Ponta: Discutăm marţi în Guvern Ordonanţa privind salariile compensatorii pe ramuri industriale

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, în şedinţa de Guvern de marţi se va discuta Ordonanţa de Urgenţă privind prevederea legală expirată la 31 decembrie 2012 referitoare la salariile compensatorii pentru diverse ramuri industriale.
Economica.net - lun, 15 apr. 2013, 15:37
Ponta: Discutăm marţi în Guvern Ordonanţa privind salariile compensatorii pe ramuri industriale

Întrebat dacă la şedinţa de Guvern de marţi se va discuta OUG pentru plăţile compensatorii în cazul muncitorilor de la Oltchim, Ponta a precizat: „Mâine ministrul Vosganian are o formă a Ordonanţei. Nu ştiu exact, nu am văzut punctele de vedere ale Ministerului de Finanţe şi ale Ministerului Justiţiei, dar evident că şi acolo mergem mai departe cu tot ceea ce ne-am angajat să facem”.

El a spus că nu e vorba doar despre situaţia de la Oltchim.

„Important este ca mâine să am toate avizele necesare. Nu e vorba doar de Oltchim, e vorba de acea prevedere care exista anterior şi a expirat la 31 a doisprezecea referitoare în general la salarii compensatorii pentru diverse ramuri industriale”, a subliniat Ponta.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, declara în 10 aprilie că salariile restante ale angajaţilor de la Oltchim vor fi plătite până la sfârşitul acestei luni, Guvernul urmând să aprobe şi ordonanţa privind plăţile compensatorii pentru salariaţii disponibilizaţi în urma restructurării societăţilor de stat.

El preciza că, în această săptămână, Guvernul va discuta şi ordonanţa care stabileşte plăţile compensatorii pentru societăţile unde au loc restructurări, act ce va permite şi plata compensaţiilor la Oltchim.

„Săptămâna viitoare, vestita Ordonanţă 116 va fi pe masa Guvernului. Ea va permite onorarea drepturilor ce revin din contractul colectiv de muncă în ce priveşte salariile compensatorii, astfel încât, în ce priveşte solicitările de această natură, noi în jumătatea lunii aprilie vom onora obligaţiile”, a mai spus ministrul Economiei.

Premierul Victor Ponta l-a asigurat pe ministrul Vosganian de sprijinul său în dialogul cu angajaţii de la Oltchim, cărora le înţelege „necazul”, lucru care nu este valabil şi pentru liderii de sindicat.

În 11 aprilie, un comunicat al Ministerului Economiei anunţa că salariile restante de la Oltchim sunt plătite integral în cursul zilei, din Fondul de garantare gestionat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).

Angajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au primit, vineri, banii reprezentând lichidarea pe luna decembrie 2012 şi întreg salariul pe luna martie 2013, suma de 10,9 milioane de lei fiind alocată de AJOFM Vâlcea din Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Spania crește în acest an pensiile publice cu cel puțin 2,5%
Spania crește în acest an pensiile publice cu cel puțin 2,5%
Spania va majora cea mai mare parte a pensiilor publice cu 2,5% în 2022, ceea ce va spori venitul mediu al pensionarilor ...
OUG cu compensarea facturilor: crește plafonul de consum pentru care puteți primi compensație în februarie și martie, însă nu veți primi nimic din urmă
OUG cu compensarea facturilor: crește plafonul de consum pentru care puteți primi compensație în februarie și martie, ...
Pragurile de consum ale clienților casnici pentru care oamenii vor primi compensații la facturile de gaze și energie electrică ...
Ciucă: Nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kW/oră la energia electrică şi 0,31 bani pentru kW/oră la gaze naturale
Ciucă: Nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kW/oră la energia electrică şi 0,31 bani pentru kW/oră la gaze naturale
Guvernul va aproba, în şedinţa de marţi, un nou set de măsuri de sprijin în domeniul energiei electrice şi al gazelor ...