Ponta: E nevoie de o rectificare bugetară pentru ca banii de pensii să ajungă la MFP

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Târgu Jiu, că este obligaţia Guvernului să facă o rectificare de buget în luna iulie, astfel încât să fie transferate la Ministerul Finanţelor fondurile necesare pentru rambursarea banilor opriţi pensionarilor pentru CASS.
Economica.net - mie, 09 mai 2012, 13:06
Ponta: E nevoie de o rectificare bugetară pentru ca banii de pensii să ajungă la MFP

Ponta a precizat că rectificarea de buget va fi făcută şi în funcţie de discuţiile pe care le va avea până atunci cu viitoarea delegaţie a FMI în România.

„Ceea ce este obligaţia Guvernului este să facă o rectificare de buget în luna iulie sau imediat după ce vine în luna iulie noua misiune a FMI, pentru a transfera la Ministerul de Finanţe banii necesari pentru sfârşitul anului, în cazul rambursării pensiilor. Asta este obligaţia noastră politică şi asta am decis în şedinţa de Guvern de marţi”, a declarat Ponta.

El a declarat, în mod repetat, şi că majorarea salariilor bugetarilor în două tranşe se va face în lunile iunie şi decembrie, iar Ministerul Finanţelor va asigura fondurile necesare acestor majorări.

„Bani se vor găsi din ceea ce a negociat vicepremierul cu Fondul Monetar Internaţional şi din ceea ce are Ministerul de Finanţe în prezent la dispoziţie”, a spus Ponta.

Ulterior, întrebat de jurnalişti de unde va face rost de fonduri pentru a majora salariile bugetarilor, premierul a menţionat că toate datele sunt la Ministerul Finanţelor: „Toate date financiare la domnul Florin Georgescu, de aia am ministru de Finanţe, nu?”.

La începutul lunii aprilie, şi fostul Guvern Ungureanu şi-a anunţat intenţia de a efectua prima rectificare bugetară din acest an în semestrul II, în perioada vacanţei parlamentare, elaborând un proiect de lege prin care solicita acordul Parlamentului pentru modificarea schemei alocaţiilor bugetare.

Vacanţa parlamentară este programată pentru intervalul iulie-august 2012.

În prima şedinţă, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a oprit încasarea de către stat a cotei de asigurări de sănătate pentru pensii mai mari de 740 lei, percepută până în prezent peste limita legală.

Săptămâna viitoare, tot prin ordonanţă de urgenţă, Guvernul va decide majorarea salariilor cu 8% pentru bugetari de la 1 iunie, urmând ca restul sumelor să fie acordate în luna decembrie, a precizat şeful Executivului.

În baza unei ordonanţe de urgenţă adoptate în 2010, persoanelor cu pensii de peste 740 de lei li s-a reţinut, de la 1 ianuarie 2011, o cotă de 5,5% drept contribuţii de sănătate.

În mai multe judeţe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plângeri prealabile la casele judeţene de pensii, în care solicitau restituirea contribuţiei de sănătate de 5,5%, iar instituţiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanţă de urgenţă.

În 13 martie, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care au format obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curţii de Apel Cluj – Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, în plenul Parlamentului, că va propune în prima şedinţă a Guvernului, programată pentru marţi, un act normativ pentru restituirea sumelor reţinute ilegal pensionarilor pentru CASS.

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat sâmbătă că pensionarii vor primi banii începând cu luna iunie, fără să menţioneze intervalul în care se vor face plăţile.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...