Politicieni germani acuză Guvernul român de blocarea accesului în spaţiul Schengen – presă

Doi eurodeputaţi conservatori germani au acuzat miercuri Guvernul român de împiedicarea accesului României şi Bulgariei în Schengen, contrazicând declaraţiile Berlinului, potrivit căruia măsurile celor două ţări în materie de justiţie şi corupţie sunt insuficiente, relatează site-ul Euractiv.com.
Economica.net - joi, 11 apr. 2013, 08:50
Politicieni germani acuză Guvernul român de blocarea accesului în spaţiul Schengen - presă

Potrivit site-ului, europarlamentarul Manfred Weber, vicepreşedintele Partidului Popular European (PPE), a lăudat Bulgaria pentru pregătirea aderării sale la Schengen, în pofida votului de veto al Germaniei, pe 7 martie, care a blocat aderarea celor două state membre UE la spaţiul Schengen.

Aderarea la Shengen s-a soldat cu un eşec din cauză că, în ultimii trei ani, Guvernul României s-a confruntat cu probleme constituţionale într-un mod contraproductiv, a declarat Weber, potrivit site-ului.

România şi Bulgaria „sunt abordate la pachet, (iar) motivul pentru care nu a avut loc extinderea Schengen ţine de România, ci nu de Bulgaria”, a declarat vicepreşedintele PPE în cursul unui eveniment public, la Bruxelles.

Însă Weber a subliniat, citat de site, că socialiştii din Bulgaria, la fel ca de oriunde altundeva, „fac promisiuni pe care nu le pot onora”. „Atunci când au câştigat alegeri am văzut doar dezamăgire. Atunci când privim spre vecinul nostru, Franţa, unde François Hollande a promis tot felul de lucruri, creşterea (economică) este în scădere, şomajul este în creştere, datoria creşte, iar toate acestea s-au întâmplat după ce socialiştii au ajuns la putere”, a continuat el.

Ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich a declarat recent că Bulgaria şi România nu îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen. Friedrich este un conservator din cadrul Uniunii Social-Creştine (CSU).

Atât Weber, car şi Markus Ferber, ambii membri CSU ai Parlamentului European (PE), au dat vina pe România pentru eşecul aderării la Schengen, în această conferinţă, la Bruxelles.

Acest eveniment, „extrem de politizat”, apreciază Euractiv, organizat de filiala Hanns-Seidel-Stiftung la Bruxelles, l-a avut ca prinicipal invitat pe Ţvetan Ţvetanov, fostul premier al Bulgariei. Ţvetanov este considerat „numărul doi” în ierarhia partidului GERB, condus de Boiko Borisov, care a demisionat la 20 februarie sub presiunea străzii, în urma unor proteste, uneori violente, provocate de valoarea prea mare a facturilor la energie electrică.

Ţvetanov a declarat că Guvernul GERB a înegistrat progrese în lupta împotriva crimei organizate şi al aplicării legii în Bulgaria. Însă Comisia Europeană (CE) a relevat deficienţe în rapoartele sale cu privire la domeniile justiţiei şi internelor în Bulgaria, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Te-ar mai putea interesa și
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Compania Ford Motor a anunţat joi că va achiziţiona platforma Electriphi, care furnizează servicii de administrare a staţiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi soft pentru......
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute ...
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Societatea Hidroelectrica a anunțat joi că a semnat contractul de achiziție sectorial având ca obiect ”Modernizarea ...
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack ...