Polonezii de la R.Power au atras un capital de 75 de milioane de euro din partea BERD

R.Power a atras un capital suplimentar de 75 de milioane de euro din partea BERD, după investiția realizată în martie de către Fondul de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (3SIIF), fapt ce aduce capitalul propriu total angajat la 250 de milioane de euro. Tranzacția rămâne supusă obținerii aprobărilor reglementare.
Ion Dobreanu - joi, 26 oct. 2023, 18:07
Polonezii de la R.Power au atras un capital de 75 de milioane de euro din partea BERD

R.Power este un dezvoltator de energie regenerabilă integrat vertical și un producător independent de energie cu sediul în Polonia. Majorarea capitalului furnizată de 3SIIF și BERD va susține strategia de creștere pe termen lung a R.Power, având un plan de a atinge un portofoliu de 1 GW de capacități fotovoltaice operaționale în următorii doi ani în întreaga Uniune Europeană, obținând economii semnificative de emisii de gaze cu efect de seră. Tranzacția rămâne supusă obținerii aprobărilor reglementare.

R.Power este unul dintre cei mai rapizi dezvoltatori privați de energie regenerabilă din Polonia. În ultimii ani, compania a reușit să-și mărească semnificativ portofoliul de surse de energie regenerabilă în Polonia, România, Germania, Italia, Spania și Portugalia. Aceasta reprezintă a doua investiție a BERD în R.Power, după ce a participat la emisiunea sa de obligațiuni verzi în 2022.

R.Power reprezintă a cincea investiție a 3SIIF și completează investițiile sale existente în domeniul energiei. Din martie 2020, acesta a realizat mai multe investiții: Cargounit, cea mai mare companie de închiriere a locomotivelor din Polonia, Enery, o companie din domeniul energiei regenerabile cu operațiuni în Europa Centrală și de Est; Greenergy, o platformă de centre de date și BMF Port Burgas, un important operator de port în Bulgaria.

Joe Philipsz, Șeful 3SIIF la Amber Infrastructure, a declarat: „Salutăm investiția BERD alături de 3SIIF. R.Power a demonstrat abilitatea sa de a dezvolta și opera cu succes active de productie a energiei solare semnificative, cu aproape 200 MWp având COD de la momentul investiției noastre. Aceasta continuă să-și mărească portofoliul de dezvoltare și este activă în aducerea de oportunități de stocare a bateriilor în portofoliu.”

Grzegorz Zielinski, Șeful Energiei Europa BERD, a declarat: „Suntem încântați să fim parteneri cu R.Power și să susținem parcursul său de creștere. Dezvoltatorii de energie regenerabilă în creștere rapidă, precum R.Power, reprezintă o parte esențială a tranziției energetice și a accelerării surselor de energie regenerabilă în Polonia și regiune. Așteptăm cu nerăbdare să sprijinim compania în a deveni unul dintre cei mai importanți actori regionali în domeniul energiei regenerabile.”

Elisabetta Falcetti, Directorul BERD pentru Polonia, a spus: „Investiția BERD în R.Power susține două dintre obiectivele strategice ale BERD în Polonia: sprijinirea tranziției verzi a economiei poloneze și consolidarea companiilor private pentru a le face mai rezistente la provocările pieței. Credem că sprijinul nostru prin creditare și capital propriu va ajuta R.Power să-și atingă obiectivele strategice de a deveni o companie regională de top în domeniul producției independente de energie.”

Przemek Pięta, Co-Fondator și CEO al R.Power, a declarat: „Investiția semnificativă a BERD în capitalul propriu al R.Power este un puternic vot de încredere în misiunea noastră și în capacitatea R.Power de a deveni un producător de energie independent de top în Europa. Această investiție își va consolida forța financiară și va permite o implementare mai rapidă a energiei regenerabile în regiunea noastră. Cu noile resurse, suntem bine poziționați pentru a accelera eforturile noastre către un viitor mai luminos și mai verde pentru toți.”

BERD este o bancă multilaterală care promovează dezvoltarea sectorului privat și a inițiativei antreprenoriale în 36 de economii de pe trei continente. Banca este deținută de 71 de țări, precum și de UE și BEI. Investițiile BERD au ca scop crearea de economii competitive, inclusive, bine guvernate, ecologice, reziliente și integrate în regiunile sale.

R.Power S.A. este principalul producător independent integrat de energie solară din Polonia, cu o prezență în creștere în Italia, Portugalia, Spania, Germania și România.

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...