Ponta: Decizia în cazul proiectului Roşia Montană aparţine Parlamentului. Guvernul şi-a făcut datoria

Decizia finală privind proiectul minier aurifer de la Roşia Montană aparţine Parlamentului, iar după 15 ani de amânări, Guvernul şi-a făcut datoria pe acest subiect, a afirmat, miercuri, în deschiderea şedinţei de Guvern, premierul Victor Ponta.
Economica.net - mie, 11 sept. 2013, 10:31
Ponta: Decizia în cazul proiectului Roşia Montană aparţine Parlamentului. Guvernul şi-a făcut datoria

„Referitor la proiectul Roşia Montană, vreau să spun foarte clar că, din 1999, deci de 15 ani, acesta stătea prin Guvernul României, prin diverse sertare. Cred în continuare că decizia corectă era să lăsăm Parlamentul şi opinia publică să aibă o dezbatere şi să ia o decizie pe acest proiect. Eu cred că noi ne-am făcut datoria, în primul şi primul rând de a prezenta, în sfârşit, opiniei publice toate datele (…) Decizia aparţine Parlamentului şi cred că Guvernul, în sfârşit, a făcut ceea ce trebuia şi anume a prezentat toate datele (…)’, a spus Ponta.

Şeful Executivului a menţionat, totodată, că toate informaţiile referitoare la acest subiect vor fi prezentate joi, 12 septembrie, de ministrul Marilor Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, într-o conferinţă de presă.

„În acest sens, domnul Şova va face mâine o conferinţă de presă cu toate documentele de la Economie, de la ANRM. Nu era un mare secret, dar nu le-a pus nimeni, în 15 ani, cap la cap, să le aranjeze şi să le explice. Cum s-a dat licenţa de exploatare, care sunt obligaţiile statului român, câţi bani a cheltuit firma respectivă şi care sunt consecinţele negative ale faptului că nu vom avea, eventual, acest proiect. Vreau să spun că am tot respectul pentru toţi oamenii care protestează paşnic, dar, în acelaşi timp, am o responsabilitate împreună cu dvs. pentru toată ţara, faţă de cei care nu protestează. Deciziile pe care le luăm trebuie să ia în considerare 20 de milioane de oameni şi responsabilitatea este a noastră’, a precizat Victor Ponta.

Guvernul României a adoptat, în data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Roşia Montană.

În data de 9 septembrie, senatorii Comisiei juridice au dat aviz negativ, în unanimitate, la proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Roşia Montană, care va fi dezbătut în procedură de urgenţă.

Proiectul de lege prevede aprobarea unui acord în baza căruia acţionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/, va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al companiei. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă, astfel, la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4% în cazul celorlalte proiecte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură.

De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană.

Textul adoptat de Guvern mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, dar şi mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.

Conform planului de afaceri al acţionarului majoritar, implementarea şi desfăşurarea exploatării minereurilor auro-argentifere vor duce la crearea a 2.300 locuri de muncă în faza de construcţie şi 900 locuri de muncă în faza de operare.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...