Polonia ia în calcul un eventual referendum pentru aderarea la zona euro

Ministrul polonez al Finanţelor, Jacek Rostowski, a menţionat miercuri seara posibilitatea unui referendum asupra aderării Poloniei la zona euro, relatează AFP.
Economica.net - joi, 28 mart. 2013, 17:41
Polonia ia în calcul un eventual referendum pentru aderarea la zona euro

„Nu-mi imaginez un guvern dispus şi capabil să ducă Polonia în zona euro fără a obţine acceptul polonezilor”, a declarat Rostowski pentru televiziunea comercială TVN24.

Până în prezent, guvernul de centru dreapta a apreciat că un referendum asupra monedei unice nu este necesar, deoarece Varşovia s-a angajat să o adopte prin tratatul de aderare la UE, acceptat prin vot popular.

Marţi, premierul Donald Tusk a lansat ideea unui referendum, confruntându-se cu opoziţia dreptei naţionaliste în ceea ce priveşte un amendament adus Constituţiei, pentru care majoritatea necesară de două treimi nu a fost atinsă.

„Dacă va exista un acord în favoarea amendamentului Constituţiei, care să stipuleze că adoptarea definitivă a monedei euro, se va face doar în urma unui referendum, atunci nu am nimic împotrivă. Iar asta dintr-un motiv evident: trebuie mai puţine voturi pentru a câştiga un referendum decât pentru a obţine o majoritate de două treimi în Parlament”, a declarat el.

Potrivit lui Rostowski, un referendum nu reprezintă „o condiţie foarte dificil” de atins.

Cu toate acestea, viitoarea aderare a Poloniei la zona euro este respinsă de 62% dintre polonezi, potrivit unui sondaj publicat marţi.

Doar 32% vor adoptarea monedei europene, iar 6% nu au o părere, potrivit sondajului, realizat de institutul Homo Homini, pe un eşantion de 1.067 de polonezi adulţi, la 22 martie, în plină criză în Cipru.

Polonia doreşte să-şi alinieze cât mai repede economia cu tratatul de la Maastricht, însă nu doreşte prea mult înlocuirea zloţilor cu euro.

Preşedintele Bronislaw Komorowski a declarat recent că Varşovia ar lua decizia asupra aderării la zona euro după 2015, anul alegerilor legislative şi prezidenţiale.

În prezent, doar datoria publică poloneză, aflată în jurul valorii de 55% din PIB, este în conformitate cu exigenţele tratatului de la Maastricht. Media inflaţiei în 2012 a fost de 3,7%, iar deficitul bugetar rămâne în continuare peste pragul de 3% din PIB (3,4% în 2012).

Varşovia a promis în repetate rânduri că va îndeplini toate criteriile până în 2015.

Până la acea dată, Polonia urmează să adere la pactul bugetar european, sperând să evite o marginalizare care ameninţă ţările din afara zonei euro.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...