Poliţia chineză: GSK, capul unei reţele de circulaţie a mitei estimată la 500 milioane de dolari

Poliţia chineză acuză grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline că s-a aflat la centrul unei reţele de corupţie formată din circa 700 de companii şi responsabilă pentru înţelegeri ilicite estimate la jumătate de miliard de dolari, potrivit Financial Times.
Economica.net - lun, 15 iul. 2013, 12:32
Poliţia chineză: GSK, capul unei reţele de circulaţie a mitei estimată la 500 milioane de dolari

Coordonatorul investigaţiei asupra grupului GSK privind suspiciunile de dare de mită, Gao Feng, a declarat într-o întâlnire cu presa străină că poliţia verifică tranzacţii în valoare de 3 miliarde yuani (aproape 500 milioane de dolari), operate începând din anul 2007.

Gao Feng a adăugat că poliţia consideră că GSK a utilizat serviciile unor agenţii de turism şi firme de consultanţă drept intermediari pentru a oferi mită unei reţele de medici şi avocaţi pentru a-şi consolida vânzările şi profitul din China.

„Am descoperit că mita reprezintă o parte centrală a activităţilor companiei. Pentru a-şi creşte preţurile şi vânzările, compania acţionat în mod ilegal”, a afirmat anchetatorul.

Oficialul a adăugat că „la fel cum organizaţiile criminale au întotdeauna un cap, în această schemă GSK este capul”.

Compania nu a avut o reacţie imediată, notează FT.

Săptămâna trecută, GSK a anunţat că a derulat o investigaţie internă la operaţiunile din China în urma căreia nu au apărut dovezi privind mita sau coruperea unor medici şi oficiali. GSK a precizat că ancheta internă a început după primirea unor informaţii potrivit cărora angajaţii compainei ar fi oferit mită unor medici pentru a-i determina să recomande pacienţilor medicamentele şi tratamentele produse de grup.

Gao Feng a sugerat că investigaţia ar putea fi extinsă şi la alte companii farmaceutice străine care activează în China. Totodată, oficialul a confirmat zvonurile că GSK este anchetată de asemenea în China pentru nereguli referitoare la plata taxelor.

Autorităţile chineze au anunţat săptămâna trecută că mai mulţi angajaţi ai GSK au recunoscut că au dat mită unor oficiali ai statului şi medici, fără a oferi alte detalii.

Patru executivi ai GSK din China, toţi de naţionalitate chineză, au fost reţinuţi în cadrul investigaţiei, potrivit Ministerului Securităţii Publice.

Şeful investigaţiei a precizat că directorul operaţiunilor GSK din China, un cetăţean de naţionalitate engleză, a părăsit ţara după declanşarea anchetei şi nu a mai revenit.

Gao Feng susţine că mai mulţi angajaţi GSK au primit mită de la companii de turism, utilizând aceleaşi companii pentru a spăla bani şi pentru a mitui mai departe medici şi şefi de spitale. Oficialul a precizat că angajaţii GSK au primit mită atât în cash, cât şi „de natură sexuală” de la companiile de turism.

Guvernul chinez mai derulează, separat, o anchetă privind preţurile de pe piaţa farmaceuticelor, în care sunt vizate companii locale şi străine, printre care şi GSK.

Te-ar mai putea interesa și
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României pentru gramul de aur (327,8351 lei). Precedentul record a fost atins pe 27......
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.