Ponta, despre întâlnirea cu Băsescu: Discutăm despre bugetul UE, să pierdem cât mai puţin

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că la întâlnirea pe care o va avea cu preşedintele Traian Băsescu înaintea şedinţei CSAT va discuta despre bugetul UE în ceea ce priveşte România, precizând că obiectivul României e să piardă cât mai puţin din suma convenită iniţial de 48 de miliarde euro.
Economica.net - mar, 05 feb. 2013, 09:14
Ponta, despre întâlnirea cu Băsescu: Discutăm despre bugetul UE, să pierdem cât mai puţin

Ponta a fost întrebat de jurnalişti care este subiectul întâlnirii cu preşedintele Traian Băsescu înaintea şedinţei CSAT.

„Subiectul principal este – şi raportat la ceea ce am discutat eu ieri şi cu preşedintele Barroso şi cu preşedintele Van Rompuy – poziţia României în negocierile care probabil se vor finaliza joi referitoare la bugetul 2014-2020. În propunerea iniţială a preşedintelui Barroso, România avea o alocare bună, spre foarte bună, undeva aproape de 48 de miliarde de euro. Acuma, dacă nu reuşim să obţinem cei 48 de miliarde de euro – şi probabil că va fi dificil să-i obţinem pe toţi – e foarte important să pierdem cât mai puţin. Adică e o mare diferenţă dacă pierdem un miliard sau dacă pierdem 10”, a susţinut Ponta.

El a menţionat că mai sunt o serie de aspecte tehnice în ceea ce priveşte viitoarea alocare de bani europeni pentru România, care sunt foarte importante pentru viitoarele proiecte.

„Dincolo de asta sunt şi acele lucruri care par tehnice, dar în realitate sunt foarte importante, şi anume: rămâne TVA pentru proiecte de infrastructură eligibilă sau nu, că deja înseamnă 24% în plus pentru proiect sau în minus. În cât timp, în patru ani sau în şase ani ajungem la media europeană privind plăţile în agricultură directe? Putem să obţinem ceea ce ministrul Daniel Constantin şi noi ca Guvern ne-am propus foarte mult, să avem sume importante pentru irigaţii”, a mai afirmat Ponta.

În plus, premierul a susţinut că va conta pe „experienţa de negociator” a lui Traian Băsescu în ceea ce priveşte negocierea din Consiliul European.

„Sunt o serie de subiecte pe care le-am discutat şi eu ieri cu cei doi preşedinţi (…) şi pe care le discut cu preşedintele astăzi deoarece va merge preşedintele la Consiliu şi, dincolo de sprijinul tehnic, de sprijinul politic, mă bazez pe domnul preşedinte Băsescu şi pe experienţa sa de negociator să obţină cât mai mulţi bani pentru România”, a mai declarat Ponta.

Premierul Victor Ponta a anunţat că îi va prezenta, marţi, preşedintelui Traian Băsescu un draft al scrisorii care va fi transmisă şefilor de stat şi de guvern din UE pentru sprijin la aderarea la Schengen şi că documentul ar putea fi adus, joi, de şeful statului la reuniunea Consiliului European.

Duminică, preşedintele Traian Băsescu a precizat că a avut, vineri, o discuţie cu premierul Victor Ponta şi că vor avea o întrevedere şi marţi, înaintea şedinţei CSAT.

Şeful statului a menţionat că i-a trimis şi câteva documente premierului. Întrebat despre ce este vorba, preşedintele a spus că sunt legate de Uniunea Europeană şi era important ca premierul să ştie conţinutul acestora înaintea vizitei pe care o va face luni la Bruxelles.

Te-ar mai putea interesa și
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,14%, la sfârşitul lunii martie 2024, în creştere de la 3,06% cât s-a înregistrat în luna anterioară, informează Agenţia......
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în ...
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...