Polonia – Preşedintele Duda critică Bruxellesul pentru blocarea fondurilor

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a criticat Comisia Europeană, într-o declaraţie făcută duminică, pentru blocarea fondurilor UE în ceea ce el a spus că a fost "o încercare de a forţa Polonia să-şi schimbe" guvernul, adăugând că este deschis negocierilor legate de schimbări în sistemul de justiţie, informează Reuters.
AGERPRES - lun, 22 ian. 2024, 09:36
Polonia - Preşedintele Duda critică Bruxellesul pentru blocarea fondurilor

Precedentul guvern al Poloniei, condus de partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), a fost implicat într-o dispută cu Uniunea Europeană privind reformele Varşoviei în justiţie şi statul de drept, ceea ce a dus la îngheţarea a miliarde de fonduri europene pentru Polonia, scrie Agerpres.

Noul guvern pro-UE s-a angajat să recâştige accesul la bani prin restabilirea statului de drept, dar se confruntă cu rezistenţa susţinătorilor şi aliaţilor fostului partid de guvernământ, inclusiv a lui Duda şi a unor judecători de rang înalt.

„Nu am niciun dubiu în legătură cu rostul blocării banilor din Planul Naţional Redresare şi Rezilienţă de către Comisia Europeană. A fost o acţiune pur politică împotriva autorităţilor poloneze anterioare”, a declarat Duda în timpul unei conferinţe de presă la Vilnius.

„O încercare de a forţa Polonia să-şi schimbe autorităţile, şi aşa am perceput-o, aşa o percep, iar evenimentele actuale nu fac decât să o confirme”, a adăugat el.

Comisia Europeană nu a fost disponibilă imediat pentru a comenta, precizează Reuters.

Duda a adăugat că este deschis negocierilor şi propunerilor pentru diferite schimbări în sistemul de justiţie polonez, dar că el nu va permite nicio verificare a judecătorilor care au fost numiţi în timpul mandatului său.

Alegerile din 15 octombrie au pus capăt guvernării de opt ani a PiS şi un nou guvern condus de fostul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk a promis că va recâştiga accesul la fondurile UE.

În decembrie, Comisia Europeană a declarat că va transfera 5 miliarde de euro către Varşovia din cele 60 de miliarde de euro care îi revin Poloniei în cadrul programului UE de stimulare a recuperării economice după pandemia de COVID-19.

Sâmbătă, ministrul polonez al fondurilor şi politicii regionale, Katarzyna Pelczynska-Nalecz, a declarat pentru televiziunea privată TVN24 că Polonia a îndeplinit condiţiile pentru a depune documentele esenţiale pentru accesul la fondurile structurale ale UE.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...