Ponta: Guvernul central trebuie să dea cât mai multă autonomie administraţiilor locale

Economica.net
22 08. 2012
ponta_ecomagazin_ro_19332600_39071700_71251500

„Guvernul central, în viziunea mea de prim-ministru în perioada 2012-2016 trebuie să dea cât mai multă autonomie locală, cât mai multe din lucrurile de zi cu zi trebuie să le facă autorităţile locale iar Guvernul central, aşa cum se întâmplă într-o administraţie modernă, trebuie să rămână cu reglementarea şi cu controlul”, a afirmat Ponta, prezent la o dezbatere a Ministerului Administraţiei şi Internelor pe probleme legate de administraţia locală.

În opinia sa, administraţiile locale ar trebui să decidă cum să-şi împartă alocările bugetare.

„Emil Boc centralizase totul la Bucureşti, adică orice ban pe plan local se împărţea de către şeful Direcţiei Finanţelor Publice. Or, de asta eu nu am nevoie, eu nu vreau să strâng cât mai multă putere la Bucureşti, eu vreau cât mai puţină putere la Bucureşti şi cât mai multă autonomie locală”, a subliniat premierul, adăugând: „Ştiu eu, de la Bucureşti, cum e cel mai bine să fie într-o comună din judeţul Sălaj?”.

El a spus că se impune să fie îndreptată o altă eroare care îi priveşte pe primari.

„În mod politic, s-a instituit acest sistem în care fiecare primar era un cerşetor care venea la uşa fiecărui ministru să-i dea ceva. Era umilitor şi incorect, pentru că primarii sunt, până la urmă, cei care au vot direct şi au cea mai mare încredere a oamenilor. Aşa încât nu vreau să mai perpetuăm acest sistem. Era sistemul prin care primarii veneau de la PSD la PDL ca să primească nişte bani”, a arătat Ponta.

El a susţinut că Guvernul nu trebuie să mai strângă toate resursele, pentru ca toată lumea să fie obligată să vină la Bucureşti. „Asta înseamnă birocraţie, corupţie şi control politic. Or, guvernele se schimbă şi trebuie să tăiem coada pisicii”, a afirmat Victor Ponta.

Şeful Executivului a mai spus că banii se trimit pe plan local, unde vor fi împărţiţi de consiliile judeţene şi de cele locale.

Dezbaterea de miercuri de la sediul MAI are pe ordinea de zi probleme privind rectificarea bugetară ce va fi luată în discuţie în şedinţa de guvern de joi, precum şi probleme privind pregătirea anului şcolar, chestiuni legate de situaţia din agricultură, dezvoltare regională şi probleme de sănătate.

La întâlnire participă ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe, viceprim-ministrul Florin Georgescu, ministru al Finanţelor Publice, şi cei 41 de preşedinţi ai Consiliilor Judeţene.