Polonia critică decizia CJUE cu privire la închiderea minei de cărbune de la Turow

Decizia luată vineri de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) conform căreia Polonia trebuie să închidă exploatarea minei de cărbune de la Turow, situată în apropiere de graniţa cu Republica Cehă, este contrară principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, a reacţionat premierul polonez Mateusz Morawiecki (foto), relatează thenews.pl, citat de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 22 mai 2021, 10:27
Polonia critică decizia CJUE cu privire la închiderea minei de cărbune de la Turow

Într-o declaraţie publicată vineri seară, şeful executivului polonez a spus că nicio decizie luată de CJUE nu trebuie să pună în pericol securitatea energetică a vreunui stat membru al UE.

El a adăugat că termocentrala de la Turow, alimentată cu lignit de la mina situată în apropiere, acoperă între 4 şi 7% din cererea de energie a Poloniei.

Citește și: CJUE a decis ca firma poloneză PGE să-și închidă imediat o mină de cărbune din apropierea graniței cu Cehia (economica.net)

”Funcţionarea sa stabilă garantează că gospodăriile, şcolile, spitalele şi companiile sunt capabile să funcţioneze. Mina influenţează securitatea, sănătatea şi existenţa a milioane de polonezi”, indică declaraţia citată.

Potrivit lui Morawiecki, măsurile luate de CJUE sunt „disproporţionate şi incorecte”.

CJUE a decis vineri că Polonia trebuie să pună capăt „imediat” exploatării unei mine de cărbune situate în apropiere de Republica Cehă şi ale cărei efecte nocive asupra mediului au fost denunţate de Praga.

Decizia CJUE a venit în răspuns la o acţiune formulată de guvernul ceh pentru a obţine de urgenţă oprirea funcţionării minei de lignit de la Turow, cazul urmând să fie examinat pe fond mai târziu.

Mina cu carieră deschisă de la Turow, exploatată din 1904, se află în sud-vestul Poloniei, în apropiere atât de graniţa cu Republica Cehă cât şi de cea cu Germania. Grupul energetic public polonez PGE, care deţine şi operează mina, intenţionează să continue extragerea cărbunelui până în 2044 şi să extindă exploatarea cu 25-30 kilometri pătraţi.

Potrivit autorităţilor cehe, mina are un impact negativ asupra mediului din regiunile frontaliere, localnicii reclamând zgomotul creat, praful generat de exploatare şi periclitarea rezervoarelor de apă potabilă.

Te-ar mai putea interesa și
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a încheiat achiziția grupului Wolfgang Freiler, intrând de astăzi în proprietatea pachetului de 100% din capitalul social al companiilor WF Kunststoff Handels GmbH, Wolfgang Freiler......
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina ...
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...