Poluare în China: Mass-media critică ritmul excesiv de dezvoltare

Nemulţumirile cu privire la poluare ajung din ce în ce mai mult pe scena publică chineză, unde inclusiv mass-media oficială cere autorităţilor o mai mare trasparenţă, criticând ritmul excesiv de dezvoltare din prezent.
Economica.net - lun, 14 ian. 2013, 19:27
Poluare în China: Mass-media critică ritmul excesiv de dezvoltare

Pe parcursul weekendului, o ceaţă densă, încărcată cu un nivel alarmant de particule nocive a acoperit nordul şi estul Chinei, afectând transporturile rutiere, provocând anulări de zboruri şi o creştere semnificativă a cererii de măşti de gaze.

La Beijing, unde peste cinci milioane de maşini circulă frecvent, la fel ca în peste 30 de metropole chineze, locuitorii au fost îndemnaţi să nu-şi părăsească locuinţele, şi să evite exerciţiile fizice, în timp ce vizibilitatea a scăzut sub 100 de metri în anumite zone.

Luni, televiziunea de stat CCTV a continuat să sfătuiască cetăţenii să nu meargă cu bicicleta în capitala chineză, unde populaţia aşteaptă nerăbdătoare revenirea vânturilor reci din nord, singurele capabile să limpezească atmosfera.

Densitatea în atmosferă a celor mai periculoase particule, cele de 2,5 microni în diametru, a depăşit în anumite zone valoarea de 993 micrograme pe metru cub, potrivit centrului de supraveghere a mediului, cu sediul în Beijing, nivel ce îl depăşeşte de aproape 40 de ori pe cel recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Acest tip de particule pot ajunge în alveolele pulmonare, pătrunzând astfel în sânge.

„Construirea unei Chine frumoase începe prin a respira sănătos”, a titrat Cotidianul Poporului, organismul oficial al Partidului Comunist Chinez, pe prima pagină.

Poluarea atmosferică îi preocupă din ce în ce mai mult pe chinezi, în timp ce dezbaterea asupra acestei probleme a fost calificată drept „salvatoare” de către publicaţia China Daily.

„În plin proces de urbanizare rapidă, este urgent pentru China să reflecteze asupra desfăşurării acestui proces fără să compromită calitatea vieţii urbane de către un mediu din ce în ce mai rău”, a apreciat cotidianul într-un editorial.

A doua economie a planetei şi prima piaţă de automobile a lumii, China îşi vede mediul înconjurător ameninţat de numeroasele industrii poluante, traficul rutier în continuă expansiune şi lipsa unui program de protejare a ecosistemului.

În plus, China obţine peste 70% din necesarul energetic din combustibil carbonifer, ceea ce o plasează pe prima poziţie ca emiţător global de gaze cu efect de seră.

Pe bursa din Shanghai, valoarea acţiunilor companiei Shanghai Dragon, producător de măşti de gaz a crescut cu 10% (maximul permis), în deschiderea de luni a bursei.

„Dacă vom continua acest gen de dezvoltare fără a-l ajusta, pierderile pe termen lung vor fi grave”, a avertizat publicaţia Global Times. „Poluarea se intensifică în China” şi în pofida tuturor presiunilor, „problema se agravează”, a subliniat cotidianul.

Întotdeauna pregătit să critice excesele ţării sale, artistul contestatar Ai Weiwei a publicat pe Internet fotografii cu el însuşi purtând o mască de gaze. El a fost imitat de mulţi internauţi, precum o femeie care mărturiseşte în microblogul său că este „foarte furioasă”.

Autorităţile chineze sunt constant acuzate de subestimări sau că ascund deliberat gravitatea poluării atmosferice în zonele urbane. Autorităţile ar trebui, potrivit Global Times, să „publice datele privind mediul cu sinceritate totală”

„Alegerea între dezvoltare şi protecţia mediului ar trebui să se exercite în condiţii cu adevărat democratice”, a apreciat Global Times, utilizând un concept rareori rostit în ţara partidului unic.

Te-ar mai putea interesa și
Contribuţiile sociale, stabilite la nivelul salariului minim pentru salariaţii care obţin venituri din salarii sub acest nivel – proiect
Contribuţiile sociale, stabilite la nivelul salariului minim pentru salariaţii care obţin venituri din salarii sub acest ...
Contribuţiile de asigurări sociale şi de sănătate se stabilesc, începând din august, la nivelul contribuţiilor aferente salariului minim pentru salariaţii care realizează venituri din......
ONU: Şeful AIEA consideră gravă situaţia centralei de la Zaporojie şi cere acces
ONU: Şeful AIEA consideră gravă situaţia centralei de la Zaporojie şi cere acces
Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat joi în faţa Consiliului ...
Programul Fidelis – Depozitarul Central va distribui sumele de bani aferente plăţii pentru titlurile de stat emise de MFP
Programul Fidelis – Depozitarul Central va distribui sumele de bani aferente plăţii pentru titlurile de stat emise ...
Depozitarul Central va distribui, începând de vineri, sumele de bani aferente plăţii pentru titlurile de stat emise în ...
Unele bănci acordă credite doar clienţilor retail şi corporate care au scoringul FICO al Biroului de Credit de la 700 puncte în sus. 850 este maximum
Unele bănci acordă credite doar clienţilor retail şi corporate care au scoringul FICO al Biroului de Credit de la 700 ...
Modificarea condiţiilor macroeconomice au determinat băncile comerciale să înăsprească condiţiile de acordare a creditelor. ...