Polonia: Trupe NATO vor traversa fluviul Vistula în cadrul exerciţiilor militare „Dragon 24”

Circa 20.000 de militari din zece ţări membre NATO vor traversa luni cel mai lung fluviu din Polonia, Vistula, ca parte a unui important exerciţiu militar menit să descurajeze agresiunea Rusiei, relatează dpa.
AGERPRES - lun, 04 mart. 2024, 10:16
Polonia: Trupe NATO vor traversa fluviul Vistula în cadrul exerciţiilor militare

Manevrele „Dragon 24” se vor desfăşura lângă oraşul Korzeniowo, la circa 100 de kilometri sud de Gdansk. Varşovia a anunţat că aproximativ 15.000 dintre militarii care participă la manevre sunt din Polonia.

„Dragon 24” face parte din cel mai amplu exerciţiu militar al Alianţei Nord-Atlantice organizat de la încheierea Războiului Rece, numit „Steadfast Defender 2024”.

Traversarea fluviului Vistula după construirea unui pod de pontoane va testa capacitatea forţelor terestre, maritime, aeriene şi cibernetice de a conlucra în timpul unei crize militare majore, au afirmat forţele armate poloneze.

Există tot mai multe avertismente din partea oficialilor europeni potrivit cărora Rusia ar putea să testeze solidaritatea aliaţilor NATO la un moment dat în următorii ani. Dezbaterea despre pregătirea Alianţei Nord-Atlantice pentru război a devenit tot mai aprinsă ca urmare a invaziei Rusiei asupra Ucrainei în urmă cu peste doi ani.

Polonia este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai Ucrainei şi a primit, de asemenea, aproape un milion de refugiaţi de război ucraineni. Ea activează şi ca centru logistic pentru ajutorul militar occidental.

Polonia, stat membru al UE şi NATO, se simte extrem de ameninţată de Rusia din cauza amplasării sale geografice. Mulţi polonezi şi-au exprimat îngrijorarea că s-ar putea confrunta într-o zi cu o soartă asemănătoare poporului ucrainean.

Varşovia a investit recent masiv în sisteme moderne de armament şi cheltuieşte circa 4% din produsul său intern brut pentru apărare.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...