1EUR = 4.8332 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Politica de preţuri a lanţului Auchan în România: la fel cu cele din China şi din Rusia

Retailerul francez Auchan practică tactici diferite în funcţie de piaţă pentru a-i convinge pe clienţi să îi cumpere marfa. În România este ca în Rusia şi China: compania se concentrează pe ambalaje şi vânzarea la vrac. În alte ţări au redus masiv din preţuri.

20 mai, 2014 | ECONOMICA.net

Retailerul francez Auchan explică în raportul său privind responsabilitatea socială modul în care îşi atrage clienţii prin tactici de marketing  de competenţa unui "discounter generalizat", după cum se autodefineşte. Conceptele aduse de francezi în România sunt cele din Rusia şi China, unde compania opera la finele anului tercut 78 şi respectiv 323 de magazine. "În 2013 toate companiile care fac parte din Grupul Auchan au lucrat pentru a putea creşte puterea de cumpărare a clienţilor săi. (...) În China, Rusia şi România se comercializează o serie de produse la vrac, dar şi produse unitare sau ambalate în pachete de mici dimensiuni", se arată în raport.

De altfel, în momentul finalizării procesului de integrare al magazinelor Real, pe care retailerul francez Auchan le-a achiziţionat în 2013 de la grupul german Metro, fostul CEO Auchan, Patrick Espasa, explica de ce preţurile la Auchan sunt în medie cu 27% mai mici decât la Real.  "Politica noastră de discount generalizat prespune că oferim clienţilor posibilitatea de a cumpăra cantitatea minimă dintr-un produs. Spre exemplu, la Auchan poţi cumpăra gogoşi la bucată, în timp ce alţi retaileri vând în ambalaje de câte 12. Cumpărând în cantităţi mari clienţii imobilizează anumite sume de bani şi astfel nu îşi mai pot permite să cumpere şi alte produse", a explicat Espasa. 

Cum este Auchan în alte ţări

Potrivit raportului, în Franţa, Auchan şi-a luat faţă de consumatori angajamentul de a oferi cel mai ieftin coş zilnic (produsele de bază), în magazinele din Italia oferă preţuri competitive la 250 de produse, pe care le urmăreşte zilnic la nivel naţional, în vreme ce în Portugalia (unde operează sub brandul Jumbo) şi-a redus diferenţa faţă de competiţie lărgind gama de produse marcă proprie pe prima categorie de preţ. În Spania, magazinele Alcampo operate de Auchan au fost declarate de către consumatori, patru ani consecutiv, drept lanţul cu cele mai bune preţuri, în timp ce unităţile Alinea din Franţa oferă peste 150 de produse pe categoria cel mai mic preţ. Tot în Franţa, pe segmentul de supermarket (Simply Market), Auchan este recunoscut ca al doilea cel mai ieftin lanţ de magazine, ca urmare a politicii de monitorizare atentă a preţurilor şi o politică agresivă pe segmentul articolelor faţă de care consumatorii manifestă un oarecare ataşament emoţional.

Alte metode a atrage clienţii

În afară de politica de preţ, retailerul oferă clienţilor din întreaga lume diverse avantaje sau servicii care să îi atragă în magazin. Spre exemplu, în Luxemburg, magazinele Auchan oferă peste 1.000 de sortimente de produse organice sau fără gluten, ca o reacţie la preocuparea clienţilor faţă de o dietă sănătoasă. În România, magazinele au raioane de carne cu servire asistată, în timp ce în Franţa compania are contracte cu peste 4.000 de crescători de animale, pentru a putea oferi carne proaspătă la cele mai bune preţuri.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO