Poluarea atmosferică din China a ajuns până în Japonia

Poluarea atmosferică provenind de pe teritoriul Chinei a început să atingă, de câteva zile, partea de vest a Japoniei, au anunţat autorităţile japoneze, care au fost nevoite să difuzeze instrucţiuni de securitate, relatează AFP.
Economica.net - lun, 04 feb. 2013, 16:31
Poluarea atmosferică din China a ajuns până în Japonia

Nivelul maxim de poluare autorizat a fost depăşit în ultimele zile, a declarat Atsushi Shimizu, un oficial de la Institutul Naţional pentru Studii de Mediu (NIES).

„Este dificil să se spună cu certitudine absolută că aceasta provine în totalitate din China, dar este sigur că o bună parte a poluării atmosferice actuale provine din ţări situate la vest de Japonia”, a apreciat el.

Problema cea mai îngrijorătoare este concentrarea unor particule foarte fine, care a atins până la 50 de micrograme pe metru cub în ultimele zile, cu mult peste norma maximă autorizată, de 35 de micrograme.

Aceste particule pot proveni fie de la nisipul din deşerturi chineze sau mongole, fie de la gaze de eşapament şi fumul emis de uzine.

„În această perioadă a anului, nu există furtuni de nisip. Prin urmare, ne confruntăm cu particule toxice”, afirmă Shimizu, îndemnând persoanele cu probleme respiratorii la o prudenţă mai mare.

Ministerul japonez al Mediului a anunţat că site-ul său a fost luat cu asalt, în ultimele zile, de persoane care doreau să se informeze şi să afle cum să se protejeze.

„Accesul la pagina dedicată poluării atmosferice este, practic, imposibil, de câteva zile, atât de multe solicitări există, iar telefonul sună în continuu, la capătul celălalt al firului oamenii fiind foarte îngrijoraţi pentru sănătatea lor”, a declarat un oficial din cadrul ministerului.

Nivelul ridicat al poluării atmosferice înregistrate la Beijing în ultima perioadă a provocat un aflux de pacienţi, care acuză probleme respiratorii, la spitale.

Beijingul şi alte oraşe din nordul Chinei au fost afectate, începând de la jumătatea lui ianuarie, de acest fenomen. În capitală, numărul cazurilor de persoane care sunt afectate de probleme pulmonare sau dificultăţi respiratorii a înregistrat o creştere de 20%, potrivit unei anchete a publicaţiei Beijing Morning Post.

Toshihiko Takemura, un profesor de la Universitatea din Kyushu (sud-vest), care are propriul site de Internet (Spectral Radiation-Transport Model for Aerosol Species, SPRINTARS), preconizează un nivel de poluare „foarte important” în regiunea Kyushu, pentru zilele de luni şi marţi.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările grupului francez Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, au crescut anul trecut cu 4,3%, dar profitul a rămas unul scăzut, fiind afectat de inflație
Vânzările grupului francez Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, au crescut anul trecut cu 4,3%, dar profitul ...
Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, a anunţat joi că vânzările au crescut cu 4,3% în 2023, la 29,5 miliarde de euro, dar marja netă a profitului a rămas scăzută, deoarece......
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze ...
O delegație a Hidroelectrica condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita ...
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, ...
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...