Polonia ia în calcul un eventual referendum pentru aderarea la zona euro

Ministrul polonez al Finanţelor, Jacek Rostowski, a menţionat miercuri seara posibilitatea unui referendum asupra aderării Poloniei la zona euro, relatează AFP.
Economica.net - joi, 28 mart. 2013, 17:41
Polonia ia în calcul un eventual referendum pentru aderarea la zona euro

„Nu-mi imaginez un guvern dispus şi capabil să ducă Polonia în zona euro fără a obţine acceptul polonezilor”, a declarat Rostowski pentru televiziunea comercială TVN24.

Până în prezent, guvernul de centru dreapta a apreciat că un referendum asupra monedei unice nu este necesar, deoarece Varşovia s-a angajat să o adopte prin tratatul de aderare la UE, acceptat prin vot popular.

Marţi, premierul Donald Tusk a lansat ideea unui referendum, confruntându-se cu opoziţia dreptei naţionaliste în ceea ce priveşte un amendament adus Constituţiei, pentru care majoritatea necesară de două treimi nu a fost atinsă.

„Dacă va exista un acord în favoarea amendamentului Constituţiei, care să stipuleze că adoptarea definitivă a monedei euro, se va face doar în urma unui referendum, atunci nu am nimic împotrivă. Iar asta dintr-un motiv evident: trebuie mai puţine voturi pentru a câştiga un referendum decât pentru a obţine o majoritate de două treimi în Parlament”, a declarat el.

Potrivit lui Rostowski, un referendum nu reprezintă „o condiţie foarte dificil” de atins.

Cu toate acestea, viitoarea aderare a Poloniei la zona euro este respinsă de 62% dintre polonezi, potrivit unui sondaj publicat marţi.

Doar 32% vor adoptarea monedei europene, iar 6% nu au o părere, potrivit sondajului, realizat de institutul Homo Homini, pe un eşantion de 1.067 de polonezi adulţi, la 22 martie, în plină criză în Cipru.

Polonia doreşte să-şi alinieze cât mai repede economia cu tratatul de la Maastricht, însă nu doreşte prea mult înlocuirea zloţilor cu euro.

Preşedintele Bronislaw Komorowski a declarat recent că Varşovia ar lua decizia asupra aderării la zona euro după 2015, anul alegerilor legislative şi prezidenţiale.

În prezent, doar datoria publică poloneză, aflată în jurul valorii de 55% din PIB, este în conformitate cu exigenţele tratatului de la Maastricht. Media inflaţiei în 2012 a fost de 3,7%, iar deficitul bugetar rămâne în continuare peste pragul de 3% din PIB (3,4% în 2012).

Varşovia a promis în repetate rânduri că va îndeplini toate criteriile până în 2015.

Până la acea dată, Polonia urmează să adere la pactul bugetar european, sperând să evite o marginalizare care ameninţă ţările din afara zonei euro.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...