1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 12 º

Companii

DD nu a semnat contractul pentru Oltchim. Ponta: Am dus fata la măritat, nu avem un pețitor serios

Încă o zi de negocieri pentru Oltchim. Reprezentanții Guvrenului susțin că Dan Diaconescu nu are banii. Avocații patronului OTV spun, în continuare, că există probleme nerezolvate în contract. Partea bună este că board-ul FMI a aprobat a şasea revizuire a acordului cu România, disponibilizând 514 milioane euro. Această aprobare depindea de privatizarea Oltchim.

28 sep, 2012 | ECONOMICA.net
(update 28 sep, 2012 22:55) DD: Lucrurile s-au clarificat: Noi vrem să dăm banii, Guvernul nu vrea!
Câștigătorul licitației pentru Oltchim, Dan Diaconescu, a declarat, în urma negocieilor purtate la Ministerul Economiei că Guvernul nu dorește semnarea contractului de cumpărare și că acesta urmărește lichidarea combinatului.
“Lucrurile s-au clarificat, noi vrem să salvăm combinatul, vrem să dăm banii,. Guvernanții nu vor. Am câștiogat în dauna unor investitori polonezi care vroiau să dea combinatul la fier vechi. Dacă noi nu suntem acceptați, statul va lichida combinatul. Statul nu vrea să ia banii, nu vrea să negocieze cu noi. Am cerut că negocierile să continue în weekend. Reprezentanții Guvernului ne-au spus că nu pot lucra în weekend, pentru că așa este la stat. Oamenii de la Oltchim fac foamea și sâmbată și dumninică. Guvernul nu e în situația asta”, a spus Dan Diaconescu.
El a adăugat că a fost la bănci pentru a scoate o sume aproape egală cu cea oferită de PCC la licitație, pentru a plăti salariile angajaților de la Oltchim, însă băncile nu au putut oferi o sumă atât de mare pe loc. Dan Diaconescu s-a angajat să plătească luni salariile angajaților de la Oltchim.
“Noi oferim, din acest moment, 48 de ore Guvernului actual să găsească o soluție prin care noi, luni dimineața, la prima oră să plătim salariile angajaților din acest combinat. Am fost la bănci, am cerut să scot din cont aproape cât a vrut polonezul a vrut să dea pe combinat. Banca a zis că nu poate, că sunt bani prea mulți. Dar luni, banca va oferi suma necesară să plătim salariile către angajații de Oltchim. Avem în conturi bani, pe lângă cei 45 de milioane, să plătim salariile, chiar și dacă guvernanții nu vor să ia banii pe combinat”, a precizat Diaconescu.


Dan Diaconescu a negociat ore întregi la Ministerul Economiei, vineri seara. Negocierile nu au dus nici de data aceasta la semnarea contractului. Acestea vor fi reluate luni dmineața, la ora 9.00.

"Guvernul României s-a angajat ca în aprilie 2012 scoate la vânzare Oltchim. Guvernul Boc nu a făcut acest lucru, FMI a spus că nu mai are încerdere, motiv pentru a cerut guvernului actual să stabilească procedura. Noi am făcut acest lucu. FMI nu ne-a cerut sa dăm Oltchim dacă nu avem un investitor serios. FMI nu ne va cere să dăm Oltchum-ul oricum, dacă cumpărătorul nu vine cu banii. Câștigătorul licitatiei trebuie să vină să plăteasca prețul. Nu să zică că are un prieten care are alt prieten care are 45 de milioane. Ideea e că trebuie să platească prețul. Trebuie să transfere în contul Ministerului Economiei cei 45 de milioane.

Dan Diaconescu a făcut vineri drumuri la mai multe bănci. Când a fost întrebat dacă a ridicat de la bancă dovada că are banii pentru Oltchim, Diaconescu a spus "Am un extras de cont. Daţi-mi voie să i-l arăt mai întâi domnului Ponta".

Nu cred că se va semna contractul astăzi, deoarece ziua mai are cinci ore. Mai sunt în discuţie trei aspecte care trebuie să fie soluţionate în contract, a declarat avocatul lui Dan Diaconescu, Daniel Fenechiu, la România TV, cu trei ore înainte de încheierea negocierilor de vineri. "Acum se discută despre rafinăria Arpechim. Dan Diaconescu vrea să ştie dacă poate să cumpere Arpechim, preţ ofertă", a spus Fenechiu.

Dan Diaconescu a declarat vineri, că are banii necesari pentru preluarea Oltchim şi susţine că OPSPI şi Ministerul Economiei au încălcat confidenţialitatea negocierilor, livrând documente şi informaţii presei."Banii au fost şi înainte de privazizare, sunt şi acum şi vor fi şi de acum încolo, dar mai trebuie ca şi Ponta să-i vrea. Partenerii noştri în această trazacţie (OPSPI şi Ministerul Economiei - n.r.) au încâlcat toate clauzele de confidenţialitate, furnizând presei documente bancare", a afirmat Diaconescu la intrarea în sediul Ministerului Economiei.

Dan Diaconescu declara că speră să semneze astăzi contractul pentru privatizarea combinatului Oltchim.

El a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni, caz în care aceşti bani ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului., ca împrumut de salvgardare pentru maximum şase luni, până la transferul acţiunilor.

Premierul a precizat, totodată, că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

 


Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO