Poliţele facultative la locuinţe, vândute doar pentru sume asigurate mai mari decât cele obligatorii

Societăţile de asigurări vor putea să încheie, de la 1 septembrie, asigurări facultative pentru locuinţe doar pentru sume mai mari faţă de cele acoperite prin poliţa obligatorie pentru locuinţe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei, a anunţat CSA.
Economica.net - mie, 08 aug. 2012, 19:13
Poliţele facultative la locuinţe, vândute doar pentru sume asigurate mai mari decât cele obligatorii

„În şedinţa din 7 august, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a aprobat modificarea legislaţiei secundare, emisă în aplicarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, republicată. Potrivit acestor modificări, toate societăţile de asigurare autorizate să subscrie riscuri de catastrofă naturală vor putea încheia asigurări facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin poliţa obligatorie pentru locuinţe, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Pentru riscurile (cutremur, alunecare de teren şi inundaţie) şi sumele asigurate obligatoriu, prevăzute în Legea 260/2008, societăţile de asigurare vor putea încheia doar poliţe de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale (PAD).

„Asigurarea obligatorie a locuinţelor este emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) şi poate fi vândută doar prin intermediul celor 12 societăţi de asigurare, acţionari ai PAID”, se spune în comunicat.

Prin Legea 260/2008, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind, în funcţie de tipul locuinţei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise de PAID în iulie 2010.

Prin modificarea Legii 260/2008, în decembrie 2010, persoanele fizice şi juridice care şi-au încheiat o asigurare facultativă a locuinţelor care să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie nu mai intră sub incidenţa actului normativ.

Practic, prin această modificare, societăţile de asigurări, inclusiv acţionari PAID, au lansat produse similare PAD, fapt ce a condus la reducerea constantă şi continuă a portofoliului PAID.

În prima jumătate a anului, portofoliul PAID a scăzut cu peste 150.000 de contracte, la 423.907 de poliţe, conform datelor de la 30 iunie.

Modificarea normelor Legii 260/2008 nu va conduce însă, probabil, la relansarea vânzărilor PAID.

„Norma nu poate să bată legea. O normă vine cu explicaţii în aplicarea legii şi nu poate contraveni prevederilor unei legi. Deci, rămâne cum s-a hotărât în decembrie 2010, adică proprietarii pot încheia şi poliţe obligatorii, emise de PAID, şi poliţe facultative, emise de orice societate, inclusiv acţionari PAID. Indiferent de măsurile luate de CSA, situaţia de pe piaţa asigurărilor de locuinţe nu poate fi clarificată decât prin modificarea Legii 260/2008, aşa cum s-a procedat şi în decembrie 2010”, au declarat pentru MEDIAFAX surse din piaţa asigurărilor.

Prin modificarea Legii 260/2008, au mai spus sursele, obligativitatea încheierii unei poliţe pentru locuinţe a fost extinsă şi asupra contractelor facultative.

Totodată, Consiliul CSA a aprobat majorarea comisionului de 10%, plătit de PAID societăţilor care intermediază vânzarea poliţelor PAD, până la maximum 20% din valoarea primei de asigurare.

„Considerăm că aceste modificări de acte normative vor asigura atingerea obiectivului principal ce a fost stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, respectiv cuprinderea în asigurare a fondului locativ din România. Consiliul CSA va iniţia toate demersurile necesare, astfel încât prevederile Legii 260/2008 să fie aplicate unitar de societăţile de asigurare”, a declarat preşedintele CSA, Constantin Buzoianu.

CSA a interzis, printr-o decizie adoptată la 9 iulie, utilizarea de către asigurători, în cadrul activităţii de încheiere a poliţelor facultative pentru locuinţe, a termenilor „PAD” şi „obligatorie” şi a sintagmei „asigurarea obligatorie a locuinţelor”. Măsura intră în vigoare la 1 septembrie.

„Pentru informarea clară şi exactă a proprietarilor de locuinţe în ceea ce priveşte tipul asigurării pe care aceştia îl incheie, precum şi riscurile acoperite prin poliţele de asigurare pentru locuinţe încheiate, se interzice utilizarea de către societăţile de asigurare, în cadrul desfăşurării activităţii de încheiere a asigurărilor facultative pentru locuinţe, a denumirii «PAD» sau sintagme derivate din aceasta, termenul «obligatorie» sau termeni similari, precum şi a sintagmei «asigurarea obligatorie a locuinţelor» sau sintagme similare”, se arăta într-un anunţ al CSA postat pe site-ul instituţiei.

De asemenea, societăţile de asigurare au obligaţia de a informa în mod clar şi exact potenţialul asigurat, încă din fază precontractuală, inclusiv cu privire la prevederile din contractele de asigurare facultativă a locuinţelor care diferă de cele din contractele de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor stabilite prin Legea 260/2008 şi normele emise în aplicarea acestora (franşize, excluderi, principiul proporţionalităţii, riscuri neacoperite).

De asemenea, spune CSA, descrierea riscurilor acoperite prin contractele facultative, precum şi a excluderilor poate conduce la concluzia că nu toate contractele facultative acoperă toate riscurile prevăzute de Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, aşa cum sunt acestea reglementate prin normele emise în aplicarea legii.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 în baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor şi Legii 31/1990 privind societăţile comerciale.

Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Platinum (fiecare cu 15%). Generali România are o participaţie de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins şi Grawe România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele, fie prin intermediul unei poliţe obligatorii emise de PAID, fie printr-una facultativă, vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei.

În plus, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

În 2011, subscrierile PAID au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei, potrivit datelor dintr-un buletin al CSA.

„La sfârşitul anului trecut erau în vigoare peste 4,4 milioane de contracte de asigurări facultative pentru locuinţe şi mai mult de 574.000 de poliţe obligatorii, fiind asigurat peste 59% din fondul locativ al României. (…) Subscrierile aferente poliţelor obligatorii pentru locuinţe s-au situat la 35,3 milioane de lei, nivel mai mare cu 19,5% faţă de anul precedent”, se arată în documentul CSA.

Anul trecut, PAID a consemnat un profit net de aproape un milion de lei.

Pentru acest an, propunerea de buget a PAID prevedea venituri din prime de 10,3 milioane lei, în scădere cu 71% faţă de 2011, şi trecerea pe pierderi.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...