Ponderea cheltuielilor salariile ale Poştei a crescut de la 63% la 71% în perioada 2009-2012

 Ponderea cheltuielilor salariale raportată la veniturile Poştei Române a crescut în perioada 2009 - 2012 de la 63% la 71%, comparativ cu o medie de 51% la operatorii poştali din Europa, situaţie care afectează competitivitatea companiei în contextul liberalizării pieţei serviciilor poştale.
Economica.net - lun, 13 mai 2013, 10:44
Ponderea cheltuielilor salariile ale Poştei a crescut de la 63% la 71% în perioada 2009-2012

În acelaşi timp, volumul prestaţiilor poştale a scăzut continuu în perioada 2009 – 2012, înscriinduse într-un trend global determinat de evoluţia tehnologică şi dezvoltarea comunicaţiilor online.

„Conducerea Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) a încheiat cu Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România (SLPR), în septembrie 2012, un acord ce prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normării efectuate în anul 2011”, se arată într-un comunicat al CNPR transmis „în contextul apariţiei unor manifestări neautorizate ale salariaţilor din unele subunităţi poştale”.

Preşedintele Sindicatului Poşta Română, Matei Brătianu, a declarat luni pentru MEDIAFAX că peste 1.500 de poştaşi din 21 de oficii din Bucureşti au întrerupt lucrul, nemulţumiţi că cei din conducerea CNPR vor să impună un număr de zile neplătite şi să reducă programul de lucru pentru toţi salariaţii.

Brătianu a precizat că angajaţii sunt nemulţumiţi de faptul că ar urma să li se impună între una şi patru zile neplătite, iar pentru acest lucru nu este necesară consultarea sindicatelor, întrucât există o prevedere în Codul muncii care permite acest lucru.

Poştaşii din Bucureşti sunt nemulţumiţi şi de faptul că le-a fost anulată o cursă pe zi, deşi aceştia sunt obligaţi să facă două curse zilnice din cauza volumului mare de corespondenţă.

Liderul sindical a mai spus că oamenii sunt nemulţumiţi şi din cauza faptului că cei din conducerea CNPR refuză să facă disponibilizări colective în urma cărora oamenii ar primi salarii compensatorii şi ar putea să beneficieze de indemnizaţie de şomaj, preferând să reducă programul de lucru cu o oră sau două pentru toţi salariaţii, ceea ce atrage şi o reducere salarială de 15-20 la sută.

La mijlocul lunii octombrie 2012, conducerea Poştei Române şi sindicatul poştal au convenit, de comun acord, culegerea datelor de trafic aferente lunilor septembrie şi octombrie 2012, în vederea estimării necesarului de personal de exploatare poştală precum şi pentru gradarea agenţiilor poştale.

„Rezultatele normării au fost verificate împreună cu reprezentanţii sindicatelor care recunosc înregistrarea unui excedent de personal raportat la volumul de muncă realizat la nivelul companiei.
Având în vedere diferenţele semnificative faţă de valorile reale cu privire la distanţele parcurse de personal şi corelându-le cu scăderea numărului de prestaţii poştale, conducerea Poştei, de comun acord cu salariaţii, a căutat soluţii pentru a păstra echilibrul între drepturile salariale şi volumul real de activitate”, se mai spune în comunicatul transmis luni.

Conducerea Poştei a luat decizia ca, începând cu acest an, evaluarea şi cuantificarea datelor de trafic şi a volumului de prestaţii poştale să se realizeze periodic, de două ori pe an.

„Astfel, se va îmbunătăţi nivelul calitativ şi eficiența serviciilor poştale, optimizând activitatea companiei şi asigurând corelarea între drepturile salariale şi volumul de muncă prestat. CNPR va lua toate măsurile pentru a asigura desfăşurarea în parametrii normali a activităşii poştale”, se arată în comunicat.

Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale.

Acţionarii operatorului sunt Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.

În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, compania având 32.124 angajaţi, conform datelor transmise Ministerului Finanţelor Publice.

Autorităţile vor să privatizeze în acest an operatorul naţional poştal, pentru care aşteaptă oferte până la 28 mai.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis a promulgat legea pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă
Klaus Iohannis a promulgat legea pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii ...
Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a fost......
Banca Mondială a decis să facă publice date confidențiale privind finanțarea piețelor emergente, pentru a crește investițiile în aceste zone
Banca Mondială a decis să facă publice date confidențiale privind finanțarea piețelor emergente, pentru a crește investițiile ...
Grupul Băncii Mondiale a dat joi publicităţii mai multe date confidenţiale cu privire la finanţarea pieţelor emergente, ...
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care ...
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...