Ponta: Am discutat cu Isărescu despre Autoritatea de Supraveghere Financiară. Discuţia continuă

Economica.net
11 12. 2012
ponta_91720000

„Am discutat cu guvernatorul Mugur Isărescu şi mâine vom avea o nouă discuţie pe această temă, nu am luat nicio decizie, dar am mare încredere în ceea ce guvernatorul Isărescu consideră că este util (…) Nu am luat o asemenea decizie şi, dacă vom lua această decizie, este o problemă de timp, nu se face peste noapte”, a spus Ponta la RTV.

Premierul a susţinut că în multe state europene cele trei autorităţi de supraveghere din domeniul financiar funcţionează „sub o singură pălărie” şi sub control parlamentar.

Întrebat dacă noua structură va fi condusă de actualul ministru al Finanţelor, Florin Georgescu, premierul a răspuns doar că acesta nu va mai conduce Ministerul Finanţelor în viitorul guvern, deoarece doreşte să lucreze din nou ca viceguvernator al Băncii Naţionale.

Ponta a precizat totodată că preşedintele acestei structuri va fi numit de către Parlament şi va lucra împreună cu Banca Naţională şi Banca Centrală Europeană.

Întrebat dacă astfel la cele trei autorităţi actuale nu vor fi înlocuiţi şefii numiţi în perioada fostului guvern, în contextul unei alte majorităţi parlamentare, de către o persoană numită acum de noua majoritate parlamentară, premierul a răspuns că ar fi greşit să se creadă că „guvernatorul Isărescu ar dori să pună” la conducerea noii structuri o persoană din cadrul USL.

„În loc de trei preşedinţi va rămâne doar unul. Îl bănuiţi pe domnul Isărescu că vrea să pună oameni de la USL? Ar fi total greşit”, a spus Ponta.

Guvernul va desfiinţa autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care ţin de BNR, astfel că atribuţiile şi tot personalul CNVM, CSA şi CSSPP vor fi preluate până cel târziu în luna martie a anului viitor de către o nouă instituţie – Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede constituirea noii autorităţi, Guvernul motivează caracterul de urgenţă al actului normativ invocând disfuncţionalităţile constatate, mai ales în ultima perioadă, în activitatea desfăşurată în sectorul pieţei de capital şi cel al asigurărilor, care impun adoptarea unor măsuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizării activităţii de supraveghere sectorială realizată în afara ariei de competenţă a băncii centrale.