Podul peste Dunăre între Măcin şi Brăila, finanţabil prin „Connecting Europe Facility”

Economica.net
17 04. 2014
pod_calafat_vidin_6_23693700_03204400_32863800

Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a declarat că România are la dispoziţie 1,3 miliarde de euro pentru proiecte pe cele două coridoare care străbat România şi care fac parte din direcţiile de dezvoltare prioritare ale Uniunii Europene, Coridorul Rin – Dunăre şi Coridorul Orient – Est-mediteranean.

‘Memorandumul semnat de autorităţile Guvernului României vizează inclusiv realizarea podului peste Dunăre între Măcin şi Brăila prin CEF, suma prevăzută pentru investiţie fiind de 250 de milioane de euro. Acest memorandum reprezintă garanţia că proiectul se va concretiza într-un termen de aproape patru ani’, a afirmat Horia Teodorescu.

El a spus că, în urma discuţiilor purtate recent cu autorităţile naţionale, aeroportul internaţional ‘Delta Dunării’, porturile din judeţul Tulcea şi drumul Tulcea-Constanţa au devenit priorităţi ale Ministerului Transporturilor prin consemnarea lor în Master Planul investiţional al autorităţii centrale.

‘Aeroportul este prins pentru finanţare cu un proiect de 13 milioane de euro, din care 25% va reprezenta contribuţia CJ. Gradul de îndatorare a instituţiei ne permite contractarea unui împrumut de circa 2,5 milioane de euro pentru a ridica standardele de calitate a serviciilor acestui aeroport, vital pentru dezvoltarea turistică a Deltei Dunării’, a menţionat Horia Teodorescu.

În ceea ce priveşte drumul naţional Tulcea-Constanţa care anul acesta va intra în reparaţii, autorităţile judeţene au început demersurile pentru transformarea infrastructurii în drum rapid, fapt ce presupune amenajarea unei noi benzi de circulaţie.

De asemenea, introducerea porturilor din judeţul Tulcea în priorităţile Ministerului Transporturilor înseamnă, potrivit preşedintelui CJ, transformarea acestora în obiective care se pot înscrie în cursa pentru fondurile europene, până în prezent infrastructura niciunuia din porturile din judeţ nefiind modernizată.

Pentru accelerarea procesului de finalizare a coridoarelor prioritare de transport situate pe reţeaua centrală TEN-T, Comisia Europeană a purtat negocieri cu statele membre în urma cărora s-a decis transferul a 10 miliarde de euro din Fondul de Coeziune către CEF, cunoscut şi sub numele Mecanismul Conectarea Europei. Din această sumă, României îi revin 1,3 miliarde de euro, sumă căreia i se adaugă contribuţia de 15% a Guvernului, TVA-ul aferent, precum şi o rezervă estimată de 25% care reprezintă economia ce se va realiza în urma licitaţiilor organizate pentru execuţia proiectelor care vor fi puse în practică. CEF suplimentează astfel fondurile alocate Programului Operaţional Sectorial de Transport aflat în desfăşurare.

Perceput în mod special ca o promisiune a politicienilor făcută publică preponderent în campaniile electorale, podul peste Dunăre între oraşul tulcean Măcin şi municipiul Brăila este catalogat drept o investiţie complexă, primul studiu de fezabilitate pentru realizarea acesteia fiind întocmit în anul 2001. Proiectul are drept obiectiv asigurarea unei legături rutiere directe între judeţele din Moldova şi cele din Dobrogea, implicit dezvoltarea mediului economic din cele două comunităţi urbane.