Polonia a primit primele tancuri şi obuziere sud-coreene

Polonia a primit marţi primele tancuri de asalt K2 şi primele obuziere K9 de fabricaţie sud-coreeană livrate în cadrul comenzilor semnificative pe care Varşovia le-a făcut la Seul, informează AFP.
AGERPRES - mar, 06 dec. 2022, 13:43
Polonia a primit primele tancuri şi obuziere sud-coreene

Polonia, ţară membră a NATO şi UE, şi care se învecinează cu Ucraina, dar şi cu enclava rusă Kaliningrad, şi-a accelerat puternic achiziţiile de arme.

Aceste echipamente „sunt necesare pentru a preveni o eventuală agresiune”, a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda, în timpul unei ceremonii organizate în portul Gdynia, în nordul Poloniei, unde au sosit, pe cale maritimă, primele tancuri şi obuziere sud-coreene.

Potrivit EFE, Duda a afirmat că invazia rusă în Ucraina a evidenţiat importanţa ”de a conta pe armament ultramodern” pentru ”a stopa ambiţiile imperialiste” ale Kremlinului.

”Dincolo de dimensiunea practică (…), există deopotrivă o uriaşă dimensiune simbolică în această cooperare (cu Coreea de Sud – n.r.) care, sper, va fi fructuoasă în viitor pentru industria, economia şi securitatea Poloniei şi a Coreei de Sud”, a declarat Duda.

La rândul său, ministrul apărării Mariusz Blaszczak a insistat pe nevoia de ”a reumple golul lăsat de armamentul trimis (de Polonia) Ucrainei” şi pe importanţa de a alege Coreea de Sud ca furnizor de material ”pentru încrederea şi rapiditatea livrărilor”.

În iulie, Polonia a semnat un acord-cadru cu fabricantul de tancuri K2, Hyundai Rotem, cu privire la un total de 1.000 de asemenea motoare, printre care versiunea lor K9PL coprodusă cu participarea unor întreprinderi poloneze.

Un prim acord de executare ce a decurs de acolo, de o valoare de 3,37 de miliarde de dolari, presupune livrarea a 180 de tancuri în perioada 2022-2025.

Un alt acord-cadru semnat de Polonia cu compania sud-coreeană Hanwha Defense prevede livrarea a 672 de obuziere automotoare K9A1, printre care versiunea lor coprodusă K9PL. Acordul de execuţie vizează 212 obuziere versiunea K9A1, ce vor fi livrate între 2022 şi 2026, în valoare de 2,4 miliarde de dolari.

Polonia a contractat de asemenea 50 de avioane de luptă sud-coreene FA-50 pentru 2,3 miliarde de dolari şi 288 de sisteme de lansare de rachete multiple K239 Chunmoo.

O primă livrare a 18 dintre aceste lansatoare de rachete, ce vor fi montate pe camioanele poloneze Jelcz, precum şi muniţiile lor, va ajunge în Polonia în 2023.

În cadrul acestei achiziţii, mai multe comenzi vor fi destinate unor companii poloneze, în special pentru achiziţia de vehicule de asistenţă tehnică, de transport de muniţii şi de evacuare.

Potrivit Ministerului Apărării polonez, achiziţia de sisteme sud-coreene nu afectează cu nimic comanda poloneză de sisteme similare americane HIMARS, care trebuie să fie livrate Poloniei începând cu 2023.

Potrivit portalului specializat Defense News, toate contractele sud-coreene luate împreună fac din Polonia cel mai important cumpărător de arme sud-coreene din Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...