Polonia vrea să majoreze plafonul de preţ pentru energia livrată consumatorilor casnici

17 04. 2024
energie-panou-control-frecventa

Preţurile la energie au fost un element important de incertitudine în ceea ce priveşte prognozele de inflaţie în Polonia, după o încetinire a ritmului de creştere a preţurilor totale până la 2% în luna martie, de la un maxim de 18,4% în luna februarie a anului trecut.

Economiştii se aşteaptă ca inflaţia să revină din nou pe creştere, pe măsură ce Guvernul de la Varşovia retrage măsurile destinate să atenueze impactul preţurilor mari asupra gospodăriilor, însă incertitudinea cu privire la preţurile la energie a făcut dificilă realizarea de prognoze când vine vorba de amploarea acestei relansări. Această incertitudine a determinat Banca Naţională a Poloniei să adopte o poziţie prudentă cu privire la politica monetară, astfel că dobânda de referinţă a fost lăsată nemodificată, la 5,75%, începând din luna octombrie a anului trecut.

„Tranziţia de la sprijinul oferit consumatorilor pentru electricitate, gaze şi termoficare trebuie implementată gradual, ţinând cont în primul rând de situaţia gospodăriilor care sunt cele mai afectate de creşterea facturilor la aceste utilităţi”, se precizează în proiectul de act normativ. În plus, în documentul menţionat se prevede că pe lângă noul nivel reglementat al preţurilor la energie, va fi introdus şi un nou „voucher pentru energie”.

„Voucherele pentru energie vor fi un beneficiu în numerar pentru gospodăriile ale căror venituri nu depăşesc 2.500 de zloţi (614 dolari) pentru o persoană, în cazul gospodăriilor compuse dintr-o singur persoană, sau 1.700 de zloţi pentru o persoană în cazul gospodăriilor compuse din mai multe persoane”, se mai arată în proiectul de act normativ.

Analiştii băncii ING se aşteaptă ca majorarea plafonului de preţ pentru energia livrată consumatorilor casnici să ducă la o creştere de aproximativ 13% a facturilor la energie, ceea ce va adăuga 0,6 puncte procentuale la inflaţie. „La acest moment, proiectul normativ este încă unul general, dar confirmă estimările noastre anterioare că nu va avea loc o creştere bruscă a preţurilor la energie pentru gospodării în a doua jumătate a anului”, se arată într-un raport elaborat de analiştii de la ING.