Ponta: Dacă Schengen se amână, tema nu va mai fi prioritară pentru România

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, nu a vorbit în nume personal, ci în numele Guvernului pe tema Schengen, a declarat pentru Mediafax premierul Victor Ponta, care a precizat că Guvernul a făcut tot posibilul pentru o decizie pozitivă şi că încă speră la o astfel de decizie.
Economica.net - sâm, 02 mart. 2013, 12:13
Ponta: Dacă Schengen se amână, tema nu va mai fi prioritară pentru România

În cazul în care decizia va fi de amânare a aderării la Schengen, va fi nevoie de o soluţie politică, iar Guvernul va aştepta fără ca această temă să mai reprezinte un punct principal de discuţie, a adăugat premierul.

După ce ministrul de externe a declarat că România ar putea să nu mai fie interesată de Schengen dacă decizia este amânată din nou, administraţia prezidenţială a reacţionat aspru, avertizându-l pe şeful diplomaţiei să nu mai facă declaraţii de acest gen. Comunicatul preşedintelui a fost urmat însă de o nouă replică a ministrului de externe.

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat că dacă mesajul către statele europene şi în special către Germania, cu privire la spaţiul Schengen, ar fi fost unul unitar, alta ar fi fost acum situaţia României, în privinţa aderării. Totodată, el îi reproşează şefului statului că nu a dorit să semneze scrisoarea comună, către liderii europeni.

Ministrul de externe Titus Corlăţean s-a referit sâmbătă din nou la subiectul aderării României la spaţiul Schengen, afirmând că ţara noastră se va bate până în ultima secundă pentru o decizie favorabilă, însă, „în această perioadă, orice am face, această ţintă a devenit una mişcătoare”.

Totodată, el a ţinut să-i răspundă lui Traian Băsescu, care se delimita de afirmaţiile sale şi îi cerea „să acţioneze pentru îndeplinirea cu prioritate a tututor condiţiilor directe si indirecte legate de acest proces”, acuzându-l pe şeful statului că nu s-a implicat activ în susţinerea aderării.

„Dacă am fi avut în aceste momente importante un mesaj unitar şi un sprijin, inclusiv din partea preşedintelui României, prin acea scrisoare semnată în comun, şi un mesaj politic foarte clar dinspre România către capitalele europene şi, special, către Germania, acest lucru ar fi contat foarte mult (…) În plan intern am obţinut atacuri din partea reprezentanţilor PDL, pe un obiectiv major. I-aş pune o întrebare publică preşedintelui Băsescu. La discuţiile de la Consiliul European de la Bruxelles, atunci când i-am adresat rugămintea de a avea o discuţie cu cancelarul german Merkel, dacă a avut această discuţie, pentru susţinerea aderării României la spaţiul Schengen (…)

Personal i-am adresat rugămintea de a semna acea scrisoare căte liderii europeni, iar răspunsul său a fost unul dezamăgitor”, a spus Titus Corlăţean.

Sâmbătă dimineaţa, administraţia prezidenţială a dat publicităţii un comunicat în care se arăta că afirmaţiile ministrului Titus Corlăţean potrivit cărora, în cazul în care aderarea României la spaţiul Schengen va fi amânată din nou cu prilejul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 7-8 martie, România nu mai este interesată de acest proces, „reprezintă strict opinia personală a ministrului Afacerilor Externe şi pot fi considerate cel mult o propunere de poziţionare”.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, declarase vineri că o eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen la Consiliul JAI de săptămâna viitoare va afecta „credibilitatea procesului”, iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată şi doar să aştepte o invitaţie de la UE. Totodată, Corlăţean a precizat că Germania este principala ţintă a demersurilor politico-diplomatice ale României cu privire la aderarea la Schengen în următoarea săptămână.

Te-ar mai putea interesa și
Biofarm a raportat un profit în creștere cu 21% pentru primele trei luni ale anului
Biofarm a raportat un profit în creștere cu 21% pentru primele trei luni ale anului
Biofarm a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 22,47 de milioane de lei, cu 21% mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, conform datelor transmise......
Profitul SIF Oltenia s-a prăbușit în primele trei luni ale anului
Profitul SIF Oltenia s-a prăbușit în primele trei luni ale anului
Societatea de Investiţii Financiare Oltenia a încheiat primul trimestru cu un profit net de 1,057 de milioane de lei, de ...
Producătorul de mobilă Tandem din Republica Moldova deschide cel de-al șaptelea magazin din România
Producătorul de mobilă Tandem din Republica Moldova deschide cel de-al șaptelea magazin din România
Producătorul de mobilă Tandem din Chişinău a anunțat vineri că deschide cel de-al șaptelea magazin din România, la ...
Coca-Cola a renunțat să mai comercializeze Coca-Cola Energy în America de Nord
Coca-Cola a renunțat să mai comercializeze Coca-Cola Energy în America de Nord
Gigantul american Coca-Cola a anunţat vineri că va înceta să mai comercializeze băutura energizantă Coca-Cola Energy ...