Ponta: Guvernul este pregătit pentru vizita FMI

Premierul Victor Ponta a declarat luni că Guvernul este "foarte pregătit" pentru vizita FMI şi că mesajul transmis de pieţele financiare, prin emisiunea de obligaţiuni de 1,5 miliarde euro, a fost unul puternic şi favorabil României, fiind posibilă în continuare o scădere a randamentelor la sub 5%.
Economica.net - lun, 05 nov. 2012, 12:16
Ponta: Guvernul este pregătit pentru vizita FMI

„Suntem foarte pregătiţi pentru vizita FMI. După cum ştiţi, dincolo de votul unanim din board-ul FMI (privind aprobarea celei de-a şasea evaluări a acordului preventiv, n.r.), practic săptămâna trecută mesajul dat de cei care n-au influenţe politice, şi anume de pieţele financiare, pentru România a fost un mesaj extraordinar de puternic în această perioadă şi favorabil”, a spus Ponta.

El a menţionat că subscrierile au totalizat 4,5 miliarde euro.

„Ministerul Finanţelor a scos titluri de 1,5 miliarde. Acestea s-au subscris 4,5 miliarde, deci erau de trei ori mai mulţi bani decât am vrut noi să împrumutăm, şi cu 5%, ceea ce România nu s-a împrumutat niciodată. Sper ca în acest an să scădem chiar sub 5%, ceea ce ar fi o scădere realemente istorică pentru noi”, a spus Ponta.

Ministerul Finanţelor a atras 1,5 miliarde de euro de pe pieţele externe prin lansarea unei emisiunii de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa la şapte ani, la u randament de puţin peste 5% pe an. Investitori din Marea Britanie, Austria şi Germania au cumpărat jumătate din obligaţiuni, iar aproape 50% din titluri au fost preluate de managerii de fonduri.

Ponta a reluat ideea că România trebuie să aibă şi anul viitor un acord cu FMI şi CE.

„Tot ceea ce am discutat cu FMI rămâne valabil, iar opinia mea este ca anul viitor, după ce expiră actualul acord de tip preventiv, să avem în continuare un acord cu FMI, CE, pentru că este până la urmă în interesul nostru”, a spus Ponta.

O echipă de experţi ai FMI, condusă de şeful misiunii Fondului în România, Erik de Vrijer, se va afla la Bucureşti în perioada 6-14 noiembrie pentru discuţii cu autorităţile române despre evoluţiile economice recente, perspectivele economice, politica fiscală şi monetară şi reformele structurale.

Echipa FMI va fi însoţită de experţi de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Board-ul FMI a aprobat la finele lunii septembrie cea de-a şasea evaluare a acordului preventiv cu România, disponibilizând cea de-a şaptea tranşă, în valoare de 430 milioane DST – drepturi speciale de tragere (513 milioane euro), din programul de finanţare de 3,5 miliarde euro. Astfel, suma totală pusă la dispoziţia României până în prezent de la începutul acordului cu FMI, din martie 2011, este de 3,2 miliarde euro.

Acordul aflat în derulare este unul preventiv, iar autorităţile române nu au accesat finanţarea până în prezent.

Acordul cu FMI este completat de o înţelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro, tranşele putând fi trase de autorităţile române doar dacă este necesar.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...