Ponta: Am fost informat cu privire la ancheta în cazul Lukoil, sper într-o soluţie legală

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a fost informat cu privire la existenţa unei anchete în cazul Lukoil şi a adăugat că, fără a interfera în vreun fel în ancheta procurorilor, speră să fie găsită soluţia legală care să permită plata salariilor angajaţilor companiei şi, pe de altă parte, recuperarea prejudiciului şi sancţionarea celor care au încălcat legea.
Economica.net - lun, 06 oct. 2014, 15:09
Ponta: Am fost informat cu privire la ancheta în cazul Lukoil, sper într-o soluţie legală

„Eu am fost informat atât cât am acces, evident că nu cunosc detaliile dosarului. Sunt nişte decizii luate de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Prahova şi procurorul este suveran. Procurorul nici măcar nu cred că este interesat de faptul că Lukoil are 3.500 de angajaţi şi de faptul că, de exemplu, Oltchimul cumpără doar de la Lukoil şi de faptul că au blocat combustibil la Oil Terminal şi la CONPET, că nu ştie procurorul şi, probabil, că nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm, nu avem niciun drept să intervenim în anchetă şi nici nu ne dorim acest lucru, ne dorim totuşi ca vineri să poată să plătească salariile. Şi ne dorim ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale să se recupereze prejudiciul şi să fie sancţionaţi oamenii care au încălcat legea”, a declarat premierul, întrebat despre ancheta procurorilor în cazul Lukoil.

Victor Ponta a precizat că nu este vorba de niciun fel de conotaţie politică pe acest subiect.

„Nu contează că e vorba de o companie din Rusia sau din altă parte, dovadă că şi noi toţi am aflat din presă despre această anchetă. Însă, îmi exprim speranţa şi mi-am exprimat speranţa ca fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a procurorului să avem grijă că e vorba de 3.500 de oameni. Şi este vorba despre nişte interese economice de funcţionare a altor companii extrem de importante. Şi sper doar în înţelepciunea şi responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluţia legală”, a declarat premierul.

Ponta a adăugat că, „totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o maşină şi indisponibilizăm maşina”.

„Aici, să indisponibilizezi conducte, bănuiesc că cei care au comis faptele penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde. Şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiţia este independentă şi îşi face datoria, şi bănuiesc că dacă se întâmplă ceva rău cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că aşa e cu justiţia. Eu doar sper şi ne dorim ca să se găsească soluţia legală prin care, pe de-o parte să fie sancţionaţi cei vinovaţi, să se recupereze prejudiciul, fără să aruncăm în aer acea chestie cu: Fiat iustitia, et pereat mundus. Eu sper să fie doar cu Fiat iustitia, fără să piară şi lumea. Dar, repet, e vorba de un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Prahova. Nu am avem niciun fel de competenţă şi niciun fel de intenţie de a interveni sau de a întreba în vreun fel, Doamne fereşte!”, a mai declarat premierul.

Victor Ponta a participat luni la Ministerul Economiei la prezentarea programului Prima Maşină care ar urma să se deruleze cu începere de la 1 noiembrie anul acesta.

Rafinăria Lukoil Ploieşti, pe platforma căreia procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au efectuat joi percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro, şi-a întrerupt vineri activitatea.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de......
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...