Ponta: Băsescu a vrut să meargă în ţări cu care avem relaţii economice strânse, ca Peru sau Chile

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că el nu a blocat şi nu va bloca acţiunile instituţionale ale preşedintelui Traian Băsescu, arătând, ironic, că şeful statului a vrut să meargă în Chile sau Peru, ţări cu care România are relaţii foarte strânse economic, şi a mers.
Economica.net - lun, 08 iul. 2013, 19:21
Ponta: Băsescu a vrut să meargă în ţări cu care avem relaţii economice strânse, ca Peru sau Chile

„Din punct de vedere al îndeplinirii atribuţiilor instituţionale, preşedintele nu mi-a blocat niciun fel de acţiune a mea ca prim-ministru şi nici eu ca prim-ministru nu am blocat şi nu voi bloca vreo acţiune instituţională a preşedintelui. A vrut preşedintele să meargă în Chile, a mers în Chile. Sau în Peru, nu mai ştiu, mă rog, ţări cu care avem relaţii foarte strânse economic”, a spus Ponta.

El a arătat, răspunzând unei întrebări, că nu a încălcat Constituţia, aşa cum a fost acuzat de şeful statului, când nu i-a solicitat mandat pentru întrevederea cu alţi premieri.

„Există o decizie a CC, de anul trecut, referitoare la participarea la Consiliul European, motiv pentru care anul acesta când am fost am cerut mandat preşedintelui pentru vizite externe. Pentru întâlniri cu alţi premieri nu a cerut nici măcar slugarnicul Boc vreun mandat, aşa încât domnul preşedinte poate să aştepte mult şi bine, că nu o să-i cer niciun mandat vreodată. Mandatul meu e de la Parlament şi de la cei care m-au votat”, a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Digi 24, că turneul „catastrofal ca imagine şi eficienţă” al premierului Victor Ponta în Asia ar trebui să îl supere, menţionând că şeful Guvernului a plecat fără mandat, deşi ar fi fost obligatoriu.

De asemenea, Băsescu a spus că încheierea unui parteneriat strategic cu China vine în contradicţie cu cel pe care România deja îl are cu SUA.

Premierul Victor Ponta a replicat atunci arătând că nu i-a cerut nimeni vreun mandat şi nici nu l-a întrebat de preşedintele Traian Băsescu în ţările din Asia vizitate recent, adăugând că mandatul este obligatoriu, conform deciziei Curţii Constituţionale, doar pentru reuniunile Consiliului European.

El a precizat că nu îi va solicita preşedintelui un mandat nici la următoarele vizite pe care le va efectua în străinătate.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat principalii indicatori financiari. Astfel, grupul a raportat pentru anul......
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...