România trebuie să returneze 175 mil. euro către CE pentru programul POSDRU

Ţinta de deficit bugetar nu va fi modificată în acest an din cauza corecţiilor financiare care urmează să fie aplicate de Comisia Europeană pentru unele programe cu finanţare comunitară, deoarece aceste corecţii vor fi raportate pentru anul viitor, a declarat premierul Victor Ponta.
Economica.net - mie, 24 oct. 2012, 17:07
România trebuie să returneze 175 mil. euro către CE pentru programul POSDRU

Întrebat de jurnalişti dacă ţinta de deficit bugetar pentru acest an va fi modificată din cauza corecţiilor financiare care urmează să fie aplicate de Comisia Europeană, premierul a răspuns negativ.

Pentru programul POSDRU, de exemplu, corecţia financiară va reprezenta o sumă totală de 175 milioane euro, care va fi suportată din buget.

„Nu, corecţiile trebuie să le acceptăm pentru 2013 şi, în momentul când construim bugetul pe 2013, luăm în calcul aceste alocaţii care trebuie făcute din bugetul de stat, pentru a suplini ce pierdem la corecţiile financiare”, a spus Ponta.

În urmă cu o săptămână, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul a cerut sprijinul CE pentru identificarea unei soluţii legate de corecţiile financiare care trebuie aplicate României, după ce s-a constatat că dacă aceste corecţii, de până la 25%, vor fi aplicate în acest an, România va ieşi din ţinta de deficit convenită cu FMI.

„Aici avem nevoie de sprijinul Comisiei într-un singur punct, dar altfel esenţial: din noiembrie 2011 încoace, practic s-au făcut acele ajustări care erau necesare în ceea ce priveşte procedurile şi suntem pregătiţi să deblocăm şi POSDRU, şi celelalte programe, dar pentru ceea ce s-a făcut greşit în 2009-2011 trebuie să suportăm nişte corecţii financiare până la 25%. Singura problemă dificilă pe care o avem este când se aplică aceste corecţii, pentru că dacă se aplică în 2012 ieşim din ţintele de deficit cu FMI, iar dacă nu se aplică în 2012 s-ar putea să nu se deblocheze programele până nu aplicăm corecţiile. Suntem într-un cerc vicios, între modul de calcul al FMI şi cel al Comisiei Europene şi în sensul acesta i-am cerut ajutorul preşedintelui Barroso, să găsim soluţia de calcul al deficitului. Altfel, programele pot fi deblocate imediat ce acceptăm să plătim acum ce s-a făcut rău în 2009-2011”, a spus Ponta.

Comisia Europeană a întrerupt de la 1 iulie din cauza neregularităţilor descoperite în sistem plăţile către România pentru patru programe operaţionale – transport, mediu, regional şi creşterea competitivităţii, POSDRU a intrat în procedură de presuspendare de la începutul lunii august, după ce plăţile pe acest program mai fuseseră întrerupte şi în prima parte a anului şi reluate temporar în vară.

Te-ar mai putea interesa și
Caniculă în Grecia – Acropola din Atena şi alte situri arheologice, parţial închise
Caniculă în Grecia – Acropola din Atena şi alte situri arheologice, parţial închise
Mai multe situri arheologice din Grecia, printre care Acropola din Atena, şi-au închis joi porţile în cele mai fierbinţi ore ale zilei, potrivit Ministerului Culturii, în condiţiile în care......
Reorganizarea Ministerului Finanţelor, ANAF, ONPCSB şi ANRP, aprobată de Guvern
Reorganizarea Ministerului Finanţelor, ANAF, ONPCSB şi ANRP, aprobată de Guvern
Executivul a aprobat joi reorganizarea Ministerului Finanţelor, ANAF, Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării ...
Germania nu va furniza Ucrainei noi sisteme Patriot
Germania nu va furniza Ucrainei noi sisteme Patriot
Ministrul german al apărării Boris Pistorius a declarat joi că ţara sa nu poate furniza Ucrainei încă un sistem antiaerian ...
Iacob, JTI: Bulgaria, a doua sursă a ţigărilor de contrabandă
Iacob, JTI: Bulgaria, a doua sursă a ţigărilor de contrabandă
Bulgaria a devenit a doua sursă a ţigărilor de contrabandă deoarece preţul este mult mai mic decât în ţara noastră, ...