Poate pierde Hidroelectrica după ce a denunţat contractele cu băieţii deştepţi? Ce spun avocaţii

Băieţii deştepţi pot contesta în instanţă desfiinţarea contractelor cu Hidroelectrica, spun avocaţii de la Boştină şi Asociaţii, contactaţi de ECONOMICA.NET. Alpiq, traderul care avea cel mai mare contract bilateral de achiziţie de energie, deja studiază situaţia “din punct de vedere legal”.
Economica.net - mar, 24 iul. 2012, 11:26
Poate pierde Hidroelectrica după ce a denunţat contractele cu băieţii deştepţi? Ce spun avocaţii

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din ţară, aflat în insolvenţă, a desfiinţat, în ultimul timp, mai multe contracte de vânzare de energie cu mai muţi traderi privaţi. Ultimul dintre ele, desfiinţat vineri, a fost cu firma elveţiană Alpiq, cel mai mare beneficiar de energie electrică prin aceste contracte bilaterale.

ECONOMICA.NET a solicitat avocaţilor specializaţi un punct de vedere referitoare la pretenţiile pe care le pot avea traderii de energie după ce Hidroelectrica a denunţat aceste contracte. Se pot îndrepta traderii în instanţă pentru a cere daune şi, mai ales, riscă România procese internaţionale pentru că o companie de stat a decis, unilateral, desfiinţarea unor contracte comerciale, chiar dacă ele s-au dovedit păguboase pentru stat? Iată ce ne-a răspuns Avocat-Partener Dana Dunel-Stancu, coordonatoarea ariei de practică „energie, petrol şi gaze” din cadrul Boştină şi Asociaţii, una dintre cele mai mari case de avocatură din România.

„Legea insolvenţei permite administratorului judiciar de a „menţine sau denunţa unele contracte încheiate de debitor”, conferind în acelasi timp şi companiilor afectate de măsurile luate de acesta dreptul lor corelativ de a putea contesta deciziile administratorului judiciar în faţa judecatorului sindic. În principiu, orice măsură abuzivă a administratorului judiciar poate fi cenzurată de instanţa de judecată. În consecinţă, un raspuns întemeiat nu ar putea să fie dat decât având toate informaţiile, cel puţin contractuale, ale respectivei vânzări – cumpărări de energie electrica. Cu alte cuvinte, chiar daca legea aduce niste condiţii speciale de desfăşurare a activităţii curente, în această perioadă a procedurii insolvenţei contractele încheiate de societatea insolventa rămân aplicabile ca şi lege a părţilor semnatare. Cât priveşte dreptul elveţienilor de la Alpiq de a se adresa unor foruri internationale, principiul accesului liber la justiţie îi poate indreptăţi să o facă, instanţa internaţională urmând să aprecieze în ce măsură drepturile subiective ale reclamantului au fost încalcate prin măsurile statale luate.” 

Ieri dimineaţă, Alpiq a dat un comunicat de presă în care a anunţat că a început o analiză “din punct de vedere legal” a ruperii contractului cu Hidroelectrica.

„Decizia luată de Hidroelectrica a întrerupt negocierile, în ciuda faptului că Alpiq a acţionat de bună credinţă pentru găsirea unei soluţii satisfăcătoare pentru ambele părţi. Alpiq a început o analiză din punct de vedere legal a situaţiei. Ca urmare a schimbării circumstanţelor, compania intenţionează acum să revizuiască afacerile din România”, se arată într-un comunicat al comerciantului elveţian de energie electrică.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Stellantis a reușit să majoreze autonomia modelele sale electrice cu dimensiuni reduse
Stellantis a reușit să majoreze autonomia modelele sale electrice cu dimensiuni reduse
Grație unor modernizări ale anvelopelor, sistemelor de transmisie și pompelor de căldură, mașinile electrice cu dimensiuni ...
Directorul Renault se aşteaptă ca penuria de semiconductori să continue şi în 2022
Directorul Renault se aşteaptă ca penuria de semiconductori să continue şi în 2022
Penuria de semiconductori va continua, cel puţin până la mijlocul anului următor, ceea ce complica planurile grupului ...
Vin facturile noi la gaze, reduse. Avertismentul transmis de Engie clienților, mare atenție!
Vin facturile noi la gaze, reduse. Avertismentul transmis de Engie clienților, mare atenție!
Engie, cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru populație și-a informat clienții despre reducerea facturilor la gaze, ...