Ponta: Aştept cât mai curând modificarea Legii insolvenţei

Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, să accelereze procedura de elaborare a Legii insolvenţei, astfel încât în noua formă actul normativ să permită sprijinirea firmelor corecte şi falimentarea celor care fraudează statul.
Economica.net - mie, 10 apr. 2013, 14:12
Ponta: Aştept cât mai curând modificarea Legii insolvenţei

„Aştept cât mai curând modificarea Legii insolvenţei, în aşa fel încât pe cei corecţi să-i ajutăm să treacă peste o perioadă dificilă, iar pe cei care s-au obişnuit că trăiesc bine fără să plătească vreo taxă sau impozit să-i ducem în faliment, acolo unde merită să ajungă cei care consideră că pot să-i fraudeze pe toţi ceilalţi. O să vă rog, domnule vicepremier, să vă ocupaţi personal cu accelerarea procedurii de elaborare a legii şi cred că asta va face ordine”, a afirmat Ponta, la începutul şedinţei de guvern.

Şeful Executivului a făcut această precizare după ce a prezentat o serie de indicatori economici aferenţi primului trimestru. El a arătat că încasările la buget din impozitul pe venit, din accize au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu aproximativ 10%, în timp ce încasările din impozitul pe profit s-au diminuat, aspect care are două explicaţii: „Sunt firme care nu mai au finanţare şi trebuie să le ajutăm şi sunt firme care fraudează, practic, statul şi care denaturează competiţia”.

În context, premierul a spus că România a reuşit să reducă deficitul bugetar, aşa cum a agreat cu partenerii internaţionali.

„În primul trimestru suntem chiar cu o mică economie, am impresia. Vestea bună este că ne încadrăm, se pare, după primele estimări, în creşterea economică luată în considerare la construcţia bugetului. E un lucru extrem de important, pentru că şi anul trecut am obţinut o creştere de 0,7% în termeni reali – mult mai mică decât ne-am fi dorit, este totuşi cea mai mare din regiune şi este chiar de invidiat pentru majoritatea ţărilor din zona euro”, a afirmat Ponta.

El a mai menţionat că în primul trimestru exporturile au crescut cu 8%, în timp ce importurile cu doar 1%, înregistrându-se cel mai mic deficit al balanţei comerciale din ultimii zece ani.

„Avem un buffer (rezerva financiară – n.r.) de 6,2 miliarde de euro. (…) Este acea rezervă pe care o are Ministerul Finanţelor pentru a finanţa datoriile care ajung la scadenţă şi care, de asemenea, reflectă deficitul. De asemenea, rezerva BNR este peste 35 de miliarde de euro, în aşa fel încât nu e niciun fel de problemă în achitarea tranşelor către FMI, care revin BNR în mai mare măsură decât Guvernului”, a detaliat Victor Ponta.

Premierul s-a referit şi la alte semne economice pozitive, cum ar fi interesul pentru compania Transgaz şi evoluţia Hidroelectrica.

„Aşteptăm finalizarea listării Transgaz, însă toate semnele de până acum arată o suprasubscriere, deci interes pentru compania Transgaz. Hidroelectrica e, în sfârşit, pe profit. Sperăm să iasă din insolvenţă, pentru că după pierderile uriaşe provocate din 2009-2011, revine pe profit”, a amintit Ponta.

Pe de altă parte, el a semnalat că situaţia nu este atât de bună „încât să stăm liniştiţi” şi că echilibrul atins este unul „extrem de fragil”.

„Acest echilibru şi trend pozitiv este extrem de fragil şi poate fi în orice moment inversat, dacă sunt lucruri pe care nu le gestionăm bine. Or, mesajul pe care trebuie să-l dăm tot timpul: atenţia extraordinară la sprijin pentru continuarea acestui trend de creştere economică, la reducerea cheltuielilor, la păstrarea fenomenelor din primul trimestru”, a subliniat Victor Ponta.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Joe Biden: Orice intrare a unor trupe ruse în Ucraina ar fi considerată o ‘invazie’
Joe Biden: Orice intrare a unor trupe ruse în Ucraina ar fi considerată o ‘invazie’
Joe Biden a dat asigurări joi că orice intrare a trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei ar fi considerată o "invazie", după ...
Anul 2029 este o ţintă viabilă pentru aderarea la euro. Cea mai importantă e convergenţa reală – ministrul Finanţelor
Anul 2029 este o ţintă viabilă pentru aderarea la euro. Cea mai importantă e convergenţa reală – ministrul Finanţelor
Anul 2029 este o ţintă viabilă pentru aderarea la euro, dar cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte ...
Ministrul Finanţelor: În două săptămâni vom avea o analiză privind supraimpozitarea furnizorilor de energie
Ministrul Finanţelor: În două săptămâni vom avea o analiză privind supraimpozitarea furnizorilor de energie
Supraimpozitarea furnizorilor este în analiză, urmează să aibă loc discuţii cu reprezentanţi din întregul lanţ energetic ...