. Scăderea cotelor din impozitul pe venit de la 82% la 71,5% va lăsa fără aer administraţiile locale”, spune liberalul.

El se declară convins că inclusiv consiliile judeţene şi administraţiile locale ale PSD vor face „presiuni către noul guvern al partidului din care fac parte pentru ca 25% din fondurile europene să fie direcţionate înspre administraţiile locale şi, în acest fel, să nu fie afectate investiţiile sau cheltuielile autorităţilor cu spitalele, şcolile sau grădiniţele”.

Luhan menţionează că efectele negative au apărut deja, în contextul în care unele administraţii locale fac concedieri de personal, reduc salariile sau cresc taxele şi impozitele.

„Fondurile europene sunt cea mai importantă şansă de dezvoltare a României, iar soluţia pe care o propunem, aceea ca 25% din banii europeni să fie direcţionaţi înspre autorităţile locale, reprezintă o modalitate de a impulsiona absorbţia acestora şi de a limita dependenţa administraţiilor de banii de la centru. Administraţia locală cunoaşte cel mai bine necesităţile regionale şi este prima interesată să le finanţeze. Această dependenţă totală de sistemul central condamnă mulţi cetăţeni români. Niciun cetăţean nu este vinovat că administraţia locală are o anumită culoare politică, iar cea centrală – alta”, conchide liberalul.