Ponta cere verificarea angajamentelor Mechel

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei să verifice rapid dacă Mechel şi-a respectat angajamentele la combinatul de la Câmpia Turzii, ministrul delegat Liviu Pop anunţând însă deja, vineri, că a fost verificat contractul de privatizare, iar concluzia este că acesta a fost respectat.
Economica.net - mie, 19 sept. 2012, 10:31
Ponta cere verificarea angajamentelor Mechel

„Ştiu foarte bine situaţia de la Câmpia Turzii şi vreau să vă rog să verificaţi rapid modul în care cumpărătorul şi-a respectat angajamentele. Sper să nu am dreptate, dar am impresia că este un nou exemplu de succes între ghilimele, cum a fost şi cu Nokia. Au un talent extraordinar cei de la PDL de a anunţa «succesuri» economice, după care ne rămâne nouă să reparăm necazurile, aşa încât vă rog să faceţi rapid o informare”, i-a spus Ponta ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, în faţa jurnaliştilor, după ce a precizat că sunt anumite mesaje pe care doreşte să le transmită în mod public.

Contractul de privatizare a combinatului de la Câmpia Turzii a fost încheiat în 2003 cu grupul rus Mechel, în perioada Guvernului PSD condus de Adrian Năstase.

Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie, disponibilizarea colectivă a 800 de angajaţi, în trei etape, procesul urmând să se încheie în septembrie. Astfel, la Mechel Câmpia Turzii ar urma să mai rămână doar 238 din cei 1.050 de angajaţi.

Sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii i-a cerut premierului Victor Ponta, într-o scrisoare, ca prin intermediul instituţiilor statului să monitorizeze activitatea combinatului şi să stopeze tăierea şi înstrăinarea utilajelor, pentru evitarea închiderii acestuia.

Sindicaliştii spun că, în 2003, concernul rus Mechel a plătit 27 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acţiuni de la combinatul din Câmpia Turzii, iar statul român a şters, cu ocazia privatizării, toate datoriile care se ridicau la 70 de milioane de euro.

Ulterior, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, anunţa, la Câmpia Turzii, unde a participat la şedinţa Comisiei de Dialog Social convocată de Prefectura Cluj pentru analiza situaţiei de la combinatul din municipiu, că Guvernul va analiza contractul încheiat în anul 2003 pentru privatizarea combinatului Mechel Câmpia Turzii, în condiţiile în care există „semne de întrebare” legate de acest document, care nu ar fi fost respectat.

Prefectul judeţului Cluj, Ioan Vuşcan, a acuzat acţionariatul rus al companiei Mechel că a urmat o strategie bine pusă la punct, pentru a se retrage din zonă, şi a adus combinatul de la Câmpia Turzii – „perla siderurgiei” – în situaţia de a fi închis.

Ioan Vuşcan declara, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii Mechel şi ai unor firme consumatoare de produse metalurgice, că disponibilizările la combinatul din Câmpia Turzii au început din perioada 2005-2006, după care au urmat oprirea unor capacităţi de producţie, vânzarea lor şi transportul a zeci de mii de tone de fier vechi în diverse locuri.

Vineri, ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, a declarat însă, după o întâlnire pe care a avut-o, la Câmpia Turzii, cu liderii de sindicat de la Mechel şi cu autorităţile locale, că a fost verificat contractul de privatizare a combinatului şi că acesta a fost respectat.

„Am prezentat celor de la sindicatul Mechel faptul că verificarea contractului de privatizare a combinatului de la Câmpia Turzii nu are niciun punct care să prezinte vreo problemă. Este un contract respectat, inclusiv anexele sale care au fost respectate pe o perioadă de cinci ani, fapt pentru care în zona respectivă nu mai avem ce să facem”, a spus Liviu Pop.

El a precizat că a avut o discuţie cu ambasadorul Rusiei în România şi a primit asigurări că în perioada următoare va avea loc o întâlnire cu patronul grupului Mechel pentru a se găsi soluţii legate de toate combinatele deţinute în România.

Şeful AJOFM Cluj, Daniel Don, a declarat corespondentului MEDIAFAX că proiectul de sprijinire a angajaţilor de la Mechel vizează obţinerea de bani din Fondul European de Ajustare la Globalizare al Comisiei Europene, similar celui folosit în cazul disponibilizaţilor de la Nokia din Jucu.

Te-ar mai putea interesa și
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență care include în categoria produselor accizabile toate produsele cu......
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...