Ponta: Astăzi, mai uşor schimbăm un preşedinte decât un funcţionar public

Economica.net
10 07. 2013
1322128803bugetari_56823500

„În acest moment, că lucrezi de dimineaţa până seara sau că nu faci nimic, primeşti acelaşi salariu, iar dacă vreţi să sancţionaţi pe cineva, mai uşor schimbăm un preşedinte decât să schimbăm vreun funcţionar public de undeva”, a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.

Proiectul de buget pentru anul viitor va fi construit inclusiv pe baza indicatorilor din noua lege a salarizării.

Raportul dintre limita minimă şi cea maximă a salariilor bugetarilor ar putea ajunge la 1-7, variantă propusă de premier, iar introducerea noii legi a salarizării va determina şi modificarea Legii funcţionarului public, astfel încât şefii de instituţii să aibă o mai mare „flexibilitate” în aranjarea grilei şi a schemei de personal.

Salariul minim în administraţie ar putea fi mai mare decât salariul minim brut pe economie, respectiv de 1.000 lei faţă de 800 lei, dar fără a depăşi anvelopa cheltuielilor de personal, de 7% din PIB.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat, duminică, citând un document oficial, că salariile bugetarilor vor include atât o sumă fixă, dar şi o parte variabilă care va depinde de performanţele profesionale individuale ale angajaţilor, sistem care va fi reglementat prin noua lege a salarizării din sectorul public pregătită pentru anul viitor.

În document se arată că prin Legea-cadru redactată în urmă cu trei ani s-a urmărit stabilirea unui raport între salariul de bază minim şi cel maxim de 1 la 15, limitarea numărului de clase de salarizare la 110 şi plafonarea primelor şi sporurilor la maximum 30% din salariul de bază. Din cauza constrângerilor financiare, însă, salariile bugetarilor nu au putut fi stabilite conform acelei legi, astfel că au rămas aceleaşi dezechilibre, cu un raport între salariul de bază minim şi cel maxim de 1 la 35, cu peste 400 clase de salarizare şi o pondere a sporurilor şi primelor de 51% din câştigul salarial.

Conform ultimelor date prezentate de Guvern, la momentul elaborării bugetului pentru acest an, numărul total de angajaţi din sectorul bugetar se ridică la 1,187 milioane persoane.

În urmă cu trei săptămâni, agenţia MEDIAFAX a anunţat, citând un document guvernamental, că salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizării, începând cu 2014, în mod etapizat şi succesiv, dar numai pentru anumiţi funcţionari, respectiv aceia al căror salariu de încadrare este mai mic decât cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.

Cuantumul sporurilor, primelor, compensaţiilor şi indemnizaţiilor va fi stabilit astfel încât, împreună cu salariile de bază, să nu depăşească creşterile salariale prevăzute pentru fiecare an în parte prin legile anuale speciale.

Pentru personalul încadrat pe studii medii care absolvă studii superioare se va asigura la promovare cel puţin clasa de salarizare deţinută anterior, aferentă gradaţiei avute.