Contre Metrorex-CFR: Podul de cale ferată spre Aeroportul Otopeni ar putea perturba traficul aerian – surse

Linia de cale ferată pe care CFR vrea să o treacă peste DN1 spre Aeroportul Otopeni ar putea perturba traficul aerian, spun surse apropiate metroului. Potrivit lor, avizul de la Autoritatea Aeronautică ar fi fost dat "sub presiune", fără a fi analizate în prealabil posibilele efecte asupra traficului aerian. La rândul său, directorul Autorităţii Aeronautice spune că a emis aviz de principiu, în conformitate cu reglementările în vigoare.
Anemona Andone - mie, 20 feb. 2019, 19:39
Contre Metrorex-CFR: Podul de cale ferată spre Aeroportul Otopeni ar putea perturba traficul aerian – surse

Avizul de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) pentru proiectul CFR de supratraversare a DN1 ar fi fost emis „sub presiune”, la ordine venite chiar din vârful Ministerului Transporturilor, spun sursele noastre. Acestea avertizează asupra riscului de perturbare a traficului aerian, în condiţiile în care avizul ar fi fost dat fără nicio analiză.

Contactat de către ECONOMICA.NET, Armand Petrescu, directorul general al AACR, a spus că CFR SA a solicitat şi a obţinut avizul de principiu al Autorităţii Aeronautice pentru proiectul „Studiul de Fezabilitate pentru Racord CF la Terminalul T1, Aeroport Internaţional Henri Coandă Bucureşti”, care prevede supratraversarea DN1.

Petrescu a mai spus că avizul de principiu a fost emis în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare.

„AACR a emis avizul în conformitate cu prevederile RACR – AVZ , ediţia 1/2015 – Reglementarea aeronautică civilă română privind emiterea avizelor la documentaţiile tehnice aferente obiectivelor din zone cu servituţi aeronautice civile sau din alte zone în care pot constitui obstacole pentru navigaţia aeriană sau pot afecta siguranţa zborului pe teritoriul şi în spaţiul aerian al României, şi cu prevederile RACR-ZSAC, ediţia 1/2015 modificată şi completată – Reglementarea aeronautică civilă română privind stabilirea zonelor cu servituţi aeronautice civile şi a condiţiilor de avizare a documentaţiilor tehnice aferente obiectivelor din aceste zone sau din alte zone în care pot constitui obstacole pentru navigaţia aeriană şi/sau pot afecta siguranţa zborului pe teritoriul şi în spaţiul aerian al României”, a explicat directorul general al AACR.

Traficul aerian, afectat de tunel, dar nu de pod?

Iniţial, CFR intenţiona să subtraverseze DN1 cu linia către aeroport. Varianta tunelului ar fi fost însă respinsă de către Autoritatea Aeronautică, potrivit unor explicaţii oferite de CFR SA pentru g4media.ro

„Varianta de subtraversare a DN1 a fost respinsă de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, din cauza apropierii de antena ILS a Aeroportului, soluția de supratraversare prezentând avantaj din punct de vedere economic”, au spus reprezentanţii CFR SA, potrivit g4media.ro.

Dar dacă varianta tunelului ar fi fost respinsă din cauza apropierii de antena respectivă, cum de a fost aprobată cea cu podul?

Întrebaţi în legătură cu acest aspect, reprezentanţii Autorităţii Aeronautice au răspuns că nu au respins varianta tunelului.

„Nu există în baza de date a AACR adresă de respingere a unei documentaţii tehnice complete cu varianta de subtraversare a DN1”, a spus Armand Petrescu, directorul general al AACR.

Contactaţi de către ECONOMICA.NET, reprezentanţii CFR SA au spus că vor răspunde în termenul prevăzut de legea 544/2001, adică în cel mult 30 de zile.

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...