Polonia: Analiştii se aşteaptă la majorarea ratei dobânzii până la 6%

Banca Centrală a Poloniei (NBP) ar urma să majoreze miercuri rata dobânzii cu 75 de puncte de bază, până la 6%, arată rezultatele unui sondaj realizat de Reuters, pe fondul majorării inflaţiei şi al riscului de încetinire a creşterii economice, din cauza războiului din Ucraina.
AGERPRES - lun, 06 iun. 2022, 12:41
Polonia: Analiştii se aşteaptă la majorarea ratei dobânzii până la 6%

Temerile privind creşterea au determinat alte bănci centrale din regiune să indice că ar putea încetini ritmul de înăsprire a politicii monetare, dar, în pofida unei majorări a dobânzii mai redusă decât se estima în mai, guvernatorul Adam susţine că nu este cazul în Polonia, scrie Agerpres.

În condiţiile în care rata inflaţiei a urcat la 13,9% în mai, de la 12,4% în iunie, cei mai mulţi economişti se aşteaptă ca luna aceasta Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Poloniei (MPC) să majoreze dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază, similar cu nivelul de luna trecută.

„În mod constant membrii MPC confirmă că vor continua înăsprirea politicii monetare atât timp cât inflaţia continuă să crească. Încă nu există condiţii ca Banca Poloniei să încerce măcar să oprească înăsprirea politicii monetare”, a apreciat Marta Petka-Zagajewska, de la PKO Bank Polski, estimând o majorare de 75 de puncte de bază.

„În pofida creşterii economiei şi a inflaţiei ridicate, ne aşteptăm ca NBP să încetinească ritmul de înăsprire a politicii monetare, iar la reuniunea din 8 iunie să majoreze dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază. Data privind creşterea economică şi inflaţia depăşesc estimările, dar detaliile de bază indică o deteriorare a calităţii creşterii”, susţin analiştii de la Morgan Stanley.

Dintre cei 20 de economişti intervievaţi, 15 se aşteaptă la o majorare de 75 de puncte de bază, patru – cu 50 de puncte de bază – şi unul cu 100 de puncte de bază.

În mod repetat, oficialii de la Banca Centrală a Poloniei au subliniat necesitatea combaterii creşterii preţurilor, determinată de majorarea costurilor cu energia, alimentele şi alte bunuri.

Polonia se confruntă cu o combinaţie între deficit de forţă de muncă, creşterea rapidă a salariilor şi factori globali, precum perturbări de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi creşterea preţurilor la energie, care determină toate o explozie a preţurilor de consum.

 

Te-ar mai putea interesa și
Preţul benzinei a scăzut în medie cu 58 de bani faţă de finele lunii iunie, iar al motorinei cu 56 de bani – Consiliul Concurenţei
Preţul benzinei a scăzut în medie cu 58 de bani faţă de finele lunii iunie, iar al motorinei cu 56 de bani – Consiliul ...
Preţurile carburanţilor practicate de marile lanţuri de benzinării au scăzut comparativ cu finele lunii iunie, cu 58 de bani/litru în medie la benzina standard şi cu 56 de bani/litru la......
Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav ar putea deveni operațional din iunie 2023 – ROMATSA
Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav ar putea deveni operațional din iunie 2023 – ROMATSA
Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav ar putea deveni operațional din iunie 2023, a anunțat vineri directorul general ...
ING a acceptat să proceseze plata pentru tranzitul petrolului rusesc prin Ucraina spre Cehia
ING a acceptat să proceseze plata pentru tranzitul petrolului rusesc prin Ucraina spre Cehia
O bancă europeană a fost de acord să proceseze o plată care are legătură cu tranzitul petrolului rusesc prin Ucraina, ...
Piaţa de investiţii imobiliare din România a crescut cu 13%, la 336 milioane de euro, în primul semestru – Colliers
Piaţa de investiţii imobiliare din România a crescut cu 13%, la 336 milioane de euro, în primul semestru – Colliers
Piaţa de investiţii imobiliare a crescut în prima jumătate a anului, ajungând la 336 milioane de euro în România, ...