Ponta, despre modificarea Constituţiei şi regionalizare, la Congresul UDMR

Premierul Victor Ponta, prezent sâmbătă la cel de-al XI-lea Congres al UDMR care se desfăşoară la Miercurea Ciuc, a făcut un apel către liderii Uniunii de a colabora pentru găsirea celor mai bune soluţii la principalele subiecte ale agendei politice: modificarea Constituţiei şi regionalizarea.
Economica.net - sâm, 25 mai 2013, 10:57
Ponta, despre modificarea Constituţiei şi regionalizare, la Congresul UDMR

Referindu-se la modificarea Constituţiei, Ponta a spus că poate fi găsită o formulă care să garanteze constituţional maghiarilor că sunt o parte legitimă a României.

„Problema modificării Constituţiei – din nou vreau să fac un apel la realismul dvs. şi al nostru, al celor care suntem acum la conducerea ţării. Ştiţi foarte bine şi am curajul să o spun aici cât de greu va fi de acceptat pentru o majoritate parlamentară ideea schimbării articolului 1 din Constituţie. (…) Da, cred că la modificarea constituţională putem împreună să găsim acea formulă care să vă garanteze şi constituţional dvs. că sunteţi o parte a naţiunii, sunteţi o parte legitimă, egală a acestei ţări şi că aceasta este ţara dvs. aşa cum este ţara tuturor românilor”, a spus Victor Ponta.

Cât priveşte regionalizarea, acesta a menţionat că UDMR trebuie să fie conştientă de faptul că va fi greu de acceptat formarea unei regiuni pe criterii etnice, prin urmare va trebui găsită o soluţie comună care să fie acceptabilă atât pentru majoritatea din această ţară, cât şi pentru comunitatea maghiară.

‘Vreau să găsim împreună soluţii să vă păstraţi identitatea şi să vă dezvoltaţi. (…) Ştiţi şi dvs. cât de greu va fi de acceptat pentru noi ideea unei regiuni care să aibă ca principal criteriu componenta etnică. În acelaşi timp, şi eu ştiu că pentru dvs. ideea unei regiuni uriaşe în care să mergeţi sute de kilometri până la capitala regiunii şi în care minoritatea maghiară să fie evident subreprezentată este foarte greu de acceptat. Aşa încât împreună cu dvs. vreau să găsim, pornind de la ceea ce este greu de acceptat pentru ambele părţi, în soluţia regionalizării acea idee care să vă permită să vă păstraţi identitatea şi în acelaşi timp să vă permită să vă dezvoltaţi, pentru că eu cred că marele adversar al nostru, al dvs. în acest moment este lipsa de perspectivă, de dezvoltare economică. Oricâtă autonomie aţi avea, dacă tinerii de aici din Harghita şi Covasna nu au unde să lucreze, dacă tinerii de aici, dacă oamenii de aici nu se pot dezvolta în agricultură, în industrie, până la urmă restul rămâne o discuţie între noi oamenii politici’, a spus Ponta.

În context, premierul a menţionat că regionalizarea este o problemă dificilă şi că îi va fi greu să îi convingă pe preşedinţii de consilii judeţene de la PSD şi PNL despre cât de importantă este regionalizarea până nu le spune care va fi capitala regiunii şi cine o va conduce.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...