Poate pierde Hidroelectrica după ce a denunţat contractele cu băieţii deştepţi? Ce spun avocaţii

Băieţii deştepţi pot contesta în instanţă desfiinţarea contractelor cu Hidroelectrica, spun avocaţii de la Boştină şi Asociaţii, contactaţi de ECONOMICA.NET. Alpiq, traderul care avea cel mai mare contract bilateral de achiziţie de energie, deja studiază situaţia “din punct de vedere legal”.
Economica.net - mar, 24 iul. 2012, 11:26
Poate pierde Hidroelectrica după ce a denunţat contractele cu băieţii deştepţi? Ce spun avocaţii

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din ţară, aflat în insolvenţă, a desfiinţat, în ultimul timp, mai multe contracte de vânzare de energie cu mai muţi traderi privaţi. Ultimul dintre ele, desfiinţat vineri, a fost cu firma elveţiană Alpiq, cel mai mare beneficiar de energie electrică prin aceste contracte bilaterale.

ECONOMICA.NET a solicitat avocaţilor specializaţi un punct de vedere referitoare la pretenţiile pe care le pot avea traderii de energie după ce Hidroelectrica a denunţat aceste contracte. Se pot îndrepta traderii în instanţă pentru a cere daune şi, mai ales, riscă România procese internaţionale pentru că o companie de stat a decis, unilateral, desfiinţarea unor contracte comerciale, chiar dacă ele s-au dovedit păguboase pentru stat? Iată ce ne-a răspuns Avocat-Partener Dana Dunel-Stancu, coordonatoarea ariei de practică „energie, petrol şi gaze” din cadrul Boştină şi Asociaţii, una dintre cele mai mari case de avocatură din România.

„Legea insolvenţei permite administratorului judiciar de a „menţine sau denunţa unele contracte încheiate de debitor”, conferind în acelasi timp şi companiilor afectate de măsurile luate de acesta dreptul lor corelativ de a putea contesta deciziile administratorului judiciar în faţa judecatorului sindic. În principiu, orice măsură abuzivă a administratorului judiciar poate fi cenzurată de instanţa de judecată. În consecinţă, un raspuns întemeiat nu ar putea să fie dat decât având toate informaţiile, cel puţin contractuale, ale respectivei vânzări – cumpărări de energie electrica. Cu alte cuvinte, chiar daca legea aduce niste condiţii speciale de desfăşurare a activităţii curente, în această perioadă a procedurii insolvenţei contractele încheiate de societatea insolventa rămân aplicabile ca şi lege a părţilor semnatare. Cât priveşte dreptul elveţienilor de la Alpiq de a se adresa unor foruri internationale, principiul accesului liber la justiţie îi poate indreptăţi să o facă, instanţa internaţională urmând să aprecieze în ce măsură drepturile subiective ale reclamantului au fost încalcate prin măsurile statale luate.” 

Ieri dimineaţă, Alpiq a dat un comunicat de presă în care a anunţat că a început o analiză “din punct de vedere legal” a ruperii contractului cu Hidroelectrica.

„Decizia luată de Hidroelectrica a întrerupt negocierile, în ciuda faptului că Alpiq a acţionat de bună credinţă pentru găsirea unei soluţii satisfăcătoare pentru ambele părţi. Alpiq a început o analiză din punct de vedere legal a situaţiei. Ca urmare a schimbării circumstanţelor, compania intenţionează acum să revizuiască afacerile din România”, se arată într-un comunicat al comerciantului elveţian de energie electrică.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...