Ponta: Dacă exista mai multă minte, contractul cu Bechtel ar fi fost reziliat demult

Contractul cu compania americană Bechtel privind construcţia Autostrăzii Transilvania ar fi fost reziliat demult, dacă foştii miniştri ai transporturilor ar fi dat dovadă de mai multă competenţă şi bună credinţă, a declarat joi premierul Victor Ponta.
Economica.net - joi, 30 mai 2013, 11:31
Ponta: Dacă exista mai multă minte, contractul cu Bechtel ar fi fost reziliat demult

El a respins afirmaţia că statul român ar urma să achite companiei Bechtel o penalitate de 500 milioane de euro pentru încetarea contractului.

„Au fost trăsnăile pe care le spuneau foştii miniştri: domnul Berceanu, doamna Boagiu, domnul Nazare, ca să-şi justifice incompetenţa şi chiar lipsa de interes pentru a rezolva problema. Toţi spuneau pe la televizor că trebuie să dăm 500 de milioane, că trebuie să dăm un miliard – băga fiecare câte o cifră cât mai mare ca să justifice de ce n-au făcut nimic. Am văzut în final că era vorba de 30 de milioane şi că, dacă exista mai multă minte şi mai multă bună credinţă, puteam demult să avem reziliat acest contract şi puteam să băgăm deja pe finanţare europeană, pentru că avem nevoie de autostradă în Transilvania”, a susţinut Victor Ponta, după ce a participat la inaugurarea Sălii Polivalente a Clubului Dinamo.

Întrebat dacă discuţiile avute joi la Guvern cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, au vizat contractul cu Bechtel, premierul a răspuns că au fost abordate relaţiile bilaterale.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, a anunţat miercuri că a fost reziliat contractul cu Bechtel privind construcţia Autostrăzii Transilvania, statul român urmând să plătească firmei americane suma de 37,2 milioane de euro. Potrivit acestuia, suma va fi prevăzută în buget după rectificarea din luna iulie.

Construcţia tronsonului Braşov – Borş al Autostrăzii Transilvania a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 milioane de euro, încheiat cu compania Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea lui 2005, atunci când s-a declanşat o acţiune de reanalizare a contractelor încheiate de guvernarea anterioară. Ulterior, lucrările au fost reluate.

Compania Bechtel a finalizat până în prezent 52 de kilometri de autostradă între Turda şi Câmpia Turzii din totalul de 415 cât prevedea contractul. Termenul iniţial de finalizare a fost stabilit pentru anul 2011 şi prelungit cu un an din cauza întreruperilor lucrărilor în 2005. Între timp, Bechtel a renunţat la partea de autostradă între Târgu Mureş şi Braşov.

După 11 ani de la semnarea contractului, statul român are 52 de kilometri de autostradă în funcţiune şi 1,4 miliarde de euro deja plătite.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...