Ponta afirmă în WSJ că vrea depăşirea disensiunilor cu Băsescu după alegeri şi că va rămâne premier

Premierul Victor Ponta afirmă, într-un interviu acordat Wall Street Journal, că, după scrutinul parlamentar din decembrie, este pregătit să dea uitării disensiunile cu preşedintele Traian Băsescu, anticipând că va fi din nou premier şi se va concentra în totalitate pe problemele economice şi sociale.
Economica.net - vin, 23 nov. 2012, 20:40
Ponta afirmă în WSJ că vrea depăşirea disensiunilor cu Băsescu după alegeri şi că va rămâne premier

 

Conform WSJ, Victor Ponta a admis că a făcut greşeli în gestionarea crizei politice din vară, în contextul în care nivelul investiţiilor străine s-a diminuat, economia a înregistrat scăderi, iar Uniunea Europeană şi Statele Unite au denunţat riscuri la adresa statului de drept.

Ponta a declarat că nici el, nici preşedintele Băsescu nu doresc o nouă criză politică după ceea ce el numeşte o „vară fierbinte”.

„După alegeri, nimeni nu îşi poate permite o nouă criză. Cred că preşedintele va rămâne în funcţie, guvernul va avea susţinerea noului parlament şi vom avea multe lucruri de făcut anul viitor”, a spus Ponta în interviul acordat WSJ.

Referindu-se la posibilitatea ca preşedintele Băsescu să nominalizeze un alt premier după alegerile parlamentare, Ponta a declarat: „Nu se va întâmpla. Chiar şi preşedintele, sunt sigur, va face totul pentru stabilitatea ţării”.

Potrivit WSJ, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu, a declarat că şeful statului a spus foarte clar că va desemna un prim-ministru „care să reprezinte interesul naţional”. Oprea a refuzat să spună dacă ar putea fi vorba de Victor Ponta. „Vă pot asigura că preşedintele va lua decizia corectă pentru a avea stabilitate socială şi politică în România după alegeri”.

Întrebat dacă ar schimba ceva din ceea ce a făcut în cursul crizei politice din vară, Victor Ponta a răspuns: „Multe lucruri”.

„Nu am dorit niciodată să export” criza politică „sau să atribui Comisiei Europene o vină care era de fapt a preşedintelui şi a mea. Chiar şi pe parcursul acestei veri fierbinţi, am luptat împotriva ideilor eurosceptice. Am spus: «nu, este problema noastră»”.

Premierul afirmă că, în timpul mandatelor preşedintelui Băsescu, fenomenul corupţiei s-a agravat, promiţând să garanteze independenţa justiţiei. De asemenea, Ponta promite că va demite funcţionarii guvernamentali implicaţi în acte de corupţie sau în alte nereguli.

La capitolul fiscalitate, Ponta anunţă că are în vedere o serie de reforme. Potrivit WSJ, şeful Guvernului promite menţinerea cotei unice de impozitare de 16%, dar doreşte o cotă cuprinsă între 8 şi 12% pentru românii care au venituri mici, cel puţin temporar. Dar totul va depinde de „evoluţia bugetului şi a economiei”.

Te-ar mai putea interesa și
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Statele Unite au anunţat vineri noi sancţiuni financiare în urma celor mai recente teste cu rachete nord-coreene, vizând în special două bănci ruseşti acuzate că susţin programul de arme de......
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a aprobat vineri Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor ...
Chesnoiu susține că PNRR trebuie schimbat, pentru că nu are prevăzut nici măcar un eurocent pentru agricultură
Chesnoiu susține că PNRR trebuie schimbat, pentru că nu are prevăzut nici măcar un eurocent pentru agricultură
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a declarat, vineri, în Prahova, că agricultura României ...
Slovacia a semnat mai multe contracte de cumpărare de gaze naturale din Norvegia și gaze naturale lichefiate, care să-i acopere 65% din necesar
Slovacia a semnat mai multe contracte de cumpărare de gaze naturale din Norvegia și gaze naturale lichefiate, care să-i ...
Firma SPP, operatorul reţelei de gazoducte din Slovacia, a semnat mai multe acorduri pentru a cumpăra suficiente gaze naturale ...