Polonia: Analiştii se aşteaptă la majorarea ratei dobânzii până la 6%

Banca Centrală a Poloniei (NBP) ar urma să majoreze miercuri rata dobânzii cu 75 de puncte de bază, până la 6%, arată rezultatele unui sondaj realizat de Reuters, pe fondul majorării inflaţiei şi al riscului de încetinire a creşterii economice, din cauza războiului din Ucraina.
AGERPRES - lun, 06 iun. 2022, 12:41
Polonia: Analiştii se aşteaptă la majorarea ratei dobânzii până la 6%

Temerile privind creşterea au determinat alte bănci centrale din regiune să indice că ar putea încetini ritmul de înăsprire a politicii monetare, dar, în pofida unei majorări a dobânzii mai redusă decât se estima în mai, guvernatorul Adam susţine că nu este cazul în Polonia, scrie Agerpres.

În condiţiile în care rata inflaţiei a urcat la 13,9% în mai, de la 12,4% în iunie, cei mai mulţi economişti se aşteaptă ca luna aceasta Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Poloniei (MPC) să majoreze dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază, similar cu nivelul de luna trecută.

„În mod constant membrii MPC confirmă că vor continua înăsprirea politicii monetare atât timp cât inflaţia continuă să crească. Încă nu există condiţii ca Banca Poloniei să încerce măcar să oprească înăsprirea politicii monetare”, a apreciat Marta Petka-Zagajewska, de la PKO Bank Polski, estimând o majorare de 75 de puncte de bază.

„În pofida creşterii economiei şi a inflaţiei ridicate, ne aşteptăm ca NBP să încetinească ritmul de înăsprire a politicii monetare, iar la reuniunea din 8 iunie să majoreze dobânda de referinţă cu 50 de puncte de bază. Data privind creşterea economică şi inflaţia depăşesc estimările, dar detaliile de bază indică o deteriorare a calităţii creşterii”, susţin analiştii de la Morgan Stanley.

Dintre cei 20 de economişti intervievaţi, 15 se aşteaptă la o majorare de 75 de puncte de bază, patru – cu 50 de puncte de bază – şi unul cu 100 de puncte de bază.

În mod repetat, oficialii de la Banca Centrală a Poloniei au subliniat necesitatea combaterii creşterii preţurilor, determinată de majorarea costurilor cu energia, alimentele şi alte bunuri.

Polonia se confruntă cu o combinaţie între deficit de forţă de muncă, creşterea rapidă a salariilor şi factori globali, precum perturbări de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi creşterea preţurilor la energie, care determină toate o explozie a preţurilor de consum.

 

Te-ar mai putea interesa și
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre români afirmând că au luat măsuri în acest sens sau se gândesc să o......
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul ...
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, ...